Holten, de elites met Rachel en Marco; 3 medailles in Iseo, Oirschot en meer

 

WTJ 839

ZONDAG – Mooi sportweekend. In de juiste volgorde voor Nederland: Max Verstappen wint de Grote Prijs van Oostenrijk, Mathieu van der Poel verbluft de gevestigde orde op het NK op de weg, Rachel Klamer wint de triathlon van Holten en Jetze Plat en Geert Schipper superieur in World Cup Iseo. In die orde van grootte mogen morgen de sportkranten eruit zien.

Over Holten valt altijd veel te vertellen. De unike ambiance van massale dorpsgekte, vergelijkmaar met het carnavalsfeest of een profcriterium na de Tour de France. Het lijkt zo gewoon te worden, maar elk jaar weet de Stichting Triathlon Holten zich weer te overtreffen. Wedstrijden mogen dan qua organisatie overal groeien, Holten blijft onbetwist nummer één. Een feest wat nog versterkt werd met de zesde (!) winst voor Rachel Klamer in wat haar thuiswedstrijd is. Het startveld mag op Europees topniveau liggen, de wereldtoppers ontmoet Rachel pas over twee weken weer in Hamburg.

Ongekende weelde

Het was een spectaculaire race bij de vrouwen met een hoofdrol voor de Nederlanders. Maya Kingma bijvoorbeeld kwam als eerste uit de Domelaar, Rachel ging slim mee en na een kilometer fietsen sloot ook Rani Skrabanja aan. Een ongekende weelde, drie Nederlanders in een kogroepje van acht. Het trio deed veel kopwerk, maar kon niet voorkomen dat het achtervolgende peleton dichterbij kwam tot op 40 seconden van de kop. Vanuit de tweede wissel kon Rachel als in een zetel naar de zege toelopen al was daar aanvankelijk nog de taaie française Margot Garabedian, die weerstand bood. In de tweede loopronde geloofde Rachel het wel, ze snel naar haar zesde zege, luid bejubeld door honderden toerschouwers. Garabedian werd op de Zuurberg nog gepasseerd door de Australische Kelly-An Perkins. Uit de tweede groep liep oud-winnares Yulia Yeliastratova naar een vierde plaats voor de eveneens rappe Poolse Marta Lagownik. Daarna kon het Nederlands feestje worden voortgezet met Maya op een sterke zevende en de sterk terugkomende Jony Heerink op een negende plaats, daarmee nog net voorbij Rani. Deborah Wissink eindigde 25e, Marije Dankelman 28e, Sophie van der Most 31e en Elianne Huitema (na knap zwemmen en fietsen) uiteindelijk 33e.

Apotheose

De vrouwenrace was de apotheose van vier series ETU Premium Cup. In de eerste zaten de mannen. De hoofdprijs ging naar de kleine Spanjaard Ignacio Gonzalez Garcia. Ooit was ie Europees juniorenkampioen op de duathlon. Ignacio liep de race van zijn leven en bleef in de lange eindspurt de Brit Christoper Perham en de Amerikaan Walter Schafer voor. In dat geweld hield Marco van der Stel zich goed staande met een zesde plaats. Hij ging voor meer, kwam als derde uit het water, maar het kopgroepje met ook Donald Hillebregt erin, bleef niet vooruit. Wat resteerde was een enorm peleton van 50 man de wisselzone in. Daar kon zelfs de aanvallende Amerikaan Alec Wilimovsky niets aan veranderen. Andere favorieten als Klye Smith (4e) en Luke Burns (5e) bleven Marco nog voor, maar zesde was de eerste ETU-cup winnaar van Melilla nog nooit in Holten. Donald was onze tweede man op een 21e plaats, waarna eerstejaars senior Niek Heldoorn al volgde op een 23e plaats. In het volgende blokje zat Youri Keulen goed voor een 39e stek. Finn Timmermans kende een pittig loopnummer, hetgeen hem een 46e plaats bezorgde. Pim Venderbosch leek na Weert op weg naar een nieuwe stunt, maar het fietsen zat tegen. Hij werd er 50e mee. Daarna volgden Daan Gehlen (58e), Koen Hijman (60e) en Tristan Olij (62e) op 70 deelnemers. Ieder deed in het toen al warme Holten zijn uiterste best de eer van het land hoog te houden, zoveel is zeker.

Over de junioren met Quinty Schoens – net als vriend Marco – op een zesde plaats en Joey van ’t Verlaat als beste NL-er op een 26e plek volgt morgen meer. Dat geldt ook voor alle overige series van de in totaal 1600 deelnemers op dit kolkende triathlonfeestje.

