Barbara naar de YOG; Geen Oranjes in Tiszy-finale; Alles over Didam en nog veel meer – WTJ 846


ZONDAG – Het lukte Kirsten Nuyes vier jaar geleden, het lukt Barbara de Koning nu: kwalificeren voor de Jeugd Olympische Spelen, later dit jaar in Buenos Aires. Het is de derde keer dat triathlon op het programma van deze Spelen staat. Kirsten leverde destijds een topprestatie door zesde te worden, maar ook Barbara heeft dezelfde ambities. Zaterdag in de kwalificatiewedstrijd in de Spaanse badplaats Banyoles werd ze negende. En dat was voldoende voor de selectiecommissie haar af te vaardigen naar deze Spelen, die van 11 tot en met 23 september worden gehouden in de Argentijnse hoofdstad. Destijds was ook Rotterdam kandidaat voor het evenement.
Barbara kwam als derde uit het water. Bij het fietsen maakte vooral Dirkje Lebouille indruk met de tweede snelste tijd. Lopend noteerde Barbara de negentiende tijd en in het wedstrijdverloop verloor ze nog een paar plekken tijdens de vijf kilometer. Maar negende is binnen de limiet en dus kan ze haar koffers gereed maken voor ongetwijfeld een fantastische ervaring. De andere meisjes eindigden in de middenmoot. Niet slecht, maar helaas geen kwalificatie. Dirkje finishte in Banyoles als 27e, kort daarna volgde Silke de Wolde op de dertigste plek. De winst ging naar het Italiaanse toptalent Chiara Lobba.

Jesse en Simon doen goed mee

De jongens kwamen daarna. 16/17-jarigen dus. Nieuw-Zeelander Dylan McCullough had zich in New Plymouth eerder dit jaar al gekwalificeerd. Maar hij liet het hier nog eens zien. De Kiwi zwemt en fietst ongelofelijk hard. Tweede was de Fransman Baptiste Passernard, derde de Portugees Alexander Montez. Voor de twee Oranje-jongens ging het nog net even te hard. Jesse Cuijpers, vorige week debuterend op internationaal niveau in Holten, zwom goed, fietste uitstekend en liep naar behoren. De Steinder triatleet kwam als 22e over de streep, helaas geen ticket Argentinië. Simon den Braber moest hard vechten in het 23 graden warme water. Bij het fietsen duurde het even voor er een lekker groepje ontstond, de race vooraan was toen onhaalbaar geworden. Simon noteerde aan de finish de 44e tijd.

Drie dutchies strandden in series


In de World Cup Tiszaujvaos bleef de inbreng van de het Nederlands trio helaas beperkt tot de eerste dag. In drie verschillende semi-finals werden onze dappere strijders van de mat geveegd door ijzersterke concurrentie. Marco Akershoek finishte in de eerste serie als 23e, in de tweede kwam Donald Hillebregt net iets beter voor de dag met een 18e plaats en in de derde deed Menno Koolhaas het ’t best: zeventiende. Helaas voor de Oranje-ploeg vielen ze daarmee buiten de finales van zondag. ,,Het zijn harde wedstrijden en zeker nu de puntenrace naar Tokyo is ingezet’’, stelde Marco nuchter vast.
De finale van de mannen werd overigens afgelast door de erbarmelijke weersomstandigheden.

Diederik doet het weer in Didam

foto romylouise.nl

In 2012 won ie, in 2017 was ie de beste en ook dit jaar was er geen kruit gewassen tegen Diederik Scheltinga. Weg geschoten door broer en eveneens oud-winnaar Evert, was Diederik vastberaden zijn titel op de 26e editie van de triathlon Didam te prolongeren. De Team4Talent man slaagde in zijn opzet, al kwam Kevin Sleegers op de halve marathon nog sterk vanuit de negende plek na het fietsen opzetten. Het was Tom Havekes, die als eerste uit het water bij de Nevelhorst kwam. Lang bleef de man uit Gennep niet op kop. Het was Diederik, die de leiding vlot overnam. Fietsend als een malle deed ook Tijmen Smit, die als tweede aan de 21 kilometer begon, maar toen wel een vrije val maakte. Martijn Paalman het fietstempo ook goed volgen. Jan Blokland – nog zo’n fietsbeest – begon als vierde, maar voor Jan staat het hele seizoen in het teken van Hawaii. Met lopen was Kevin een klasse apart. Hij maakte zes minuten goed op de tegenstanders. Ook Erik Doornbos legde een goede halve af, resulterend in brons achter Diederik en Kevin. Tom Havekes moest zich reppen om Robert de Korte nog van zich af te houden in de strijd om de vierde plaats. Na Martijn Paalman volgde nog eenMartijn: Boot. De Almeerder was meteen beste master.

Corine toch mooi de beste


Corine Nelen was na een reeks kwartjes weer eens aan een halve toe. Misschien moet de Almeerse wat vaker een lange afstand doen, want in Didam was ze superieur. Eerste focus lag voor Corine op het EK voor politie-agentes, waar ze zesde werd. Ook overall lag Corine sterk met slechts 24 mannen voor zich. Op de valreep stak ze de moegestreden Tijmen Smit nog voorbij. Het duurde zeven minuten vooraleer op het sportpark Juriena de Vries als tweede binnen kwam. Master Petra Sloots – vorige week nog volop met haar tweede hobby kunstschilderen in de weer, finishte dankzij een prima halve marathon als derde. De Poolse Anna Padlewaka, eerder in Amsterdam Noord-West al winnares, eindigde vierde. De Olympische afstand werd gewonnen door good-old Guido Gosselink, wiens vorm groeiende is. Mooi kwartet aan de top trouwens. Tweede werd snelste loper Koen Vossers en daarna volgden Eddy Lames en Carlo van den Bergh. De laatste was maanden uit de roulatie en probeerde het nu voorzichtig weer. Ook Paul Verkleij was er weer eens bij op een achtste plaats. Beste vrouw was Ingrid Eelkema. De sprint-afstand ging naar landskampioen Niels van Lanen. Kim Hittinger, twee weken terug nog tweede op de Vrouwentriathlon, won de sprint in Didam. Beste trio was ook opmerkelijk: Een Mooije Lenting met als zwemmer Boudewijn de Mooij, als fietser vader Albert Lenting en loper dochter Charlotte Lenting. De mini-afstand ging naar Kai van den Brink en Mila Jonkvorst.

Drie edities op rij dezelfde winnaars in Hardenberg


Zaterdag was ook de kwart triathlon van Hardenberg. Drie edities en drie keer dezelfde winnaars. Is dat saai? Nee hoor, want Han Peter Lucas en Joriekie Casteleijn zijn goede triatleten op een erelijst.

Het zijn wedstrijden waar we de komende dagen op terug komen, zoals ook TriAmsterdam met Stefan Overmars en Tracy Markham als winnaars. Zoals ook Utrecht met aan de top van de uitslag Marijn Geurken en de nota bene als vierde geëindigde Ilona Eversdijk. En zoals natuurlijk ook het EK Ironman in Frankfurt met ’s werelds beste triatleten van de lange adem, die met goud omhangen werden. We hebben het natuurlijk over Jan Frodeno en Daniela Ryf.

Maar alles op z’n tijd hè. Het is mooi weer, vakanties in het zuiden zijn begonnen. Allemaal smoesjes om de WTJ een beetje uit te stellen. Want triathlon is en blijft de belangrijkste bijzaak in het leven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.