Feitjes Holten; 1e Divisie en Holtense titels; Bas in Klagenfurt; Haugesund – WTJ 842


WOENSDAG – Verbanden leggen is wat ik het liefste doe/deed als speaker. Niet de droge opsomming van alle finishers, maar steeds op zoek naar het verhaal achter de atleet. Maar soms merk je het pas achteraf. Zoals die leuke discussie in Holten terwijl Rachel Klamer selfies op het podium staat te maken. ,,Wim, heb ik hier nu vijf of zes keer gewonnen. Jij hebt me toch in de Trikipedia-atleten opgenomen?’’ Nog zo’n leuk feitje wat ik pas thuis ontdekte. Het was dus heet in Holten, maar niet zo heet als in 2015 toen het recreantenprogramma werd gecanceld. De twee warmste edities in 34 jaar tijd waren 2015 en 2018 en wie waren in beide gevallen de nummers 1 en 2 bij de vrouwen? Juist Rachel Klamer en Kelly-Ann Perkins. Bijzonder hè.

Rob Barel voor het eerst aan de start Holten


Helemaal klaar met Holten waren we nog niet. De 1e Divisie verdient evengoed aandacht. Hoofdrolletje voor Triteam Groningen, waarvan Erik Schröder de snelste zwemmer was en Rutger Duursma het afmaakte met de winst. Het team daarmee ook de volle mep scorend. Sven Strijk was een week na zijn zege in Gastel weer voldoende hersteld om tweede te worden op de Kalfstermansweide. Vincent Böhm, die ’s avonds gezellig bleef op de after-party met Abba Fever, eindigde derde. En VZC-teamgenoot Rob Barel was eindelijk deelnemer in Holten. Op de een of andere manier had Rob niet veel op met deze wedstrijd of het paste nooit, nu deed ie mee en finishte als 45e. Terug was ook Mark Oude Bennink, die zesde werd, drievoudig Holten-winnaar Guido Gosselink kwam als 21e binnen en Marijn Geurken en Jisk Hoogervorst zouden daags na hun 8e en 10e plaats in de 1e Divisie Holten nog winnen in respectievelijk Nuenen en Noordwijkerhout. Kijani-winst bij de vrouwen voor Anne Zijderveld, hersteld van 70.3 IM Luxemburg. Teamgenote Heleen Boers werd derde, maar daarna duurde het even vooraleer Gonny Rosendaal als derde van het team op een 19e plaats finishte. Toen waren De Dolfijners uit Amsterdam al met drie gearriveerd. Marleen van den Broek was de beste van de Amsterdamse zwart-rood formatie op een tweede plaats. Iris – geen Expeditie Robinson – Dijkstra werd zevende en Janneke Sinnige twaalfde.

Het laatste stukje Holten 2018


Holten is niet compleet zonder de Holtense kampioenschappen. Op de Olympische afstand was Mark Muller zowel overall winnaar als beste uit het triathlon-Mekka. Cindy Brussé won de vrouwenrace en daar was het Britt le Fevre uit Triathlonteam Holten, die de dorpstitel pakte. Op de achtste ging Marks tweelingbroer Marco met de dubbelzege aan de haal. Susan Boode snelde ondanks een gekneusde rib naar dezelfde dubbel.

De bedrijvencompetitie werd gewonnen door Rudi Jansen en Valerie Delsman. Aveco de Bondt won de trio-triathlon en op vrijdag was de Rabobank kids triathlon een prooi voor Henrik Rensen (zoon van Marco en Annet Dikkers), Lasse Hopster en Milou Bunt (dochter van VIP-cateraar Jeroen) bezorgden Holten toen al de eerste overwinningen. Alleen de Assense Britt van den Hoven wist de hegemonie te doorbreken bij de oudere jeugd.

