Reactie NTB op Roel Kerkhof; ETU Wuustwezel met Kirsten; alles over Zeewolde – WTJ 835

DINSDAG – Voordat we onze WTJ weer volproppen met wedstrijdverslagen en dergelijke, hebben we eerst de reactie van de NTB bij het ‘adieu Roel-verhaal’. Die reactie was er overigens zondag al, maar de dagen vliegen voorbij en het nieuws vliegt ons rondom de oren. In het kader van journalistieke hoor-wederhoor, plaatsen we de reactie integraal, zonder verder commentaar. Redactioneel verklaren we hierna de discussie voor gesloten en hopen met de Bond op een bienvenue Roel.


Bondsdirecteur Rembert Groenman reageert namens de NTB als volgt:
Normaal gesproken kiezen we niet zo snel voor formele reacties op social media (daarvoor lenen een gesprek face-to-face, de telefoon of desnoods mail zich beter en als NTB staan we iedereen graag zoveel mogelijk persoonlijk te woord bij vragen). Het leek ons gepast om in te gaan op de open uitnodiging in het WTJ van vrijdag om iets te zeggen over het Adieu Roel, want het gaat hier wel over Roel Kerkhof.
En om maar met de deur in huis te vallen, dat Adieu had voor ons niet gehoeven en was nooit onze intentie, integendeel. Er is dan ook geen sprake van ontslag. Dat is ook wat lastig want Roel is zelfstandig ondernemer, dus niet bij ons in dienst. En tegelijkertijd: hij heeft meer dan 20 jaar met al zijn energie het bondsblad Triathlon Sport vrijwel maandelijks in elkaar gezet, meestal samen met Christie op kantoor. We herkennen ons dan ook volledig in de mooie woorden van Wim aan Roel’s adres, dat is ook de Roel die wij hebben leren kennen. Het “lastige” zit hem in de snelle en mooie ontwikkelingen die zich rond onze sport, het bureau, de communicatie vanuit de bond en uiteraard het fraaie magazine Transition afspelen.
Toen Roel op 19 januari 2017 vroeg of hij zijn werkzaamheden voor Transition kon hervatten na zijn wereldreis half vanaf 2018 hebben we daar inderdaad met een “welkom op je post” op gereageerd. In de daaropvolgende zestien maanden, zijn er ontwikkelingen geweest en op gang gekomen die maakten dat we de rol van Roel, na zorgvuldige afweging, op een andere manier wilden gaan invullen. Meer samenhang tussen de verschillende communicatiemiddelen van de NTB, steviger centrale en gecoördineerde aansturing vanuit het bureau, de steeds nauwere samenwerking tussen de communicatie-afdelingen van NTB en KNWU die sinds september 2017 in een pand gehuisvest zijn, het snel kunnen reageren op kansen zoals de fraaie special Triathlon met WPG, om er maar enkele te noemen en dat alles in een snel veranderend medialandschap.
We hebben Roel bij terugkomst deze afwegingen toegelicht en hem gevraagd om in de plaats van een rol als hoofdredacteur een belangrijke, stevige journalistieke rol te vervullen voor Transition. Mooie uitgebreide artikelen schrijven, interviews waarin zijn kennis en journalistieke vaardigheden optimaal benut worden, eindelijk eens meer kunnen doen dan in het grootste deel van zijn als hoofdredacteur toen elk dubbeltje moest worden omgedraaid en de laatste jaren, waarin Roel’s rol vooral die van regisseur was en veel minder die van schrijver, zoals in de periode dat het blad nog Triathlon Sport heette. Helaas was de (overigens meer dan begrijpelijke) teleurstelling bij Roel sterker dan het besef dat er in deze nieuwe triathlon-tijden nog steeds mooie en waardevolle activiteiten te doen zijn voor Transition.
Roel paste voor de eer en dus werd het helaas een Adieu Roel. Een Adieu dat wij zeer betreuren, want de bijdrage van Roel aan de ontwikkeling van onze sport is niet te onderschatten. Wat ons betreft kan dit echter op elk moment een Bienvenue Roel worden, het is aan Roel en we geven hem daar graag alle tijd voor die hij nodig heeft!

foto Mario Nuyes

Internationale doorbraak Kirsten Nuyes

Als piepjong meisje won Kirsten Nuyes ooit de 1/8e triathlon van Oud Gastel. Kleine meisjes worden groot, met als voorlopig hoogtepunt afgelopen zaterdagavond. Dertig kilometer van Gastel vandaan en nog dichterbij Kirstens geboorteplaats Putte scoorde ze de haast perfecte race: tweede in de ETU Cup Wuustwezel. ,,Door het publiek gedragen’’, zou ze na afloop zeggen. En dat kan in knotsgek Wuustwezel, thuishaven van Marc Herremans waar sinds jaar en dag ook de Sterke Peer Triathlon voor carnaval zorgt. Kirsten duelleerde met Nicole van der Kaay (NZL) om de Europese beker. Nicole – Nederlandse voorouders – was hardlopend net even beter dan de een jaar jongere atlete uit de Belgisch-Nederlandse grensstreek. Jony Heerink leek eveneens op weg naar een stunt met een mogelijke podiumplaats. Als bijna snelste fietster moest de Hellas-atlete met lopen ietwat toegeven. Maar vierde! Zo hoog eindigde ze nimmer in een ETU-Cup. Marije Dankelman keerde op de 17e plaats terug, Elianne Huitema werd 26e en Eva Cornelisse debuteerde met een 35e plaats. Birgitt Ouweneel keek na het fietsen tegen een grote achterstand aan, met lopen stapte ze uit.


