De wedstrijden van zondag in vogelvlucht: van Antwerpen tot Aalten WTJ 827


ZONDAG – Eerst maar alles in een notendop. Van World Cup afpellend tot kleinere regionale wedstrijdjes. De WC in Antwerpen bracht wel thuisvoordeel aan onze zuiderburen, maar niet aan onze landgenoten. Met de eerste World Cup-winst voor Jelle Geens en een zevende plaats voor Claire Michel viel er voor de Belgen in de Sinjorenstad volop te genieten. Het Oranje-zestal wist aan de finish niet imponeren en daar worden toch de punten verdeeld. Marco van der Stel deed het met een 19e plaats nog het best. Donald Hillebregt viel misschien ook niet eens tegen op de 23e plek, terwijl Menno Koolhaas hartstochtelijk naar zijn oude vorm zoekt, Nu was Menno 38e. De verhalen, oorzaken en verklaringen volgen later. De vrouwen sloten het Triathlon Festival in Antwerpen af. Het was de Amerikaanse Summer Cook, die aan het langste eind trok. Eigenlijk ging het bij het zwemmen al mis met de Nederlandse vrouwen. Dat was voor Jony Heerink misschien geen verrassing, Kirsten Nuyes en Lotte Wilms hadden gehoopt met de eersten uit het water te komen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Eindresultaat: 38e Kirsten, 43e Jony, 55e Lotte. Voor sommigen is er komende week in België al een revanche moment in de ETU Cup Wuustwezel en anders moet het voor eigen publiek maar gebeuren in Holten.

Bas elfde op EK


Het EK 70.3 Ironman in het Deense Elsinore leverde Bas Diederen een elfde plaats op, De winst ging naar de Amerikaanse Belg Rodolphe von Berg, maar die telde dus niet mee voor het EK. De Brit Adam Bowden wel. Hij werd tweede en greep de Europeese titel voor een echte Belg Bart Aernouts en de Zwitser Ruedi Wild. Melissa Hauschildt won overall de race in Denemarken. Het EK podium bestond uit de nummers twee, drie en vier. Helle Frederiksen, Sara Svensk en Xenia Luxem voor resp. DK, S en B.

Quinte zesde in ETU Cup


Dalen weer een beetje af in de wedstrijdhiërarchie en komen terecht bij de finales van de ETU Junior Cup in Kitzbühl. Twee jongens haalden de finale. Victor Goené werd twintigste, Joey van ’t Verlaat 28e van de dertig finalisten. Moeilijk te zeggen of het goed of matig is. De verschillen zijn zo klein. Victor is binnen een minuut van winnaar Yoav Avigdor uit Israël binnen. Dat Quinty Schoens de internationale top wel regelmatig kan bijbenen, bewees ze met een prachtige zesde plaats in de finale. Een klassering overigens, die met gejuich in haar thuisstadje Stein werd ontvangen. Joyce Caro had daags tevoren toch iets te veel moeten geven. Ze finishte 28e, twee atletes vielen uit. De winst ging naar de sterke Italiaanse Beatrice Mallozzi, die haar landgenote Constanze Arpinelli slechts acht tellen voorbleef. Quinty verloor op de Italiaanse 50 seconden.

Saskia, Marget en Maurits in prijzen World Cup paratri


Successen ook voor de paratriatleten. Geert Schipper dronk een heerlijke capuccino in Luxemburg waar hij zich kwalificeerde voor Hawaii. En in de World Cup te Besançon was er zilver voor Margret Ijdema en voor Maurits Morsink. Saskia van den Ouden kon gelukkig weer eens een wedstrijd voltooien. Zonder tegenstanders in haar categorie werd dat beloond met de overwinning. Joleen Hakker eindigde als vijfde, debutant Mathijs Schakel kwam als tiende aan. Een geslaagde missie voor de paratriatleten.

Stein en Rosmalen: alsof ze nooit weg waren


Terug binnen de landsgrenzen, brachten we in vogelvlucht al de magistrale zege van Martijn Dekker in ‘zijn Stein’. Dirk Wijnalda volgde op respectabele achterstand als tweede en daar was ineens Raymond Lotz weer. Tweede in de laatste Stein oud stijl 2014, nu derde in Stein 2.0. Ongelofelijk maar waar. Raymond ziet er nog goed uit en als ie ergens zijn zinnen op gezet heeft: berg je dan maar.

Bij de vrouwen leek Evelien Ruiters op weg naar haar eerste grote zege tot ze in de laatste fietsronde een lekke band kreeg. Claudia Striekwold nam over en liet niet meer los.

Het was een mooie dag in Stein, het was een zeker zo mooie dag in Rosmalen. In beide plaatsen sloot het veelkoppige publiek de triathlons weer in de armen. Heerlijk om mee te maken en daarover later veel meer.Peter van Liempt en Marit Roovers wonnen deze heruitgave in Oost-Brabant.

Heerlijk, ‘heilzaam’ wedstrijdje voor Yvonne: 2e in Heilbron


Yvonne van Vlerken was heerlijk op drift in de Challenge Heilbron. En volgens insiders niet alleen in de wedstrijd, ook erna. The Flying Blonde Dutch eindigde tweede achter Daniela Sämmler. Voor Sarissa de Vries was een zesde plaats weg gelegd. Straks enkele reacties. Sebastian Kienle won bij de mannen. En dan waren er de 270 (!) Nederlanders in de 70.3 IM Luxemburg. Alleen al daarmee zijn vier WTJ’s te vullen. Eerst de highlights. Geen lekkere dag voor Omar en Milan Brons, beiden uitgestapt, Stef Overmars tevreden met zijn negende plaats maar nu toch even gas terug. Carla van Rooijen werd ook negende bij de profs.

Maar man van de wedstrijd was toch Sven Strijk. Wat niet lukte op het NK Nieuwkoop, lukte nu volledig. Sven eindigde in de topwedstrijd als vierde. Korter zat de Bodegraafse sportman nog nooit op een 70.3 Ironman. ,,Eindelijk had ik dat lopen ook goed onder de knie in deze race. Bevestiging van mijn kunnen’’, aldus Sven, die volgende week op jacht gaat naar zijn vijfde zege in Oud Gastel.

De zee was te sterk bij Zandvoort voor een tweede dag triathlons, zo hebben we begrepen. De zee ligt in Nederland het verst bij het dorp Aalten vandaan. Daar geen last van het zwemonderdeel dus. Winst op de kwart was er voor Fons van Workum en Cindy Brussé.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.