Adieu Roel; Langedijk voor Tristan en Tanya; Frysman en meer – WTJ 833

VRIJDAG – Tussen alle vrolijkheid van naar een evenement toeleven, lezen we ook berichten waarbij je denkt: ‘kon dat nou niet anders opgelost worden?’ We doelen op het plotse vertrek/ontslag van Roel Kerkhof bij het bondsblad c.q. online-medium Transition. Ik ken weinig mensen, die zo loyaal zijn geweest aan de sport als Roel. Twee decennia deed hij haast in zijn eentje de redactie van het bondsblad. Ook in de jaren dat vrijwel heel Nederland haar interesse in onze sport verloren had, bleef Roel trouw zijn blad maken. Twee keer kneep de Groningse journalist er tussenuit voor wereldreizen. Niks mis mee. Alleen bij terugkeer nu, wachtte hem een koude douche. Zijn diensten voor het blad zijn niet meer nodig. Als we Roel mogen geloven is dat tegen de voor zijn reis gemaakte afspraken in. We nodigen de NTB graag uit hierop te reageren. We schreven al dat met de groei van de sport er plots langs vele kanten interesse komt. Soms zijn het mensen met dollartekens in de ogen, die vervolgens ook weer snel van het toneel verdwijnen. Laten we daar met z’n allen waakzaam voor zijn. Niks mis met meer commercie in tri- en duathlon, maar verwaarloos niet die duizenden vrijwilligers, die met hart en ziel zich net zo goed inspannen voor de verdere expansie van ons aller liefhebberij.

Tristan pakt ook tweede sprintje Noord-Holland

De woensdag was weer zo’n avond van wedstrijdjes. In Langedijk bijvoorbeeld. Na de Stad van de Zon triathlon al op zijn naam te hebben geschreven, was Tristan Olij wederom de snelste. Het was ook de tweede van vier wedstrijden Sprint Triathlon Circuit Noord-Holland. Tristan kwam samen met Daaf Plomp als snelste uit het waterrijke gebied rondom de Broeker Veiling. Op de fiest was het tweetal elkaar snel kwijt. Titelverdediger Peter-Johan Dillo kwam sterk opzette en wisselde een minuutje na Tristan als tweede. Matthijs Künzel was echter niet ver weg en zijn loopsnelheid was bepalend voor het zilver achter de 20-jarige winnaar uit Winkel van wie de hele familie mee was gekomen. Na Matthijs en Peter-Johan, volgend Michael Krijnen en Joris de Boer. Vrijwel het hele startveld kwam uit Noord-Holland.

De hegemonie van zes jaar op rij Talisa van der Fluit als winnares werd woensdag doorbroken door Tanya ten Velden. De Huisduinense begon gelijk met Talisa aan het lopen, maar wel 1.20 minuut sneller liep. Brenda Zwarthoed kwam tussen de mannen als vijfde aan de kant, maar hield die voorsprong bij het fietsen niet in stand. Ze finishte nog altijd keurig derde.

Zwemloop voor Bram en Linda

Tweede evenement was de zwemloop van Trion Nijmegen. Daar ging woensdagavond de zege naar Bram Koppenaal voor Rob Muldes en Thomas Hounjet. Als vierde kwam Linda van Vliet al door de finish, beste vrouw dus. Eveline Boerhout en Aniek Henken volgden op enige afstand als tweede en derde. Er zat voldoende tijd tussen, dus deed Thomas Hounjet ook op de korte afstand mee. Die won ie wel. Beste vrouw was Laura Hoogers.

In Wales was de Ocean Lava race in het plaatsje Cymru. Gareth Petts en Jayne Arnold kregen de lauwerkransen. Robin van Kooten was op de 35e plaats eerste Nederlander.

