WK militairen Zweden; Stein is back; Rosmalen is back; Nederhorst blijft WTJ 829

DINSDAG – Of Roy de Ruiter na zijn hoge voetbalcarrière nog aan triathlons gedaan heeft, weten we niet. Feit is dat de oud-Ajacied in augustus de hoge militaire Willemsorde mag ontvangen. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Gijs Tuinman, wel een triatleet. We blijven even in militaire kringen, want zondag was hun WK in het Zweedse Lidkoping. Een regenachtige dag, maar dat mocht de pret niet drukken. DE Nederlandse equipe onder leiding van Rik van Trigt telde zeven atleten.

Topveld bij wapenbroeders


Zoals gebruikelijk staan de nodige toppers aan de start. In dit ijzersterke veld eindigde Nederland in het mixed team klassement als zevende. Individueel kwam de beste prestatie op naam van landskampioene Andrea Jochems. Ze werd 22e in een veld met zeker twintig prof-triatletes. Landgenote Marloes Voorhout debuteerde met een aardige 34e plaats. In het figuurlijke mannengeweld hadden onze wapenbroeders het niet makkelijk. Landskampioen Willem de Vos werd twintig minuten na de Franse wereldkampioen Pierre le Corre 48e. Daarna volgden Lars Verlaan op een 50e, Rick de Greef op een 53e en Wouter Viskil op een 58e plaats van de in totaal 63 gefinishte militairen. Oud-Holtenwinnaar Aurélien Raphael maakte er een Franse dubbelslag van. Brons ging naar de Zwitser Andrea Salvisberg. De erelijst bij de vrouwen is na zondag aangevuld met Elena Danilova uit Rusland, de Braziliaanse Vittoria Mello en de Chinese Chunyan Xiong.


Er zijn trouwens steeds meer jeugd- en scholierentriathlons. Vaak op doordeweekse dagen. Vorige week donderdag bijvoorbeeld in Ijmuiden. In een vlijmscherpe eindsprint kwamen Han Valentijn en Kay Eeken samen over de finish. Beste meisje was Siena Rooij. In Steinerbos waren vrijdagavond 150 kids in de slag op of een rbr of een triathlon met zwemmen in het binnenbad. De winnaar sop een rijtje: Luca Lacroix, Quinn van Wissen, Stan Jammaer, Jens Biesmans, Klaas Michiels, Wout van Nuffelen bij de jongens. Janne Larik, Cara Kieboom, Lotta Huybrechts, Emily Hilven, Femke Scheepers en Kyanie Blom bij de meisjes. De Ironkids waren een regelrechte hit en een prachtige opmaat naar het zondag spektakel in Stein.

Triathlonreünie Stein


Meteen maar door met Stein. Wie Facebook zondagavond een beetje volgde, las dat de nijvere organisatoren overladen zijn met complimenten. En terecht. Van dichtbij konden we zien hoe Stein de triathlonsport niet heeft laten vallen. Er moesten kennelijk enkele jaren overheen om tot dat besef te komen. De mooie herinneringen uit Steins rijke triathlonverleden kwamen boven en met atleten als Raymond Lotz, prins carnaval Ralf Courage, Wim Schepers, Sylvia Pepels en Birgit Cals-Berk aan de start en Bob Martens, Luc Huntjens en anderen in de organisatie had het evenement alles weg van een grote Limburgse reünie. Ik kwam mensen tegen, die ik zeker twintig jaar niet bij triathlons gezien had. Trikipedia brengt dan ook dank over aan iedereen, die de doorstart mogelijk maakte. Het was als vanouds. Met ook respect voor de vorige generatie organisatoren overigens. Soms is een geheel nieuwe ploeg voor een frisse doorstart de beste oplossing.

De wedstrijd dan. In de sprint-afstand bezorgde Jesse Cuijpers zijn vader en organisatievoorzitter Roger meteen een mooie Vaderdag. De pas 16-jarige Bekenaar was sterker dan alle tegenstanders op de korte afstand. Mischa Hermans zat er ook goed bij, werd derde en Steinder kampioen. Dat werd bij de vrouwen Nancy Pepels, want ook die trok haar trisuit weer eens aan in de come-backrace. De overall-zege ging naar de Lommelse Jessy Wouters. Stein trok meteen al weer volop Belgische en Duitse deelnemers. 333 starters in totaal waarvan 66 op de sprint, het paste bij het carnavalsstadje. Als dan nota bene ook prins Ralf Courage met zijn protocol nog mee doet in de trio-triathlon is het feest compleet.

