Alles over de triathlons van Cuijk en Gendt; Mohamad in de Mediterranee – WTJ 836


WOENSDAG – Nog een paar kruimels Gastel en Frysman. Voor spektakel zorgden dus Jetze Plat en Geert Schipper door alle valide-atleten in de luren te leggen, maar wie evengoed veel bewondering oogsten waren de Teams Fleur en Schelvis/Rootlieb. Wytse en Fleur Wierda waren voor het tweede jaar naar Gastel gekomen. Marie-José Schelvis was al weer voor de vierde keer in het zuiden bij ’t Veerke. Het gezin had geen makkelijke tijd achter de rug, want Joris een vriendje van Elin was onlangs overleden. Ze aarzelde lang om met Elin mee te doen, maar Daan Rootlieb haalde haar deels over de streep. Destijds bij Rennen voor Twee twee teams, nu samen één. Kippenvel tot in je kleine teen bij de finish van de teams Fleur en Elin, inmiddels helemaal vergroeid met Oud Gastel en haar dorpsgenoten.

Diep respect ook voor Gerrit Dijkstra, die voor de tweede maal de Frysman tot een goed einde bracht.

Luc en Ellen de snelsten in gezellig Cuijk


In Oost-Brabant stond zondag de triathlon van Cuijk op het programma. Voor de derde keer op rij won Nijmegenaar Luc Verhamme de race. Dit keer klopte de man van de Nijmeegse studentenvereniging Trion de verrassende Haarlemmer Rutger Stottelaar. Op een derde plaats eindigde Brabander Jorn Bagijn en verder mocht good-old Johnny Manders niet in de top tien ontbreken: achtste werd ie. Na een tweede plaats vorig jaar was het nu wel raak voor Ellen Houweling evneens uit Nijmegen. Limburgse Eline Thijssen en Sedef Ozcelik uit Breukelen kwamen na afloop ook naar voren voor de prijsuitreiking. In drie jaar tijd hebben Rob Reuser en zijn mensen een degelijk evenement neer weten te zetten met veel publiek op het strandpark, foodtrucks en gezelligheid. Dat wordt beloond met ruim 500 deelnemers. In de estafette is team Koelekupkes het sterkst. Op de 1/8e is het Cerberus-man Jurgen Claassen, die vorig jaar al triathlonnend de wereld rond reisde en nu voor de tweede opeenvolgende keer de sprint won. Jolien de Gruijter was beste vrouw. De jeugdcategorie was voor Robin Schols, die daags na Zeewolde weer fit genoeg was. Didi Houben was in precies drie kwartier snelste bij de meisjes. Op de jongste categorie was Puck Oudeman niet alleen snelste meisje, ze klopte ook de jongens. Het zoveelste bewijs van emancipatie in de triathlon. Jamie Kviits werd een dikke minuut later snelste jongen. Dat was ie vorig jaar ook al.

Met Diederik en Danielle is het goed kersen eten in Gendt


We gaan nar Gendt. Met dt. Ook zo’n wedstrijd waar nooit iets op het spel staat. Geen NK, geen Divisies, geen…. Maar druk mensen! Ongelofelijk. Het hele dorp loopt uit. Logisch want ook de Kersenfeesten zijn gaande en de Kersenkoningin is triathlonmiss en loopt mee met de laatste triatleet over de finish. Maar goed, het kan dus wel. Het is dus een publieksport al is dat lang niet altijd merkbaar. Wel in Gendt, waar voor de achtste keer een Scheltinga (Evert of Diederik) zich de kersen als eerste liet smaken. Diederiks derde zege, broer Evert staat op vijf. Die bereidt zich voor op Challenge Roth en nam weekendje rust. Tom Havekes niet. Hij was een week eerder in De Maasdijk al een klasse apart, nu werd de tweevoudig Gendt-winnaar tweede na de snelste zwemtijd te scoren. Daarna volgde eerste master en de meest trouwe Duitse triatleet in Nederlandse wedstrijden: Klaus Schlüter. Nog een Team4Talent man op vier: Koen Rutjes en vervolgens kwam Frank Heestermans de bomvolle finishstraat in gelopen. Mooie toppers bijeen en dat gold ook wel voor de vrouwen waar Danielle Riem aan het langste riempje trok. Linda van Vliet verloor net even de aansluiting bij het zwemmen, op de volgende onderdelen hielden de twee Lentse/Nijmeegse vrouwen elkaar redelijk in balans. Daarna volgde verrassend Sylvia van Breda uit Kent en Dieuwertje Poort en Dorien Zandstra maakten de top vijf compleet. De trio-competitie werd gewonnen door De Sprinters met Joost Buurman, Michel Ahoud en Han Janssen.

Morgen het bijzondere verhaal van Tim Don, maar vandaag al Marloes Vos. Een vrouw, die vorig jaar bij de finish stond te kijken, maar nauwelijks kon lopen of staan. Ze was dan wel 30 kilo afgevallen, maar alles moest vanuit een rolstoel gedaan worden. Dat moest anders vond Marloes. Ze schreef in voor de 30e Kersenfeest-triathlon om de finish te halen. Ze haalde de finish. Als allerlaatste voor een nog steeds enthousiaste mensenmenigte. De 25-jarige Bemmelse deed er 3.22 uur over, ruim anderhalf uur langer dan Diederik. Maar wat een geweldige overwinning voor Marloes. Ga zo door!

Tarragona met Masoo, straks in Castricum


Op de Mediterranean Games in het Spaanse Tarragona deed Mohamd Masoo. Ons aller Syrische vriend finishte als negende in de door de Portugees Joao Pereira gewonnen race. Aanstaande zondag is Mohamad te zien in de triathlon van Castricum trouwens. Melanie Santos is Mediterraans kampioene, vrijwel alle landen rondom de Middellandse Zee deden mee.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.