Vrouwentri Utrecht; Leidschendam met Lorenzo/Hilde; Akersloot, Deurningen – WTJ 837

DONDERDAG – De vrouwentriathlon van Utrecht dook voor het eerst sinds tijen weer boven de 200 deelnemers. Goed weer en prima sfeertje onder de vrouwen, daar aan de Leidse Rijn. Winnares werd de uit het Zeeuwse Grijpskerke afkomstige Nelleke Baldé, ook uitkomend voor SioSport/Vrouwentriathlon-team. Dus vertrouwd met het evenement, behalve dan vorig jaar toen ze kort voor het evenement ten val was gekomen. Nelleke klopte Kim Hittinger en een andere Nelleke. Bosch namelijk. Kathy Rider was trouwens beste D50, bekend vanwege haar commercieel klinkende achternaam. Bijzonder ook de winnares van de 1/8e triathlon: Nesrine Leene. Geboren en opgegroeid in Libanon, van originie skister, met manlief Leene mee naar Nederland en hier na het moederschap eerst marathons gaan lopen en nu ook triathlons. Eén valpartij slechts van een voetganger die overstak bij de fietsers. Verder had Sione Jongstra van de organisatie een rustig dagje en dat was maar goed ook, daags na haar tweede plaats in Gastel.

Geen plastic soep


Een niet al te grote wedstrijd was zondag ook de Run2Day Midzomer Triathlon (MZT) in Leidschendam. Niet meer bij ’t Vlietland, maar hartje dorp rondom de houtzaagmolen De Salamander. Ook niet meer op vrijdagavond, maar zondagmiddag. Leuke race waarin 2e divisionist (onlangs tweede in Almere Duin) fysiotherapeut Lorenzo Sinteur nu de allersterkste was, ja zelfs onder het uur bleef. Dat gold niet voor de nummers twee en drie Christian Toelg en Niels Ros. De vrouwenwinst ging naar de Haagse atlete Hilde Pape, werkzaam voor Sportvibes ook in de triathlonsport actief. De Zwitserse Livia Eggler en Brenda Schuurkamp ondervonden de hoge loopsnelheid van Hilde, lid van Haag Atletiek. De mini afstand werd gewonnen door Sjoerd te Nijenhuis en Emma van Leeuwen. De organisatie wilde zeker zijn dat de Leidsekade vrij zou blijven van gelletjes of repen. Dat is gelukt, want zoals MZT het op haar site aankondigde: MAAK VAN ONS ZWEMWATER GEEN PLASTIC SOEP! Zo is het maar net.

Het was ook het weekeinde van twee crosstriathlons. Zaterdag voor de eerste keer bij TV Argo in Wierden, maar daar is geen nadere informatie over bekend. Zondag eveneens een klein, maar fijn evenement in Akersloot


Veni vidi vidi voor Rorik en Natascha
Ze kwamen, zagen en overwonnen. Rorik Schouten en Natascha van der Vis hadden in eigen provincie nog niet eerder meegedaan aan de inmiddels vierde crosstriathlon van Akersloot. Maar ze gingen er wel met de hoofdprijs vandoor. Beiden 40-plussers maar sneller dan de jonkies. Ferdinand Oldeman houdt ook van het crosswerk al viel het door de droogte wel mee in Akersloot, gemeente Castricum. Michael Krijnen kon het natuurlijk ook niet laten: hij werd derde nog voor nieuwkomers Bart Alberts en Eelco Berkhout, onlangs al winnaar van een wegtriathlon in Amsterdam. Liefst zes veertigplussers in de top tien daar op recreatieterrein De Hoorne aan het Alkmaardermeer.

Bij de vrouwen bestond de hele top drie uit 40-plussertjes. Natascha maakte de Texel-oversteek niet voor niets. Ze won voor Dagmar Krijnen-van Dijk (eega van) en van Suzanne van Gelder. Pas de als vierde geëindigde Tamara Kruijsheer is formeel seniore. Snelste onder de trio’s waren de Neven van Egmond.


