De Maasdijk triathlon; Speedman voor Jacob en Franziska; Eerste rondje Europa WTJ 830


DINSDAG – Met de Nederlandse wedstrijden komen we op de laatste twee. Daags voor Rosmalen was niet ver uit de buurt de Maasdijk/Oss-triathlon. Vijfde zege op rij voor Tom Havekes. Thuiswedstrijdje voor de man uit Gennep. Meestal met straatlengtes voorsprong ook nog. Tom zou zeggen: ,,Winnen verveelt nooit.’’ En zo is het. Patrick Dekkers en René Vosters voelden aan hun water al wel dat Tom net even harder zou gaan over de kwart. Ze werden wel binnengehaald als de nummers twee en drie.
Beste vrouw was Nienke van Zoggel, ondanks een tijdstraf van twee minuten wegens vermeend stayeren. Dat had de Berlicumse eigenlijk niet nodig, want ook met die extra tijd bleef ze Judith Zengers en Wendy van de Ven voor. Cees den Dunnen en Monique Ulijn – echtgenote van Jeroen, voorzitter van de organisatie – waren de beste masters. Het trio-klassement ging naar team Roelof Niel. De sprint-afstand was vervolgens voor Vincent Langendam en Karin Leersum. Ook op de 1/8e trio’s. De ideale combinatie vormde het Team Brit Lisa.

Jacob tankt zelfvertrouwen in Speedman


De Speedman Groningen/Kardinge was op de drukke zondag. Noordelijke triatleten en vierde divisionisten kwamen bijeen. Precies op tijd voor de Frysman is Jacob Veenstra in vorm. Hij pakte de winst op de kwart afstand en dat schept vertrouwen in de wedstrijd aanstaande zondag waar hij zijn zinnen op gezet heeft. Franciska Schutter was wederom de beste vrouw in Grunn, waar over twee jaar weer de Grunnman wordt gehouden. Jacob liet David van Oosten, vorige week nog de snelste in Surhuisterveen en Mathijs van Ark achter zich.

Franciska pareerde de aanvallen van Elsemieke Stokman en Berber Bergsma met succes. Berber kwam terug van een geslaagde 70.3 IM in Zwitserland. The Fisherman’s vormden het snelste trio. Op de 1/8e afstand ging de winst eindelijk naar Niels Grote Beverborg (na een reeks tweede plaatsen), Fenna Heijnen was snelste vrouw. Utrechtenaren pakten over het hele land verspreid overwinningen.

Ook in Groningen waar de 4e divisiewedstrijd een eenvoudige prooi was voor Marco Glastra. Marco komt tegenwoordig uit voor het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team en dat won ook het teamklassement. Ward van der Boorn was de verrassende nummer twee en René Hoep finishte als derde. Honderd studenten van de Hanze Hogeschool deden mee, er was een jeugdserie en van die laatste groep was Marijke Harmsma de allersterkste. Ze klopte alle meiden én jongens. Van het laatste geslacht was Ivor Feunekes de beste.

Quinty twee keer zesde in Kitzbühl


Nederland gehad, Euopa nog niet. De ETU Cup finale was een mooie in Kitzbühl. Wie de Junior Cup-races een beetje volgt merkt dat Israël een land in opkomst is. Yoav Avigdor was al tweede in Melilla en won nu de series en finale van de Oostenrijkse wedstrijden. En in de Oekraïnse ETU-Cup waren vrijwel alle prizjen voor triatleten uit het Beloofde Land. De Duitser Nick Ziegler en de Zwitser Maxime Fluri werden er op de blauwe matten uitgelopen. Twee Nederlandse finalisten: Victor Goené werd sterk twintigste, Joey van ’t Verlaat kwam als 28e binnen. De hele familie Van ’t Verlaat deed trouwens wedstrijden afgelopen weekeind: in Kijkduin, Oostenrijk en Luxemburg. Mest aansprekende prestatie kwam van Quinty Schoens: zesde in series, zesde in finale. Joyce Caro knokte zich naar een 28e plaats in een door de Italiaanse meisjes gedomineerde race. Beatrice Malozzi won.

Zuiderburen hebben al mooie sportzomer


De World Cup in kolkend Antwerpen bracht onze zuiderburen al in extase nog voordat de voetbalpot tegen Panama gespeeld werd. Verantwoordelijk daarvoor was Jelle Geens. Na zoveel pech was het Snelle Jelle meer dan gegund. Hij perste er alles uit om de Kiwi Tayler Reid en Canadees Tyler Mislawchuk voor te blijven. Met Marten van Riel op vier kon het Port of Antwerp Festival niet meer stuk. Marten won in november nog de Japanse World Cup. Daar zijn onze landgenoten nog een eindje van verwijders. ,,Het was een pittige race. Wegkomen op de fiets was zinloos’’ oordeelde Marco van der Stel als 19e. Donald Hillebregt op 23 en Menno Koolhaas op 38 maakten het trio compleet. Geen Europees succes bij de vrouwen. De Amerikaanse Summer Cook voor de Britse Beth Potter en de Italiaanse Verena Steinhauser.

Lotte Wilms maakte een slechte duikstart en verloor daar al veel posities. Het gaat om details op een sprint afstand. Lotte 55e, Jony Heerink 43e en Kirsten Nuyes dichtbij huis op een 38e plaats. Maar het kan zo weer omslaan in ons voordeel. Alexis Krug en Charlotte Monfils wonnen de ‘gewone’ kwart in het Port of Antwerp Festival.

Saskia slaat boek ‘rotjaar’ dicht met WC-zege


De enige Nederlandse World Cup-winst was dus voor Saskia van den Ouden in Besançon. ,,Het was een zware wedstrijd. Zwemmen ging prima, maar de wissels waren slecht en lang en het fietsparcours was heuvelactig. Lopen op slecht wegdek wat het moeilijk maakte om de blade goed te zetten. Maar het was fijn weer te finishen na een zwaar rotjaar. De tweede amputatie hakte er letterlijk hard in. Alles weer opnieuw leren was pittig, maar ik sta er weer. Kijk weer vooruit.’’ De overige prestaties van de paratriatleten in de Franse race hadden we in de zondag-aflevering.

Hier aan de kust, de Hollandse kust

We sluiten vandaag af met fraaie beelden van de Beach Challenge Kijkduin. De wedstrijd waarin Joep Staps furore maakte en Shirin van Anrooij ook weer in topvorm. Mister Beach Challenge Frank Hamelink doet door een blessure dit jaar geen wedstrijden meer. Des te meer tijd heeft Frank om te filmen en leuke interviews af te nemen. En die mocht Trikipedia belangeloos gebruiken. Hartelijk dank Frank.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.