Preview weekend Zeewolde, Wuustwezel

Nu hebben we niks meer te verhapstukken en gaan we ons verlekkeren aan een nieuw weekeinde met naast Oud Gastel op zaterdag ook de triathlon van Zeewolde Endurance met het NK masters erin verwerkt. Martijn Boot en Rob Kwaaitaal lijken de meeste aanspraak te kunnen maken op de titel. Verder zijn de beste junioren en jeugdtriatleten in de Flevopolder te bewonderen voor het Jeugd- en Juniorencircuit derde ronde. In Wierden is zaterdag de crosstriathlon. Pal over de grens op amper dertig kilometer van Oud Gastel ligt Wuustwezel. Daar begint in de vroege avond de ETU Cup met voor ons land Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Daan Gehlen en Niek Heldoorn. En bij de vrouwen Kirsten Nuyes, Jony Heerink, Marije Dankelman, Eva Cornelisse, Elianne Huitema en Brigitta Ouweneel. Hopelijk gaat het net even beter dan in Antwerpen. Het begint om 18 uur voor de vrouwen, om 20 uur voor de mannen. Als de avonden dan maar iets warmer zijn dan nu het geval is.

De keuze voor Gastelaren is of aan de barbecue blijven of topsport kijken in Wuustwezel. Misschien schuift Omar Brons nog wel aan, want dit start toch. Gesteund door broer Milan, die op krukken moet toezien.

 

Er gaat niets boven de Frysman

Zondag dan die haast niet te definiëren Frysman. Editie vier en als je ziet wat er allemaal al is opgebouwd, dan voel je het enthousiasme van de Friezen. Een Elfstedentocht duurt ook hen te lang, dus storten ze zich helemaal op Frysman: moaier wurdt in triathlon net!
Nog zo’n schitterende omschrijving is deze:

Een hele triathlon waarbij je de vrijheid en de kracht voelt van vrijheidsstrijder Grutte Pier en het prachtige bosrijke landschap je weg naar de finish aangenaam maakt”

Het belooft misschien wel weer een heroïsche editie want het fraaie zomerweer is even weg, een volgende hittegolf is aanstaande. Maar zondag kan het best spoken in een gebied waar het dat van oudsher al deed: Gaasterland. Gelukkig staat de hottub en misschien wel een sauna gereed in de Wellnes-straat bij de finish. Of Jacob Veenstra daar als eerste zal zijn, is afwachten. Een aantal toppers hebben gezegd onder de 10 uur te willen duiken. Naast de nummer twee van vorig jaar – Jacob dus – zijn dat Jeroen Visser, David Landsheer, Joeri Valentijn,. Stijn van Hooff, Anton Theo Borger, Tijn Huberts, Robert Nijland, Bram van den Bergh, Edwin Achterberg, Lieven van Meel, Arnoldus van der Werff, Dirk van Duijvenbode, Mark Peereboom, Randy Hendriks en Kor Broers. Wy sille sjen.

It Swurd

De snelste Noorderling krijgt het felbegeerde It Swurd Fan Grutte Pier. Daarmee word je ononverwinnelijk al is het wel een wisselbokaal. Na Jeroen Tiebie en twee keer Stefan van der Pal komt er hoe dan ook een nieuwe winnaar.

Geke Venema krijgt startnummer 1. Wint ze weer, dan is dat een volmaakte hattrick. Het begint allemaal om 7.30 uur met zwemmen in het IJsselmeer, het grootste meer van Nederland met haar eigenzinnig korte golfslag. Soms ruw, soms kalm, maar altijd een plas om respect voor te houden. Om 16 uur wordt de eerste finisher Frysman verwacht.Om 22.30 uur volgt de uitermate sfeervolle finish van de laatste deelnemer onder luid gejuich. Don’t miss it. Er zijn trouwens 116 eerstejaars Frysmannen.

En verder

Snel het rondje wedstrijden afmaken. Zondag ook in het Oostbrabantse Cuijk, de Kersentriathlon te Gendt, de vrouwentriathlon in Leidse Rijn bij Utrecht (dan is Sione al weer hersteld), de triathlon van Leidschendam en de crosstriathlon van Akersloot. In België is de halve van Brasschaat, in Frankrijk de Ironman Nice met Heleen bij de Vaate, in Duitsland de populaire Indeland triathlon en ga zo maar door.

We sluiten af, Vrijdag is het de hele dag ‘ekkes sjouwe’ en zorgen dat Betsie de beroemde pony even uit de wisselzone weg wil gaan.Vrijdagavond los met 150 kids, zaterdag de andere 900.

Ontzettend veel plezier allemaal met sporten, helden helpen en wat dies meer zij!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.