De laatste van Nederlandse bodem betreft de run-bike-run van Deurningen, sportief dorpje in de gemeente Dinkelland. Overijssel dus. Inwoners noemt met Plagnstekkers. Zal alles met turf en veen te maken hebben. Thijs Wiggers woont er niet ver uit de buurt. Voor de derde keer op rij won hij deze gezellige duathlon met goede publieke belangstellingen. Deurningen lijkt in deze hoek de opvolger van Tubbergen te worden. Mooi startveld ook, want niemand minder dan Mark Oude Bennink haalde een tweede plaats en daarmee is zijn sportieve doorstart een feit. Maar we wisten dat Mark voor de sfeer wedstrijdjes zou blijven doen. In de volgorde Niels te Pas, Stijn Jansen, Koen Wiggers en Daan Schouten mag je spreken van een topveld

Lesley met overmacht


Dat geldt niet minder voor de vrouwen al was daar landskampioene Lesley Smit net even een maatje te groot. Zeven minuten na haar volgde Lisanne Gevelaar-Meuleman als tweede, nog eens vijf minuten was het wachten op de nummer drie Eline Vollenbroek. Marks vriendin Nikki Olde Monnikhof werd zesde. Beste mannenduo was de combi Jan Balting met Harmen Aalbers. De zusjes Simone en Eva Keuper wonnen bij de vrouwen. In de jeugdgroepen vier winnaars: Tobias Landman en Yanko Wegman bij de jongens, Celese Koopman en Lot Eshuis bij de meisjes.


Over jeugd gesproken. De 25e Rabobank jeugdtriathlon van Oud Gastel op vrijdagavond verliep in tegenstelling tot de zaterdagwedstrijden in fris, ja zeg maar, koud weer. Toch kon dat de ruim 80 kids niet deren. Ze kwamen vanaf groep 3 en zo oplopend tot het Voortgezet Onderwijs en de vader/moederrace. Die laatste werd gewonnen door Yvonne Appelboom en Daan Kop. De VO-klasse was voor Sem Lazaroms en Kim Buurstee.

Temperatuurverschillen


Koud op vrijdag, een verrassend zonnig en aangenaam weekeinde. Behalve natuurlijk in Gaasterland bij de Reade Klif uit 1345. Daar was het weer bikkelen, zoals indertijd bij de Slag om Warns. Als een ware krijger had Jacob Veenstra zich uitgedost. De Fries uit oorspronkelijk Surhuizum had er een stevige baard staan, die wel paste bij z’n outfit in het Frysman-shirt en It Swurd fan Grutte Pier. Als de bijnaam It Beast nog niet vergeven was aan wielrenner/triatleet Lieuwe Westra dan was ie nu voor Jacob. Beelden tonen hoe hij een oerkreet slaakt als ie als eerste binnenkomt. Geen parcoursrecord, wel de winst. We hebben het er al uitgebreider over gehad. Toch nog een paar feitjes uit die race. Voor het eerst in haar lange loopbaan stapte Geke Venema uit, bevangen door de kou (het werd niet warmer dan 14 graden) en een paniekaanval in het klotsende Ijsselmeer. Jacob lag meer dan een ronde voor. Opzienbarend was de progressie van Edwin Achterberg, vanuit 58e positie naar de top: vierde plek.

Jeroen Visser huilde tranen met tuiten op zijn tweede plaats en Bries van der Werff liep de marathon blootvoets en dan toch eindtijd 12.38 uur. Tja, een beetje zonderling mag/moet je zijn voor de Frysman.

Laten we trouwens ook niet vergeten hoe goed Karla Schipper het hier deed. Episch, magistraal, groots. Zoals dat alleen in het noorden kan.


Geen Frysman, geen Gastel. Helemaal niks voor Milan Brons voorlopig. Hij moest vandaag onder het mes. Het gaat om een scheurtje in het kuitbeen. Onverwachts moet dat ontstaan zijn, want tijdens 70.3 IM Luxemburg voelde hij wel pijn, maar had ie geen idee dat het zo ernstig was. Zaterdag kon ie slechts zijn broer Omar naar de tweede plaats toe schreeuwen. We zullen de zeer sympathieke Milan minstens zes weken moeten missen. En daar baalt zelfs de grootste tegenstander van.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.