Tridaagse; 70.3 IM Luxemburg; Astana met Alida; WTJ 831


WOENSDAG – De Tridaagse in Oud Gastel is een van de gezelligste evenementen, die ik ken. Maandag stukje zwemmen, dinsdag mooie fietsroute afleggen, woensdag rondje wandelen. Dit jaar een record van 52 deelnemers, die vanavond allemaal apetrots een triathlon-shirt ontvingen. Tussendoor proefzwemmen in de Vliet met 137 ‘proevers’. Het is de aanloop naar de 25e Rabobank Jeugdtriathlon van vrijdag en de 34e Verwer & Janssentriathlon in Oud Gastel, die zaterdag op de rol staat. Grote vraag is: gaat Sven Strijk op voor zijn vijfde zege in deze klassieker? Zijn vorm is goed, getuige zijn prachtige vierde plaats op de 70.3 Ironman Luxemburg.

Recordcijfers uit Luxemburg


Over die wedstrijd gesproken. Een absoluut recordaantal van 270 Nederlandse atleten. Nooit eerder deden zo veel landgenoen aan een buitenlandse race mee. En ‘we’ namen veel prijzen uit het Groothertogdom mee. De race werd dan weliswaar gewonnen door de Zwitser Manuel Kung en de Oostenrijkse Lisa Hutthaler, er waren liefst 18 Nederlanders in de top 5 en dus werden ze naar voren gehaald bij de prijsuitreiking. Over Geert Schipper hadden we het al. Een fantastische overwinning en – net als Jetze Plat vorig jaar – nu een ticket voor Ironman Hawaii.

Een andere zege was er voor Yvonne Hijdra bij de F65-groep. Uiteraard droeg ze haar overwinning op aan haar overleden man Henk. Yvonne maakte deel uit van de enorme groep TVS’90ers: 52 mannen en vrouwen! Tweede plaatsen gingen naar Tom van Gullik (M30), Marjan Andringa (F35 en beste Nederlandse vrouw met direct achter haar prof Carla van Rooijen), Miriam Teeuwsen (F390), Loena Bank (F18), Brigitta Commandeur (F60), derde plaatsen voor Kelvin van der Doe (M30), Jos van Barneveld (M55), Dieuwertje Poort (F25), Esther van Duijnhoven (DF45), vierde plaatsen voor Gerard Bank (M60), Annemieke Willemze (F30), Laura Bal (F18), Carola Schot (F50), vijfde plaatsen voor Hubertus van Engelen (M55), Sophie Engels (F25), Marjan van Galen (F45)


Buiten Sven bij de profs maakte Stefan Overmars indruk met een negende plaats. Toch maakt Steff even pas op de plaats, geen Gastel voor hem. Maar daar staan genoeg kleppers tegenover. Trouwens, de Nederlandse primeur van Jetze en Geert in dezelfde startgroep als alle topatleten in Gastel mag er ook wezen.

Kloppen de paratriatleten de Strijks, Mullertjes en Wijnalda’s van deze wereld?

Alida zwemt Vino vier minuten weg: vijfde in Astana


Drie Nederlanders deden mee aan de 70.3 Ironman Astana, thuiswedstrijd voor de inmiddels drie jaar actieve triatleet/oud-profwielrenner Alexandre Vinoukorov, die 30e werd en snelste M45. De race werd gewonnen door de Duitser Peter Wolkowicz en de Ierse Deirdre Casey. Wouter de Rijk werd 152e en beste man. Alida Hagen uit Ede lag lang op een tweede plaats in haar leeftijdsgroep. ,,Het ging goed, ik zwom vier minuten sneller dan Vino, die me vervolgens voorbij fietste alsof ik stil stond.’’ Alida heeft de Ziekte van Crohn. Dat levert goede, maar ook slechte dagen op. ,,Bij het lopen kreeg ik last van buikpijn, toen terug gezakt naar de vijfde plaats. Twee bruggen en een paar trappetjes maakten het loopparcours niet snel daar in he Park van Astana en langs de rivier Isjim. Het was erg goed georganiseerd, de organisatie wachtte ons al op bij het vliegveld. Vrijwilligers en supporters waren erg enthousiast.

Rolling start met zes tegelijk, alleen dat snapten die Kazakken niet, de slechte zwemmers stonden vooraan. Fietsen twee rondes over goed asfalt. Super veel hard wind, maar het waait schijnbaar altijd in Kazachstan. Bikkelen over die vlaktes dus. Bij het lopen steeg de temperatuur naar 26 graden in de volle zon. Het was zwaar, maar ik ben tevreden.’’ Joyce Hoornik haalde een 70e plaats en daarmee derde F55.

Marc vierde in Syracuse

Andere 70.3 Ironmans waren in Otepäa, waar de Esten Pirmin Tamm en Maria Jänese het snelst terug waren aan de finish. Overwegens Oost-Europese triatleten daar. In het Amerikaanse Syracuse niet. Daar won zelfs een Colombiaan: Nicolas Uribe. Beste vrouw was de Amerikaanse Linda Gingras. En zowaar een Nederlander en ook nog in de prijzen: Marc Aafjes woonachtig in New York werd 32e op drie kwartiertejs van de winnaar. Die klassering was tevens goed voor de vierde plaats M40.

Emma negende in Celtman

Twee loodzware Britse natuurwedstrijden tot slot. The X in Windermere over de volledige afstand werd gewonnen door Nicolas Michalski in 13.36 en Corinne Clark in 13.56 uur. En de Celtman Extreme Scottish Triathlon in het ruige noordwesten van Schotland werd een prooi voor voormalige elite-triatleet Harry Wiltshire (ja, ja de waterworstelaar met Javier Gomez). Hij deed er 11.39 uur over. Mirjam Allik, een echte Schotse in 14.05 uur. Zij was de enige vrouw, die ook de finale klim naar de finish nog maakte. Twee Nederlanders haalden niet de volledige afstand, maar finishten bij ‘the lake’, dat heet dan de ‘short cut’. Floris Kloosterman werd zodoende 63e in 13.54 uur en Emma Grijsen (weer een Hellas-atlete) was na 14.13 uur terug bij de short cut, resulterend in een negende plaats bij de vrouwen. De afstanden zijn overigens 3,4 kilometer zwemmen, 200 fietsen en mits je beide bergpassen mag lopen over de Beinn Eighe 42 kilometer lopen.

En toch doet het ons een beetje denken aan de Frysman, die zondag op het menu staat.

 

De opbouw van dit heroïsche evenement is al in volle gang. Daar een paar impressies van en morgen de uitgebreide voorbeschouwing op deze derde hele van ons land. Een race, die in populariteit nog steeds groeiende is.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.