Alles over Noordwijkerhout, Nuenen en een beetje Castricum met Mo – WTJ 840

MAANDAG – Ook op de eerste julidag, zondag, was de triathlonkalender lekker gevuld. In eigen land waren drie wedstrijden. We beginnen met Noordwijkerhout, waar de lokale cracks vaak goed scoren. Ook nu weer, want plaatselijk favoriet Jisk Hoogervorst was net als vorig jaar de snelst aankomende triatleet op de ouderwetse kwart. Nadat plaatsgenoot Jordi Caspers als snelste uit het water kwam, zaten de fietsers niet ver uit elkaar zodat duidelijk werd dat het lopen beslissend was. Tim Vreeburg en Jordi begonnen daar als eersten aan even later gevolgd door Melvin Welsink en Jisk. Die liep van bovengenoemde atelten het hardst. Alleen de Amsterdammer Dez de Eerens ging nog harder. In de eindstand bleef Jisk Hoogervorst net als vorig jaar Melvin Welsink uit Haarlem voor. Alleen op drie veranderde het podium: daar stond nu Jordi Capsers. Nico Verkade is onverwoestbaar. Als 50-plusser eindigde hij zesde voor alle andere masters.

Mooi duel Nikki en Marijke in Noordwijkerhout


In het vrouwenveld van de 27e editie van Noordwijkerhout waren het Marijke Zeekant en Nikki Borgman, die de dienst uitmaakten. De Amsterdamse kwam als vanouds veruit als eerste uit het water. Nikki, juriste bij BDO uit Hazerswoude was de betere fietster en bij het lopen hielden beide vrouwen elkaar in evenwicht. Zodoende kwam Nikki als eerste aan, haar eerste ‘grote’ zege op een triathlon. Marijke volgde twee minuutjes later en voor de nummer drie – Angelique de Quilettes – moest zes minuutjes gewacht worden. Zij was beste master40 met een paar tellen voorsprong op Simone Lankhuijzen. Niet nodig om te zeggen dat Marijke als winnares D60 een zeer sterke prestatie leverde. En dat daags nadat ze in Holten haar team De Dolfijn al naar de overwinning coachte. Uit een flinke groep recreanten kwamen Raymond Olsthoorn en Juliette ten Have als winnaars uit de bus. Beste trio was Dreamteam 1 en de sprint-afstanden werden gewonnen door Andy Koolmees en Gaby Rotteveel. Het zat verder weer goed in elkaar. Triathlon doen in ontspannen sfeer: het kan gelukkig nog.

Marijn en Jamie: hardlopers in Nuenen

Triathlon Squadra Nuenen, al mag je dat ook wel het triathlonbolwerk van Oost-Brabant noemen. Geen ETU-racers meer, zoals vroeger nog ver voor Holten en Weert. Wel een paar puike wedstrijden alsmede 2e en 4e Divisie Zuid. En met dat laatste toch volop streekteams over de vloer. Kijken we eerst even naar de kwart afstand. Hardlopers leken in het voordeel. Ter verklaring voor de winnaars Marijn Geurken en Jamie van Lieshout, die met respectievelijk 35.56 en 36.12 (!) de twee snelste looptijden neerzetten. Dat bleek voldoende voor de dagzeges. Devi Wolthuizen was bij de mannen nog wel als snelste uit het LACO-strandbad en nog verder vergrootte hij zijn voorsprong bij het fietsen op Marijn. Maar van lopen kon bij Devi door blessureleed geen sprake zijn Oost-Brabander Marijn Geurken nam de kop over en stond die niet meer af. Henry Piek en Koen Beijens vergezelden de winnaar. Wat ons betreft had daar ook Edwin Achterberg bij mogen staan. Een week na zijn voortreffelijke en legendarische vierde plaats op de Frysman stond de Eindhovenaar voor eigen publiek al weer klaar. Het werd nota bene opnieuw een vierde plaats.
Jamie van Lieshout zagen we al eens op een enkele zwemloop in Rucphen bijvoorbeeld. De topatlete uit Bergeijk kan een aanwinst voor de triathlonsport worden mits ook zwemmen en fietsen onder de knie. Ze tikte als 46e aan na het wateronderdeel, scoorde de 44e fietstijd, maar toen begon de race pas echt voor Jamie. Tweede looptijd achter Marijn: een fenomeen. In de totaalstand rukte Jamie op naar de 14e plaats tussen de mannen. Esther van Duijnhoven en Gwynny Hamilton hadden allebei het nakijken. Esther had betere zwem- en fietsbenen, maar eenmaal op de tien kilomete moest ookmzij 13 minuten toestaan.

