Zes plakken op 1e dag WK Multisports; RIP Didier; Preview Frankfurt, Didam, Amsterdam – WTJ 845


VRIJDAG – Het tweede WK Multisports Festival in Odense op het Deense eiland is Nederland veel beter begonnen dan vorig jaar in Penticton, waar – gezien de afstand – natuurlijk minder landgenoten heen gingen. Zes plakken werden op de eerste dag binnen gehaald, er zat alleen (nog) geen goud bij.
Het WK run-bike-run korte afstand opende de reeks WK’s. Bij de agegroupers kwam Anja Heijnen in F50 tot een zilveren medaille, Elly Visser haalde bij de F60 het brons. Ook Huibert van Geenen op een 29e en Bart Mulders op een 7e plaats in hun agegroup deden mee. Daarna kwamen de junioren aan de beurt. Slechts 41 seconden scheidden Joey van ’t Verlaat van de wereldtitel. De topatleet uit Spijkenisse evenaarde daarmee de prestatie van Thomas Cremers vorig jaar. Joey scoorde de snelste fietstijd en liep in straf tempo. Hij had alleen de pech dat superloper Matthew Willis ook mee deed. De Britse junior, die vorige week in Holten harder liep dan wie ook, mocht zich na 56.30 minuut wereldkampioen noemen. Thuisfavoriet Thor Bendix Madsen scoorde zilver.

Shirin op valreep van goud beroofd


Een kleine, maar fijne groep juniores ging vervolgens op voor hun mondiale titelstrijd run-bike-run. Shirin van Anrooij was sterk, zinde op revanche op een teleurstellende race in Holten, maar trof net als Joey een mega-hardlopende tegnstandster. Het was Constanza Arpinelli, die met een halve minuut voorsprong op de fiets sprong. Op dat onderdeel was Shirin een klasse apart, ze rolde iedereen op en begon met een klein minuutje voorsprong aan de slot-run. Dat leek een comfortabele voorsprong, maar de Italiaanse stroopte nog eens de mouwen op in het zonnige, maar winderige Odense en in een lange eindsprint schoot ze alsnog voorbij Shirin. Een halve minuut later kwam de Zwitserse Leana Bissig brons op halen. Acht meisjes deden mee: Marije Hijman werd 5e, Maaike Telkamp 6e en Sam Wennink 7e.

Sophie op zilver, Wesley op brons

 

De vijfde medaille ging naar Sophie van der Most, zilver bij de beloftes. De atlete uit Maastricht moest alleen de française Lucie Picard voor laten gaan. Ook hier waren ‘we’ buitengewoon sterk op het fietsonderdeel. Sophie reed Lucie Picard (ver familie van Alexander) drie minuten van zich af, maar ervoor en erna was het lopen van de Franse titelverdedigster een stuk sterker. Brons ging naar de Japanse Hikari Tamura.
Helaas geen medailles in de elite vrouwenrace. De titel ging naar de Oostenrijkse Sandra Illes, eerder dit seizoen ook al Europees kampioene Powerman, ook in Denemarken (Vejle). Illes klopte tri- en duathlontopper Ai Ueda, waar Rachel Klamer al vaak verbeten duels mee uitvocht. Het brons was voor de Britse duathlonspecialiste Georgina Schwiening. Lesley Smit en Jony Heerink fietsten in de achtervolgende groep en kwamen na de slotrun tot een zevende respectievelijk achtste plaats. Niet slecht, maar stiekem had het duo op meer gehoopt. Sophie was overigens veertiende overall.

Bij de mannen bestond het podium na een spannende eindsprint uit Andreas Schilling voor eigen volk, de Fransman Yohann le Berre en de Brit Mark Buckingham. De Nederlandse delegatie had aan de elites een zware dag.

Zes minuten na de vreugdekreet van Andreas, kwam Wesley Mols als eerste aan. De Nijmegenaar debuteerde op een EK met een 22e plaats, direct na hem kwam nationaal kampioen Thomas Cremers binnen. Stijn Jansen finishte als 27e, Thijs Wiggers als 30e en Niels te Pas sloot het quintet af met een 31e plek. Een geluk was dat ze alle vijf nog jong en dus U23 uitkomen. Schrap je daarin de elites dan wint de Belg Dely Arnaud voorde Pool Krzystztof Hadas, maar Wesley is dan ineens de bronzen medaillewinnaar. Thomas valt net buiten het podium, Stijn is 7e, Thijs 9e en Niels 10e. Voor de toekomst goede ontwikkelingen dus.

Didier Volckaert is niet meer


We komen in een apart bericht zo dadelijk terug op de dood van Didier Volckaert. België mag dan vanavond volop in de ban zijn van de achtste finales op het WK voetbal tegen Brazilië, de triathlonwereld rouwt om de dood van de sympathieke Menenaar. Rust zacht Didier.

We gaan previewen

Het wordt een titanenstrijd daar in Frankfurt. Het Europees kampioenschap Ironman heeft op het affiche het duel tussen de laatste Hawaii-winnaars Patrick Lange en Jan Frodeno. Daniela Ryf is de te kloppen vrouw op deze prestigieuze Ironman zondag. Geen Nederlandse pro’s wel 60 agegroupers. Kanshebbers voor een ticket Hawaii, voor zover ze willen natuurlijk: Ricardo Scholten, Roy Lagerburg, Joost van Rens, Rob Rave, Anton Smit en Nico Krijgsman.

