WTJ 826 -weekend deel 1

ZATERDAG – Soms is de zaterdag nodig om alle kopij c.q. wedstrijden te verwerken. Vandaag is zo’n zaterdag. Bovendien lag er nog wat op de plank van vorige week. Dat halen we ook nog wel in hoor, dat bent u van ons gewend.

Eerst naar Kitzbühl, Oostenrijk. Bekende wintersportplaats, maar ook in de triathlonsport al jaren een top-event. Van World Triathlon Series tot World Cup en EK en ETU-Cup. Dit jaar kregen de junioren voorrang. Vandaag de halve finales, kwalificatierondes voor Europa’s top junioren. Knokken op een mini afstand voor een plekje in de finales van zondag.


Zeven atleten helaas morgen langs de kant

Het lukte vier van de elf junioren, die in Oostenrijk mee strijden. Beste papieren heeft Victor Goené, die in de tweede serie zesde werd met Lars van der Knaap op een niet onverdienstelijke dertiende plek.

Tweede finalist bij de mannen in Joey van ’t Verlaat. De beste Nederlander in Amsterdam werd in zijn serie tiende en mag dus op de valreep meedoen in de juniorenfinale morgen om 11 uur. En dan is het: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Helaas krijgen de andere jongens geen kans meer op een internationale doorbraak. Ruben Slot liep acht plaatsen na Joey als achttiende binnen. Lars dus dertiende, maar dat was net te weinig. En in de derde serie kon Niek Heldoorn het jammer genoeg niet waarmaken: zeventiende. Hij baalde als een stekker. Davy Heijsteeg, met pa John als coach mee, finishte als 25e. Vorige week was Davy nog ijverig official in Amsterdam. Het siert hem dat hij ook daar aandacht aan wil schenken.

Quinty kansrijk morgen?


Bij de juniores was de eerste serie de goeie voor Oranje. Quinty Schoens ging niet voluit. Was ook niet nodig om zesde te worden. Iets meer druk lag er bij Joyce Caro, maar eenmaal veilig bolde ze uit naar een negende plaats en zien we ook haar zondag om tien uur terug aan de boorden van de Schwarzsee. Ze krijgen vast alle support van Romy Spoelder (17e), Silke de Wolde (in de tweede reeks eveneens 17e) en Maaike Telkamp (30e).

Melvin en Janine in Zandvoort, maar Fleur steelt de show


Ook in Zandvoort gaat het morgen vrolijk door. De eerste 300 deelnemers waren vanochtend al op het strand van de beroemde badplaats te vinden. Zwemmen in de Noordzee, racen en rennen op het Formule 1-circuit (nou ja bijna F1 dan). Deze Grand Prix Triathlon heeft twee dagen hetzelfde programma. Een Olympische en een sprint afstand. De langste werd zaterdag gewonnen door Melvin Welsink. Op alle onderdelen sterk stond hij al vijf minuten de pers te woord te staan alvorens Rob Martens als tweede binnenliep. Derde werd Erik Marthinsen. Bij de vrouwen ging de zege naar Janine van der Giessen, die Claudine Jansen en Cordula Rooijendijk vier respectievelijk acht minuten achter zich liet. Beste trio was de combinatie Herman Specker, Michel Dekker en Pierre Bankras. De sprint afstand kende twee snelle mannen van De Dolfijn. Wouter Dijkshoorn en Auke Geurts waren even wat sterker dan de rest. Janneke Sinnige maakte bij de vrouwen het Amsterdamse succes compleet.

Bewonderende Zandvoortse blikken toen Wytse Wierda samen met dochter Fleur over de finish kwam. Ze lapten het ‘m weer. En volgende week doen ze het in Gastel opnieuw.

Rijssen is het voorproefje van Holtens feessie


Rijssen-Holten vormt één gemeente. Rijssen is hoofdplaats, maar Holten heeft de grootste triathlon. Hoewel Rijssen ook al 26 jaar aan de weg timmert met haar Pouw triathlon, nog steeds vanuit het zwembad. Martijn Paalman, geboren Holtenaar, was de snelste. Hij won vooral door slim te wisselen, want Klaus Schlüter – trouwe klant uit Duitsland – legde de drie onderdelen feitelijk sneller af, maar had meer moeite bij de overgangen. Mark Muller is wel lekker in Holten blijven wonen. Met genoeg support langs de kant, eindigde de StepOne-man derde. Klaus was beste master, met de wat oudere Edwin Ophof op een tweede plaats.

Bij de vrouwen mocht de immer stralende Sarah-Lynn Reuver wederom de mooiste bos bloemen mee naar huis nemen. De Wijhese is bezig aan een topseizoen, maar blijft vooral graag in eigen streek haar wedstrijdjes doen. Zes minuten later volgde Anne Oltvoort als tweede, acht minuten was de marge ten opzichte van nummer drie Janine Kamphuis. De rij van deelnemers werd gesloten door Jeanne Dumoulin, inderdaad een nicht van…
Voortman Steel Groep won de estafette, terwijl ook de sprint afstand een interessante strijd te zien gaf. Junior Joost Somsen stond op scherp en maakte het waar. Niels Grote Beverborg moest andermaal genoegen nemen met een tweede plaats en – net als broer Mark – finishte Marco Muller op een derde plaats. Aveco de Bondt 3 won het trio-klassement. Thijmen Pieffers uit Rijssen en Esmee van Dijk uit Holten verdeelden het mooi met hun winst op de junior aquarun, zwemloop dus.

 

Sterk debuut Joep, Shirin is terug, hier aan de kust


Van de Beach Challenge geven we alvast een voorproefje. Komende dagen meer vanaf de Noordzee-kust. Het was veni,vidi, vici voor Joep Staps. De Tilburger debuteerde in Kijkduin, begon als derde aan het lopen maar was in de duinen beresterk. Joep achterhaalde de snelste beachracer Machiel Ittmann, die nog altijd mee kan met de top. Tweede plaats voor hem en Christiaan Solleveld vervolgens net boven de twee wedstrijdtijd als derde. De specialisten allemaal in de top tien met als verrassing Emiel van Tongerlo, die vijfde werd en mannen als Arie de Jong, Rorik Schouten en Johan Neevel achter zich laat. Vierde wel weer routinier Michael Krijnen. De Haags-Zwitserse Chantal Ruegg prolongeerde haar zege van vorig jaar. Silvia Brouwer leverde een week na Namen weer een puike prestatie. De Friezin finishte als tweede. Petra Sloots verloor de wedstrijd in de Noordzee, want op ATB en de duinloop was de Brielse beduidend beter. Ook Hilde Papa had zich kunnen mengen in de strijd om de zege als ze niet zo’n moeite met het mountainbiken had. Ze debuteerde met een vierde plaats.

De sprintafstanden gingen naar Limburger Colin Fleming, die grieperig thuis was gekomen van de XTerra in Namen, waar hij op de korte afstand ook al in de top tien zat. Shirin van Anrooij kwakkelde ook een tijdje dit voorjaar, maar aan de kust van de Fusion Beach Challenge maakte ze alles goed.

Tenslotte aandacht voor de winst vandaag van het Visma TriCan triathlonteam door middel van deze veelzeggende foto (later meer)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.