2e Divisie met Hidde en Marleen; Joep wint ook

De 2e Divisiewedstrijd Zuid leverde een dubbelslag voor Trion op. Hidde Bekhuis en Luc Verhamme trokken aan het langste eind voor Michiel van Bellen van TV Hoekse Waard. Jan van der Meijs – een week eerder nog op dreef in Oud Gastel – eindigde vierde. Marleen Meij zorgde voor nog een Trion-zege. In het vrouwenveld klopte ook zij dankzij goed loopwerk de Vlaamse Sofie Driesen, die daags tevoren in Oirschot nog gewonnen had. Boukje Knops werd derde. Ook de 4e Divisie was in het wedstrijdschema opgenomen. Daarin won ‘mister Beach Challenge’ Joep Staps voor ‘Weert-winnaar’ Bob Glaudemans en Jody Voogt. In het verdere programma de sprint afstand voor Jeroen Leuverink en Annick Hacking (inderdaad partner van Armand van der Smissen). De mini-afstand ging naar Robin Schols – daags na Holten – en Milou Keulstra. De mini-jeugd afstand ging naar Johannes van der Zande, De ouder-kind race was ontzettend leuk. Winst daarop voor Tristan en Willem de Jongh.

Met Castricum nog even slag om de arm


Het verslag van Castricum laten we nog even buiten beschouwing. Volgens onze bronnen was Mohamad Maso de overduidelijke winnaar. De in Duitsland woonachtige Syriër maakte in de oorlogstijd van zijn land eerst kennis met Noord-Holland, waar hij een tijdlang werd opgevangen. Daaruit zijn warme banden ontstaan met onder meer NTB-bestuurslid Patrick Kingma uit Castricum. Mo, zoals we hem allemaal kennen, was niet te beroerd tussen zijn internationale programma door iets terug te doen, oftewel: meedoen aan de snelgroeiende triathlon van Castricum. Dit jaar nog zwemmen in zwembad De Witte Brug, maar bij verdere groei komt wellicht de Noordzee in beeld. Dat we nog niet helemaal over Castricum schrijven, komt omdat Mylaps achter de namen van liefst 33 triatleten (waaronder dus Mo) de letter DQ heeft geplaatst. Zo veel gediskwalificeerd triatleten op een recreatieve 1/8e, waarover de kranten bovendien nog schrijven dat het – in combinatie met de zomermarkt, het mooie weer en het vele publiek – een zeer gezellige tweede editie was…. Dat lijkt ons stug. Dus we checken nog wel even de juiste uitslag. Nu is het er eentje met eveneens een buitenlandse winnaar: de Deen Andreas Piper Martenson. Maar zonder de DQ’s wordt de Scandinaviër na Mohamad Maso en Velsenaar Rob Martens derde. Het heeft wel wat: zo’n internationaal podium bij pas de tweede aflevering. Patrick Kingma zelf finishte als achtste overigens.

En over Brenda Zwarthoed lijkt geen twijfel mogelijk: zij is de winnares. Met of zonder DQ’s.

Tot en met de maandagaflevering bleven we in Nederland. Morgen gaan we weer de grenzen over: Roth, Klagenfurt, Lahti, Düsseldorf en zo nog een stuk of zeventien

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.