De jongste lichting triatleten heeft zaterdag een belangrijke dag. In het Spaanse Banyoles houdt de ETU een kwalificatiewedstrijd voor de Jeugd Olympische Spelen later dit jaar in Buenos Aires. Bij de jongens komen voor Oranje Jesse Cuijpers en Simon den Braber in actie. Bij de meisjes vormen Barbara de Koning, Silke de Wolde en Dirkje Lebouille de Nederlandse inbreng. Ook aan de Mixed Relay doet een Nederlands kwartet mee.

Tiszy


Het World Cup-circuit is toe aan de tiende wedstrijd van het seizoen. De klassieker in Tiszy oftewel Tiszaujvaros, Hongarije. Een trio mannen: Marco Akershoek, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas. Geen Nederlandse triatletes dit keer. Zoals gebruikelijk komen de atleten elkaar eerste in een kwalificatie-triathlon tegen en daarna is de finale. Laten we hopen dat ze alledrie door kunnen naar de finale.

Nederland: Didam en Amsterdam als halves


Maar los van alle buitenlandse wedstrijden staat ons ook in Nederland weer een druk triathlonweekend te wachten. Zaterdag is de halve van Didam. Diederik Scheltinga komt zijn titel verdedigen op de 26e editie. Zijn broer Evert zal hem en de andere 300 deelnemers om 8.45 uur weg schieten. Evert zelf rust uit van Roth. Kanshebbers zijn tevens Marijn Boot, Tom Havekes en Koen Rutjes, Martijn Paalman, Neal Keizer en bij de vrouwen Carla van Rooijen, Geke Venema en Juriena de Vries. ER is ook een OD, sprint en scholierentriathlon. Het is allemaal te doen op recreatiegebied De Nevelhorst.
Zondag een tweede halve triathlon, maar dan de 2e TriAmsterdam. In de hoofdstad strijden Omar Brons, Niels Esmeijer, Dirk Wijnalda en Frans van Heteren om de overwinning. Bij de vrouwen zagen we de namen van Janien Lubben, Claudia Striekwold en Tracy Markham staan. Aanvankelijk op zaterdag is de race verschoven naar zondag. De halve afstand begint vroeg, acht uur om precies te zijn. In Park Somerlust bij roeivereniging RIC. De Olmypische afstand gaat een uur later van start. Het betekent ook dat alles rond het middaguur weer binnen is. Zwemmen in de Amstel, fietsen door Driemond, Ouderkerkplas en Abcoude en terug naar Amsterdam, waar gelopen wordt langs de Amstel.

Beesd, Hardenberg en Westland

In De Linge (20,3 graden) wordt zaterdag gezwommen tijdens alweer de 33e triathlon van Beesd. Jeffrey Reijnders en Andrea Jochems zijn favoriet. De kwart afstand begint om 14.10 uur, d e1/8e gaat om half drie te water. De triatleten zwemmen stroomopwaarts in de kromming van de Linge, het fietsparcours raakt bijna Culemborg aan en voor het lopen gaat het vanuit het Dorpsplein in Beesd tot het keerpunt bij het watergemaal.
Jorieke Casteleijn, Erik Lenfert en René Poppe zijn zo maar wat namen uit het startveld van de 3e Dion Triathlon van Hardenberg. Gezwommen wordt hier in de eveneens prachtige rivier De Vecht tussen De Vechtbrug en de Amaliabrug. Fietsend gaat het via woonwijk Marslanden naar het landelijke Collendoorn en terug naar Hardenberg. Let wel op: de processierups is hier in bomen gesignaleerd. Lopen geschiedt langs de Vecht tussen Heemse en Rheeze met finish op het evenemententerrein aan de Vecht. De eerste serie kwart begint om 11.00 uur.


Zondag mag de triathlonsport ook een nieuwkomer verwelkomen. De 1e triathlon Westland. Terwijl het tot dusverre heel rustig bleef met blauwalg in ons land heeft het water van de Strijp sinds kort wel het goedje. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft een negatief advies moeten afgeven, zodat de primeur een run-bike-run gaat worden. Jammer, maar de enthousiaste organisatie laat zich niet kennen. Om 9 uur en 9.45 uur zijn de starts op het adres Venus 280 in Honselersdijk. Het clubgebouw van de beroemde wielerclub Westland Wil Vooruit is de permanence. Het belooft ook daar een mooi evenement te worden en die triathlon? Die komt er volgend jaar heus wel.

Kijken we nog even over de grenzen dan springen de Altriman in de Franse Pyreneeën in het oog, alsmede de Berlin XL, The Bastion, de Spaanse hele in Vitoria, de 70.3 Ironman in het Zweedse Jönköping, de triathlon van Oudenaard en natuurlijk de verdere wedstrijden op het WK Multisports in het Deense Fyn.

Iedereen mooie wedstrijden gewenst.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.