Jetze en Geert na Gastel op herhaling in Italië

Dat de World Cup paratriathlon met onze Jetze Plat en Geert Schipper erbij succes garandeert, is haast altijd het geval. Ook in het Italiaanse Iseo was dat het geval. Geert reed vorige week al rechtstreeks door van Oud Gastel naar het land van de capuccino. Het verschil tussen beide giganten blijft ‘m vooral in het zwemmen en handbiken zitten. In de rolstoel is Geert vaak sterker. Een kleine vier minuten zat er tussen de Noord-Hollanders. Margret Ijdema hoeft over haar zwemmen niet in te zitten. Dat zit goed voor de paratriatlete. Handbike en rolstoel kunnen nog scherper, maar de derde plaats is bepaald fraai te noemen voor Marget. Vierde Nederlander waarvan veel werd verwacht was Maurits Morsink. Hij moest echter zo’n groot gat na het zwemmen dichtrijden dat het bij een zevende plaats bleef.

René en Wilma in Oirschot

Drie maal op rij en honderd procent score voor René Vosters tijdens de derde uitgave van de triathlon Het Groene Woud te Oirschot. Tegen het schitterend decor van dit Nationaal Landschap wordt de in opzet kleine wedstrijd afgewerkt. René kent de streek en ondervond weinig tegentand. Op alle onderdelen was de slagwerker/triatleet de snelste. Het publiek moest na de binnenkomst van de man uit Reusel negen minuten wachten op de nummer twee: Jef Bogers. De Oisterwijker klimt wel ieder jaar dichter naar de top. Eddy van Veldhuizen werd derde in deze voornamelijk door Brabannders bezochte triathlon. De toeschouwers klapten net iets harder bij de eerste vrouw: Wilma van Kollenburg verrruilde zilver voor goud. Die zege en ook de vrouwenwedstrijd als geheel was een stuk spannender. Pas in de slotfase kwam Wilma langs Hanneke van Breugel uit Best, die op de fiets de latere winnares veruit de baas was, maar met lopen in extremis de Oirschotse voorbij zag zoeven. Op de sprint afstand gingen de zeges naar Patrick Dekkers uit Nuland en de Vlaamse Sofie Driesen. Beste trio was wederom KTC Best met Ton Schoonus, Koen van der Wiel en Cor Datema.

David en Sarah-Lynn in Stiens

Voor het eerst in vijf jaar geen Teamcompetities in Stiens. Vorig jaar nog met 1e Divisie een behoorlijk startveld, maar dit jaar even een wat rustiger editie, ook al omdat het vrij moeilijk bleek voldoende vrijwilligers op de been te brengen. Herhaalde oproepen zorgden alsnog voor het doorgaan van deze noordelijke klassieker. Stiens nu een week na Frysman is misschien net een beetje te veel. Ach, het was evengoed een leuke en vooral relaxte wedstrijd. David van Oosten is de man in het noorden geworden. Na winst in Surhuisterveen en veertien dagen terug tweede in de Speedman was man uit Ljouwerd in Stiens andermaal de beste. Zijn sterke fietsen, brak master René Poppe op. Hij werd wel tweede en was winnaar H40 (de H50 was geen apare groep). De derde plaats ging naar West-Fries en snelste fietser Henk Elbertsen en Jort van Zutphen en Emiel van Tongerlo maakten de top vijf compleet. Overigens was hier een trio-team sneller dan alle individuelen. Het gebeurt overigens niet vaak. Maar Triple H, oftewel Hessel Broekstra, Harm van der Meulen en Harry Wiersma waren tien tellen eerder binnen dan David.

Sarah-Lynn Reuver gaat aan het eind van het seizoen in Wims puntenlijstjes weer hoge ogen scoren. In Stiens boekte ze al haar vierde seizoenszege. Na eerder de UT Enschede, Heerenveen en Rijssen op haar naam te schrijven, was nu het Friese stadje aan de beurt. Ze was de betere van Lizette van der Vegt en Renee Woutering, die in die volgorde over de streep kwamen. Die twee waren wel veel eerder dan S-L uit het water gekomen, maar de volgende onderdelen van de blonde Wijhese zijn subliem. Op de sprintafstand waren het Sander van Kammen uit Droegeham en de Surhuisterveense Trudy Veenstra, die de zeges wegkaapten. Beste trioteam was in Stiens derde achter David en René. Het was Pro3Win met Simone Mus, Hendrik Plantinga en Chris Lantinga. De jeugdserie werd zaterdag gewonnen door Jasper Tinga en Fleur van Leeuwen. Vrijdagavond kwamen de jongste kids al in actie en juichten Tieme Marten Wiersma en Nynke Tinga het eerst. Tinga zegt u? Jawel, de kinderen van Tiedo en Yvonna treden al in de voetsporen van pa en ma.

De rest volgt

De Challenge Roth alvast uit de top tien die melding dat dr. Evert Schelinga zevende is geworden en

Yvonne van Vlerken tot een nog altijd toppie vijfde plek kwam. Komende dagen alles over Challenge Roth. En over Klagenfurt, waar Bas Diederen een zwaar bevochten dertiende plaats haalt. De Nederlandse zondagwedstrijden ook nog. Vooral de hardlopers kwamen in Nuenen opzetten. Twee winnaars, die ook in de atletiek aardig op dreef zijn: Marijn Geurken en Jamie van Lieshout. Hidde Bekhuis en Marleen Meij waren op 2e Divisieniveau de besten. Veel meer nog uit dit weekend is op komst.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.