Helemaal door het dolle heen werd het Vlaamse grensdorp toen ook Marten van Riel nog eens zijn ETU-Cup titel prolongeerde. Hij spurtte de Amerikaan Morgan Pearson eruit. Kiwi Daniel Hoy finishte als derde. Een minder prominente rol voor onze mannen: Donald Hillebregt op een 25e, Marco Akershoek op een 33e en Niek Heldoorn op een 48e en Daan Gehlen in zijn tweede ETU-race op een 56e plaats. Arubaan Renze Postma finishte als 58e. Maar ga d’r maar aanstaan: zo’n sprint-wedstrijd op leven en dood. Diep inademen en 55 minuten vol gas geven.

Allemaal kersverse kampioenen in Zeewolde


De 6e Zeewolde Endurance Triathlon was ook zaterdag. Belangrijkste races waren daar het NK masters en het Jeugd- en Juniorencircuit. De masters-winst en nationale titel ging voor het eerst naar Amsterdammer Auke Geurts, die Martijn Boot en Richard de Groot achter zich liet. De laatste werd Nederlands kampioen M45, meteen daarna gevolgd door de volgende landskampioen: Johan Neevel bij de M50. Bij de vrouwen was Jeanet van den Berg weliswaar enige D40, maar ze legde ook het hele startveld in de luren. Dat gebeurde overigens pas tijdens het lopen, waarin de Zwijndrechtse met 40.09 haast een mannentijd neerzette. Gonny Rosendaal was ver vooruit, maar trof haar meerdere in Jeanet. De tweede plaats ging naar coach/triatlete Gonny, waarmee ze wel de titel D45 veroverde voor de als derde overall gefinishte Marleen Haakma, die ook een snelle looppas overlegde. Ook hier was de nummer vier meteen de beste D50: Hilly Panjer uit het bekende Apeldoornse triathlongeslacht.
De verdere medaillewinnaars M40: 3.Michel Besseling; M45: 2.Tiedo Tinga; 3.Herman Stelling; M50: 2.Dirk-Jan de Jong; 3.Ron Band; M55: 1.Peter van Ravenswaaij; 2.Ger van Henten; 3.John van Alphen; M60: 1.Leo Muijs; 2.Jeroen Hijstek; 3.Erik Visser; M65: 1.Ben Kok; 2.Gerard van Wissen; M70: 1.Wim Groot; M75: 1.Roelof de Rooij; D45: 3.Roos Tji; D50: 2.Audrey Breur; 3.Ingrid Hissink; D55: 1.Annemarie Arkema; 2.Karin Gouw-Bijleveld; D60: 1.Cora van Drunen; 2.Loes Terwel; D65: 1.Elly van der Zijden. Opvallend: niemand wist zijn titel van Didam 2017 te prolongeren.

 

Tamar, Niels, Victor en Robin aan top JJC in ‘dubbele mini-tri’


Zeewolde was volle bak met ook het Jeugd- en Juniorencircuit. En toch weer een hartstikke leuke formule namelijk een dubbele mini-triathlon. We weten ook wel dat de algemene persagentschappen er weinig van snappen, maar dat doet niets af aan het plezier aan al die varianten op de driekamp. Niels van Lanen, Mischa Hermans en Kai van den Brink kwamen in die volgorde bij de jeugd binnen. Tamar Veltman nam sportief revanche op nationaal kampioene Luna de Bruijn. Nu geen tiendes van seconden verschil, maar 1.12 minuut. Tamar kwam zelfs als zesde aan. Selina Franken volgde op drie. Victor Goené is de te kloppen man bij de junioren. In Zeewolde lukte dat niemand. Ruben Slot en Ian Pennekamp kwamen vervolgens het blauwe finishtapijt op.

Verrassende top drie bij de juniores met Robin Dreyling aan de kop voor Kim van ’t Verlaat en Kim Groeneveld. Glenn ten Berge en Ilona Eversdijk wonnen de Endurance op de OD, Erik Schröder en Alie Snoek wonnen de sprint, beste trio was John van Lingen, Hendrik Visser en Roy Jeurissen. De 3e Divisie bij de mannen was een dubbelslag voor Rosiir/TTvW Hof van Twente met Marcel ten Hove en Koen Vossers vooraan en Hellas-man Luuk Vermunt op een derde positie. De zeven series bij elkaar leverden 554 deelnemers op.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.