Laatste kruimels in hectische week; IM Nice; Preview Holten en Roth

WTJ 838

VRIJDAG – Beetje aan de late kant deze WTJ. Maar het zijn gekke weken met ‘heul veul’ wedstrijden. Na dit weekend halen we ‘heul veul’ in. De vraag rondom de crosstriathlon Wierden is opgelost door bondscoördinator Casper van de Kamp. Te weinig animo voor de race, te weinig vrijwilligers ook. Dan houdt het op. TV Argo houdt het bij de crossduathlon en een wegtriathlon.

We hebben nog een klein rondje buitenlandse wedstrijden te maken. De Duitse Indeland triathlon, gewonnen door het Duitse duo Patrick Dirksmeier en Mareen Hufe. Zeker veertig Nederlanders aan de start van wie Leon van Hamersveld op een 19e plaats de beste. Jan Blokland volgde even later als 23e, maar wel winnaar M55. Even aanzetten op de fiets en Landblok is zo een eind weg. Bas Robroek, een week eerder in Stein nog lekker op dreef, finishte 27e en Koen Overmars bleef ook in de top dertig en tevens derde M40. Charlotte Dieteren deed het ook goed. Op een twaalfde plaats was de oorspronkelijk uit Roden afkomstige Hellas-atlete binnen gekomen. Meteen ook derde F25. Dorothé Vrieze finishte 21e en tweede F50. Zilver was eer ook voor Corina Bots en Marleen Robbemont in F45 en F55.

Ironman Nice leek vorig jaar voor de Nederlanders belangrijker dan dit jaar. Met de winst voor Eric van de Linden, Rob Bafrel en Peter van Egdom en de laatste twee die ook hun slot ophaalden was de Franse klassieker een prachtaflevering. Voor Frederik van Lierde was dat ook die van afgelopen zondag. De Belg won voor de vijfde keer de Côte d’Azur Ironman. Hij bleef de Fransman Antony Costes liefst tien minuten voor en fietsbeest Cameron Wurf haalde ook weer eens een podiumplaats. Beste van de vijftien Nederlandse mannen was Roderick van Zuylen. Waar Frederik klaar was na 8.25 uur, was Dolfijn-man Roderick dat na 10.38 uur. De Britse Corinne Abraham was toen ook al een tijdje binnen. Ze verbeterde het parcoursrecord bij de vrouwen en bracht het op 9.11 uur. Carrie Lester en de française Manon Genet volgden op enige afstand als tweede en derde. En dan…daar was ze weer. Heleen bij de Vaate, we moeten tegenwoordig Heleen de Hooge zeggen. Geen pro-status meer, maar wel aan de top bij de masters 40. Heleen werd op de Promenade des Anglais 19e van alle vrouwen en dat was ook goed voor de winst bij de F40. Alles gebeurde in 10.56 uur. De Hawaii-slot heeft de via Creil, Enschede, Stein, Frankrijk en USA in Zwitserland terecht gekomen topatleten niet geaccepteerd.

Nice was mooi, maar de finish van Tim Don – the man with the Halo – in de 70.3 Ironman van Costa Rica had iets magisch. Hoe kon die dekselse Brit acht maanden na zijn haast fatale crash op Hawaii nu al weer tot zoiets in staat zijn. Voor wie het nog niet wist: The Don won bij zijn terugkeer deze 70.3 Playa del Coco. Het was eigenlijk niet te geloven. Vergeten we verder de winst van Yvonne van Vlerken in de kwart triathlon van Dresden niet en er komt nog meer uit de voorbije weken. Maar we moeten gaan voorbeschouwen.

Holten komt er immers aan. De ETU Cup-topper met sowieso Rachel Klamer en Marco van der Stel aan de start als serieuze kanshebbers. Verder bij de mannen Donald Hillebregt, Pim Venderbosch, Daan Gehlen, Niek Heldoorn, Youri Keulen, Tristan Olij, Finn Timmermans en Koen Hijman en in het vrouwenveld Maya Kingma, Rani Skrabanja, Jony Heerink, Marije Dankelman, Elianne Huitema, Deborah Wissink en Sophie van der Most. De ETU Junior Cup brengt 13 junioren op de been bij de jongens en elf bij de meisjes. Kan Quinty Schoens voor eigen publiek toeslaan, dat is de grote vraag. Het spektakel van Overijssel begint allemaal vanavond al met de Vivera-Run. Zaterdag zijn Domelaar, Holterberg en Kalfsmansterweide weer het bezit van honderden triatleten. Goede wijn behoeft geen krans, als ergens ooit het triathlonfeest ontstaan is, is het Holten geweest. Voor ondergetekende wordt het bovendien een speciale.

Twee andere hoogtepunten zullen Challenge Roth en Ironman Klagenfurt worden. De 35e keer Roth is natuurlijk weer reden om bij onze oosterburen alle registers open te trekken. Nu die Mannschaft niet meer op het WK is, kan er nog meer aandacht geschonken worden aan Roth. Voor ons is troef Yvonne van Vlerken. En aan alle andere wedstrijden komen we nu even niet toe. Maar vanaf zondag beloven  we beterschap.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.