Fenomeen Raymond Lotz


Het evenement was heerlijk compact. Twee series met vijf minuten verschil te water net even buiten de haven van Stein. Het heeft als voordeel dat het in groten getale opgekomen publiek geboeid raakt en niet halverwege een dag vol series afhaakt. Martijn Dekker en Jeffrey Reijnders kwamen gelijktijdig uit het water, maar al in de lange wisselzone was topfavoriet Martijn er vandoor. ,,Ik heb mijn programma begin dit jaar zo ingedeeld dat ik Stein niet zou missen. Het is een geweldig avontuur geworden.’’ Acht minuten voorsprong nam Martijn bij het fietsen en die voorsprong bouwde hij zelfs nog ietwat uit bij de 11 kilometer lopen.

Dirk Wijnalda was de uitstekende nummer twee en de al genoemde Raymond Lotz verbaasde vriend en vriend door derde te worden. In de laatste halve van Stein 2014 was Raymond achter Mark Oude Bennink tweede geworden, nu bij de terugkeer derde. ,,Tot over een jaar wellicht’’, glimlachte de niet te doorgronden Limburger. En dat maakt het zo’n mooie atleet. Guido Kwakkel verkeek zich op de voormalig Limburgs topper uit de gouden jaren, maar was blij met z’n vierde plaats. Dat was ook Fries Jort van Zutphen op de vijfde plaats en Weert-divisiewinnaar Bob Glaudemans op een zesde plaats.


In het vrouwenveld kwam Marijke Zeekant als eerste uit het water. In the Dutch Mountains kwamen Claudia Striekwold en even later Evelien Ruijters naar voren. Toen de voormalig Nederlands kampioene veldlopen op kop lag, leek een sensatie in de lucht. De huisarts uit Maastricht wist immers dat haar beste onderdeel nog moest komen. Helaas, reed de 32-jarig topatlete in de laatste fietsronde bij de beklimming van de Slingerberg lek. Daarmee kreeg Claudia vrij spel. ‘Striek strikes Stein’ jubelde speaker Ralf bij de finish. Hij had gelijk. De Vlaamse Dorien Heylen eindigde tweede, Emilie van Geijn uit Giessen werd derde, Marijke Zeekant uiteindelijk zesde. Beste trio was het DSM-team met Jasmijn van de Beukel, Rob Demandt en Christian Meermann.

Wat een feest in bruisend Rosmalen!


Al even groot was het enthousiasme bij de terugkeer van triathlon Rosmalen. Ook daar leek het alsof het evenement nooit was weg geweest. Meteen weer honderden deelnemers en een veelvoud aan toeschouwers. Feestelijk Rosmalen is terug en daar is iedereen verheugd over. Nog geen al te grote namen aan het vertrek, maar doet er dat toe?

Kijani-man Peter van Liempt won de kwart voor een reeks masters onder aanvoering van Dennis van der Spoel. De derde plek ging naar Peter-Jan Mol. Joske Broeren was er in de good-old day ook bij en de herijzenis van zijn thuiswedstrijd wilde hij voor geen goud missen. Winst bovendien voor de man, die na afloop steevast een frikandelleke verorbert. Jos was zevende in totaal.

Beste vrouw was Marit Roovers. Zij klopte Hawaii-ganger Annemieke Rademaker, schoonzus van de alom bejubelde initiatiefnemer Norbert van der Plas. Derde kwam Frouke Duijzer over de finish. Beste trio was het zevende team van Forza4Jenkse. Het waren nog geen 300 trio’s zoals in de vroegere Rosmalen-versies, maar ze kwamen al een eind in de richting.

Mooie winnaar ook op de sprint: Waldo van Hemert. In de ICAN Amsterdam stapte Waldo een paar jaar geleden 15 meter voor de finish als protest over het hek. Hij was er helemaal klaar mee. Daarna werd hij afgestraft met twee jaar blessureleed. Nu gelukkig terug en meteen primus interpares. Beste vrouw Krista van Soldt. En basketballer dunkte naar een 28e plek.

Twee keer Jacobs en Deborah in Nederhorst


De laatste die we even meenemen in dit overzicht is Nederhorst den Berg. Als onderdeel van het Zomerspektakel altijd een enorm feest in het dorp. De triathlon maakt er al jaren deel van uit. Het werd een DJV, een Double-Jacobs-Win. Daan Jacobs was tweelingbroer Tim te vlug af. Titelverdediger Ricardo Scholten eindigde derde.

Al bij de eerste zeven kwam Deborah Schouten over de meet. Hoewel ze tussen de oren wel druk voelde van week in/week uit presteren, kan de zege in zo’n klein wedstrijdje ook bevrijdend werken. Hoe dan ook Deborah: zaterdag in Gastel lekker ontspannen mee doen, dat lukt in Bourgondisch Brabant wel. Robin Dreyling en Emma den Besten wisten op voorhand dat ze het tegen Deborah moeilijk kregen, toch werden ze verdienstelijk tweede en derde. Beste trio was net als in Amsterdam Nieuw-West het team VanDuintotDijk Dierenartsen.

Morgen weer een blokje races. We kunnen er geen genoeg van krijgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.