Hugo en Janet Europa’s beste triatleten; Stefan in Steelman; Preview Gastel/Frysman – WTJ 832


DONDERDAG – Nee, we waren nog niet rond. Zelfs in de Triathlonweek van Oud Gastel blikken we eerst nog terug op het vorige weekeind om de puntjes op de i te krijgen. Het EK 70.3 Ironman in het Deense Elsinore bijvoorbeeld. Goede, degelijke race van Bas Diederren, die elfde wordt op acht minuten van de Amerikaanse Belg Rodolphe von Berg (met adellijk bloed in de aderen). De Brit Adam Bowden wordt Europees kampioen, zilver is voor Belg Bart Aernouts en brons voor de Helveet Ruedi Wild. Bij de vrouwen wint Melissa Hauschildt, maar krijgt Helle Frederiksen voor eigen publiek de Europese titel. Zilver en brons gaan naar de Zweedse Sara Svensk en de Belgische Xenia Luxem. Nederland vaardigt een delegatie van 27 ma/vrouw af.

Met twee Europese titels komen ze terug, nota bene voor de nestor van het hele startveld: Duivenaar Hugo Boschker is in 5.47 uur klaar met zijn halve. Geen enkele 70-plusser is sneller. En ook van de vrouwen kun je zeggen: ‘age counts’, want het is Janet van Woudenberg uit Houten, die in 6.39 uur de snelste F65-tijd op de klokken zet.

Echt de allerlaatste 70.3 IM uit dat weekend is die van Centrair Chia Tokoname in Japan. Een Australische dubbelslag daar met Lindsey Lawry bij de mannen en Grace Thek bij de vrouwen. Beste Nederlader is Frank Maters op een 264e plaats en 1.40 uur na de winnaar.

Mannen van staal in Steelman


Van de Steelman Steinbeck zouden we wellicht niet zoveel vernemen als het niet de jaarlijkse buitenlandtrip van de Gastelse triathlonclub TOGA betrof. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd van zaterdag zoeken de TOGA-mannen altijd een wedstrijd over de grens om sportiviteit met gezelligheid te vermengen. Dat gaat ze goed af. In de Steelman ook enkele De Boks- en Argo-atleten. En een podiumplaats, want Stefan Oostland (voor Duitsers is hij toch echt een westerbuur) werd ternauwernood geklopt door de Duitse winnaar Stefan Raulf. De Drent was wel snelste M30. Vierde overall werd het Groningse zwemkanon Erik Schröder, Roy Kreeft finishte 25e en TOGA’s Jurgen Lazaroms en Mark van den Bergh deden het met een 33e en 43e plaats niet slecht. Viktoria Rath was snelte vrouw met Janneke Wijnhoven op een twaalfde plek. Op de Olympische afstand was Jurgen Danen van TOGA goed voor een tiende plaats. De winst op die afstand ging naar Peter Nowak en Laura Schlimme, beiden oosterburen.

Sarissa reed zonder oemf in Heilbronn

foto James Mitchell

Dat Yvonne weer een prachtige prestatie leverde in Heilbronn was evident. Een race trouwens, die ze niet eerder deed, maar daar merk je bij haar niks van. Goed, Daniela Sämmler ging net even wat harder, maar haar bijna 250e (!) podiumplaats was met zilver weer in ’t bakkie. De Hongaarse Gabriella Zelinka verkeek zich op de kracht van de aanstaande bruid. Ook Sarissa de Vries voelde zich niet super met het zwemmen, al ging dat nog prima. ,,Zelfde eigenlijk op de fiets, alleen was het een zeer heuvelachtig parcours, dat ligt me minder. Zonder ‘oempf’ zijn die bulten een hel. Veel tijd verloren. Laatste tien kilometer beter gevoel, hoopte goed te lopen en dat is gelukt. Mijn snelste halve marathon tot nu toe in een triathlon. Dus toch iets positiefs mee genomen uit Heilbronn. Op papier lijkt het slechte race, maar ik wilde in goede staat finishen en me niet bezig houden met het resutaat. Heb er het beste van gemaakt.’’

