Meer races zoals Edinburgh, Düsseldorf, Grimma, The Cave, Xterra Xonrupt – WTJ 843

DONDERDAG – Dat sportjournalisten van andere zaken vaak geen verstand hebben, bleek gisteren eens te meer toen we het evenement in Lahti aan het prachtige noorderlicht koppelde. Dat zie je juist helemaal niet in de zomermaanden, want dan blijft het 24 uur lang licht. Juist in de winter moet je naar het hoge noorden afreizen om die groene flitsen in de lucht te zien. Dank Sanne, oplettende lezer!

Rosanne goed bezig in Edinburgh 70.3 IM

Behalve de twee Scandinavische 70.3 Ironmans, stond er voor de tweede keer ook eentje in Schotland op het programma. De Britse mannen winnen veel wedstrijden, maar voor eigen publiek pakten ze ernaast. Het was de verrassnede Fransman Yvan Jarrige, die topfavorieten als de Amerikaan Matt Chrabot klopte, zij het slechts met acht seconden verschil. Derde kwam dan de Britse kanshebber Will Clarke. Gedurende ruim vier uur zaten ze bij elkaar. De vrouwen trokken dat recht met Fenella Langridge en Nikki Bartlett op nummers één en twee. De Zwitserse Martina Kunz finshte op tien minuten van de winnares als derde. Beste Nederlandse kwam ruim vijftig minuten na Langridge over de finish: de Amsterdamse Rosanne de Boer. Ze werd er 20e totaal mee en derde bij de agegroup 25-29 jaar. Rosanne werkt bij Lifeguard. Ik dacht even dat ze dus zoals de triathlonpioniers ooit als strandwacht/redder actief was, maar Lifeguard is een bedrijf dat helpt organisaties vitaler te maken en duurzaam beter te laten presteren. Beste Nederlandse man was Ysbrand de Boer, die veelal Britse wedstrijden doet. Of Rosanne en Ysbrand familie zijn, vertelt het verhaal niet.

Jorik is super in Bundesliga-wedstrijd


We misten zaterdag slechts een paar toppers in Holten. Jorik van Egdom bijvoorbeeld. Maar de Veenendaler compenseerde zijn afwezigheid ruimschoots met een klinkende zege in de 1e Bundesliga wedstrijd van Düsseldorf. Ook Holtens titelverdediger Richard Murray was bij de oosterburen. De Zuidafrikaanse winnaar in WTS Leeds finishte nu tweede. Jorik en Richard maakten ongeveer dezelfde opmars nadat ze bij het zwemmen een half minuutje verloren. De sprint distance bleek niet te kort om de zaken nog recht te trekken. Met 17 seconden voorsprong kwam de ETU Weert-winnaar over de streep, na Richard ging de derde plaats naar de Duitser Lasse Lührs. Helemaal zeker weten we het niet, maar Joriks zege zou wel eens een historische kunnen zijn namelijk de eerste Nederlandse Bundesliga-winnaar ooit!

En dat Holten en Düsseldorf ook zeer goed te combineren zijn bewees onze Spaanse publiekslieveling Ignacio Gonzalez Garcia. In plaats van te dansen op Abba in Holten ging hij vroeg te bed om in de Bundeslige-race nota bene nog vierde te worden! Ook Luke Burns haalde er zijn tweede top tien klassering in dezelfde dubbel. Stijn Jansen richtte zich op Düsseldorf en werd 37e, Jan-Roelff Heerssema stond na afloop op een 45e plaats. Ynze Keulstra werd 52e en Marco Vernooij 70e. Nederlandse vrouwen deden niet mee in de door Laura Lindemann gewonnen vrouwenrace 1e Bundesliga.
In Grimma. een andere Duitse stad, werden de Duitse kampioenschappen afgewerkt en was ook de 2e Bundesliga op deze 14e Muldental triathlon. Norman Fenske won, Diederik Scheltinga moest genoegen nemen met een plaats in de middenmoot: 39e, maar het was dan ook een sprint-wedstrijdje. Jongere broer Bouke eindigde zestigste. Leonie Konczalla was winnares.

Topatlete Evelien verrast met tweede plaats The Cave triathlon

 

Van Ooster- naar Zuiderburen. Na de twee topweekends met Antwerpen en Wuustwezel was het nu wat rustiger. The Cave 1/3e triathlon trok de meeste aandacht. Neal van Vaerenbergh, trouwe speler in het Eredivisie-team van Squadra was op alle onderdelen de snelste in deze leuke Limburgse wedstrijd in Kanne met zwemmen in het Albertkanaal en fietsen op de Belgische Slingerberg. Zeven, respectievelijk elf minuten later kwamen Tom Mets en Ruben Geys, toch ook geen kleine jongens. Beste Nederlanders waren Ruben Martens op de 5e en Jeroen Gijzen op de 7e plaats. Michael Krijnen uit Spanbroek klasseerde zich als 15e, tevens derde 40-plusser. Op de 27e plek kwam de Zeeuw Dennis Heilbron binnen.

In het vrouwenveld bleef topatlete Evelien Ruiters nu wel verschoond van pech. In Stein lag de voormalige Nederlands veldloop- en 1500 meter indoorkampioene al bij het fietsen flink voor, tot ze halverwege tegen een lekke band aanliep. Weg kansen voor Evenator, zoals haar bijnaam in de atletiek luidt. De Maastrichtse nam revanche in Kanne door achter Marjolein Truyens een sterke tweede plaats in de wacht te slepen. Het verschil bij de finish: een dikke minuut, het verschil na het zwemmen: ruim acht minuten. Vijfde werd Rianne Snel, zevende Marijke Abma, achtste Marije van Dun en negende Dagmar Krijnen. Net als haar man Michael was dat goed voor brons bij de F40. Zestiende werd nog bondsbureaumedewerkster Berteke de Jong.

Riikka valt voor ’t eerst uit in XTerra

Redelijk ruig is The Cave, echt offroad is de Xterra in het Franse Xonrupt. De specialisten waren bijeen voor de Xterra-punten richting WK. Ruben Ruzafa was toch weer een klasse apart. De Fransman Arthur Forissier moest 4,5 minuut toestaan, Zuidafrikaan Bradley Weiss zelfs zeven minuten. De Hongaarse Brigitta Poor is dit seizoen haast niet te kloppen. Ze won ook Xonrupt met Helena Erbenova op twee en Carina Wasla op drie. Beste Nederlander was Christiaan Solleveld op een 51e plaats, 36 mniuten na Ruzafa. Voor Riikka Vreeswijk-Kelja was de wedstrijd een sof. Haar eerste DNF in vijftien jaar Xterra-triathlons door een stomme passeeractie van een triatleet. Ze viel en lag onder drie fietsen en twee mannen. Handen en schouder open. Maar vooral de schrik deden haar krachten wegvloeien. De ademhaling was ook niet onder controle. Gebroken heeft Riikka gelukkig niets. De eerste zwemtraining zit er al weer op.

En deze WTJ zit er ook op. U bent weer bij, wij nog niet helemaal. Er zijn nog meer wedstrijden te behandelen. Tja het houdt nooit op.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.