Klagenfurt is fight to the finish voor Bas


Challenge Roth is mega, maar met Klagenfurt zet Ironman er ook iets geweldigs tegenover. En de euforie nam nog toe toen Michael Weiss voor eigen publiek de overwinning naar zich toe trok. Zijn vierde Ironman-winst (waaronder Maastricht vorig jaar, maar die komt ie niet verdedigen in de agegroup only race voor mannen), maar wel zijn eerste in eigen land. Sterker nog: het was bij de mannen de eerste Oostenrijkse zege sinds in Klagenfurt in 1998 een hele/IM wordt gehouden. Russen op de hele komen nog niet zo ver. Ivan Tutukin is een uitzondering. De oud-Holtenwinnaar (!) werd tweede in het veld van 2761 triatleten in de Tiroler-wedstrijd. Andy Potts nam voor het eerst deel en finishte als derde op tien minuten van Weiss. Bas Diederen besloot eens niet voor Frankfurt te kiezen, maar debuteerde in Klagenfurt. Hij kwam als vijfde uit het wonderschone meer, fietste lekker mee tussen de zevende en negende plaats en begon op 12 minuten van Weiss als zevende aan de marathon. Dat werd geen prettochtje. De 3.24 uur, die Bas op de klokken bracht, gaven te weinig voldoening. ,,Een lange, zware dag in Klagenfurt. Het was een fight to the finish.’’, aldus de Limburger, die inderdaad maar zelden na 8.50 uur klaar is met een hele. De volgende Nederlander was Mark Gielis op een 240e plaats in 10.11.

Opvallende naam tussen het recordaantal van 34 landgenoten: Jerzy Kasemier. Een jaar of zeven was het geleden dat hij zijn laatste hele deed (ook in Klagenfurt). Twee keer stond de Groninger op het podium van het NK in Almere. Nu had ie die aspiraties niet. Jerzy finishte als 728e in 11.14 uur. Wel op het podium bij de prijsuitreiking op maandag stonden Hans Hoonakker uit Monnickendam als derde M65 in 14.16 uur en Hellas-atlete Angelina van der Linden net binnen de elf uur en daarmee vijfde F45. De vrouwenwedstrijd werd trouwens gewonnen door Mareen Hufe. De Duitse verhinderde een Oostenrijkse dubbelslag, want een minuutje later volgde Lisa Hutthaler als tweede. Beide vrouwen bleven net boven de negen uur. De Britse Emma Pallant eindigde als derde.
En hoe heet Paula van achteren? Juist Ijzerman!


Iets minder triatleten op de eerste Ironman in het Noorse Haugesund waar al wel langer een 70.3 Ironman wordt gehouden. De Nederlandse animo was echter wel meteen groot. Twaalf triatleten volbrachten deze eerste hele Ironman in Noorwegen (waar natuurlijk de Norseman al veel langer bestaat). De race werd gewonnen door een echter Norseman-vreter Lars Petter Stormo. Samen met nog een Noor Hans Kristian Tungersvik bleven ze onder de negen uur: 8.48 en 8.54. De Fin Halonen werd derde. Bij de vrouwen een Zwitserse zege: Melanie Baumann eindigde in 10.18 uur en bleef daarmee Kaja Bergwith-Larsen uit Noorwegen achttien minuten voor. De Britse Helen Richards maakte het eerste Haugesund-Ironman podium vol. Van de Nederlanders was oud-Hawaii ganger Conrad Boerman het snelt terug. De globetrotter uit Bleskensgraaf finishte als 29e in 10.10 uur en was tevens vijfde M45. Mark Wilson volgde even later op een 45e plaats en dat was goed voor de tiende M45. Ook bij de bovenste honderd van de 656 starters: Westbrabander Jan-Peter Simons, een week eerder nog in Gastel en nu 78e in 10.51, luttele seconden later gevolgd door Dennis van de Worp als 80e. Twee Nederlandse vrouwen in het land van de Fjorden. Irma Arends komt als 42e in het stadje aan, Paula Ijzerman (mooiste achternaam voor een triatleet) eindigt één plaatsje lager. Beiden master 40-ers resulteerde dat in een elfde en twaalfde plaats en allebei net boven de 13 uur. De halve telt geen Nederlanders, winnaars zijn Allan Hovda en Gunhild Berntsen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.