Zesde werd Sarissa, Tanja de Boer in de agegroup-wave achtste en 15e in totaal, tevens derde F30. Ereplaatsen ook voor Elske Hetebrij: tweede F40 en Janine Herweijer vierde F50. Bij de mannen dus oud-wereldkampioen Sebastian Kienle voor de Sieg. Beste van de 22 Nederlanders was Patrick van Beek op een 66e plaats. Henk van Pelt van AV Clytoneus greep de zege bij de M60 in 5.12 uur, ongeveer 1.20 uur achter Kienle.

Lakesman en Triman
Er was nog een hele in Engeland: The Lakesman in Koswick en omgeving. Daniel Bluff speelde geen blufpoker: hij won. Lyndsey Curry maakte er een pittige race van met winst aan het eind. Tijden: 9.15 en 11.20 uur. Twee Nederlanders aan de start. Valentijn Meier finishte 92e in 12.16, Karen Spruyt werd 23e vrouw in 13.38 uur. De Northwest Triman in Spanje was een Spaanse aangelegenheid: Rafael Delaunay Gomes en Ana Lopez de San Roman Blanco wonnen de 5e editie. Moeten wel Spaans bloed hebben toch. Daar 9.23 en 11.14 uur trouwens.

De kruimels nog. In het Duitse Jena was een race in de 2e Bundesliga. Ook die zijn sterk bezet getuige de 56e plaats voor Wesley Mols en de 60e voor Pim Lebouille. Winst voor Fransman Leon Chevalier. De kwart triathlon van Kortrijk moest het opnemen tegen Antwerpen. Hannes Cool en Ine Cocquyt bleven de race trouw en wonnen ook. De duathlon ging naar Jan Petralia en Lotte Claes.

Oud Gastel is er klaar voor


Dat was 16/17 juni. Trikipedia kijk reikhalzend uit naar de komende dagen. In het Brabantse triathlonmekka Oud Gastel is het de hele week al gaande en komen de hoogtepunten er aan met vrijdagavond zo’n 100 kids op de 25e Rabobank jeugdtriathlon en zaterdag de 34e Verwer & Janssentriathlon. Het is de enige Nederlandse race over een 1/3e afstand (1300/60/14) en die is getuige de ruim 300 (!) aanmeldingen en wachtlijsten razend populair. Er is een wedstrijdserie om 8.45 uur en een recreatieve om 10.35 uur. Grote namen in de wedstrijd: viervoudig winnaar Sven Strijk, eenmalig winnaar Erik-Simon Strijk, Dirk Wijnalda en de broers Marco en Mark Muller. De sterke Belg Laurent Nobels doet mee en dat geldt ook voor Rob Musters en routiniers als René Vosters, Miquel van Tongeren, Tijmen Smit, Koos Zut en Pascal Valentijn. Bijzonder dus de gelijktijdige deelname van de twee paratriathlon-toppers van deze wereld: Jetze Plat (goud in Rio) en Geert Schipper (zilver in Rio).

Als voorproefje op Gastel deden beide heren mee aan het NK tijdrijden in het Noordlimburgse Well. Het werd een succes: Jetze mocht zich in het rood-wit-blauwe tricot hijsen, Geert werd tweede. Vrijdag arriveren de mannen in Oud Gastel, dan gaan we ze uiteraard eens voor het voetlicht brengen op Trikipedia, waarvan het hoofdkantoor immers ook in Oud Gastel staat.


Het vrouwenveld in het dorp waar zaterdag in alle series zo’n 1100 deelnemers verwacht worden is zo mogelijk nog sterker dan bij de mannen. Tweevoudig wereldkampioene Sione Jongstra en Cora Vlot zijn oud-winnaressen. Zij kunnen tegenstand verwachten van Pleuni Hooijman, Rahel Bellinga, Deborah Schouten, Juriena de Vries, Anne Zijderveld, Talisa van der Fluit, Amber Hulleman, Paula van der Pouw, Annika Spronk, Petra Sloots en Liane van Egmond. Reden voor de organisatie trouwens om het prijzengeld ook voor de vrouwen door te trekken van top 5 naar top 10. Erna volgen series kwart, sprint en uiteindelijk de altijd oer-Brabantse uitsmijter: de trio-triathlon.


Morgen Frysman en meer previews op wedstrijden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.