Noodweer Tiszy; Alles over TriAmsterdam; Utrecht en Hardenberg – WTJ 847


MAANDAG – Zo fraai het weer in Nederland, zo beroerd is het soms in andere delen van Europa. Dat bleek wel in Tiszaujvaros, waar niet alleen onze drie Nederlandse mannen gene finale mochten doen, ook de wel gekwalificeerden kwamen niet verder dan het zwemonderdeel. Na de door de Britse Sophie Coldwell gewonnen vrouwenfinale, kwamen de mannen aan de beurt. De storm was toen al losgebarsten en het zwemwater werd woelig. De weersomstandigheden werden nog gekker met regen en hagel. Dat was voor de hoofdscheidsrechter het sein de mannenrace stil te leggen en ook niet meer te hervatten. Geen World Cup-podium in Hongarije voor de mannen. Wel voor de vrouwen met na Coldwell de Portugese Melanie Santos en de Amerikaanse Chelsea Burns op een derde plaats. De ETU Junior Cup kende geen Nederlandse atletes. De winst ging naar de Hongar Levente Karai en de Italiaanse Beatrice Mallozzi. De laatste klopte Amber Schlebusch en Kristina Jesenska, een week eerder nog derde resp. eerste in Holten.

Twee Nederlandse halves in één weekend. En toch kwamen zowel Didam als TriAmsterdam aan hun trekken met elk een mooi startveld. Zwemmen in de Amstel. Een paar jaar terug werd het nog niet voor mogelijk gehouden, maar de Amsterdamse Triathlons zijn niet voor een kleintje vervaart. Dat is ook Stefan Overmars niet. De krachtpatser draait zijn beste seizoen ooit en dat culmineerde zondag in een schitterende zege. Stef was goed stuk na afloop van de inspanningen om zijn niet malse tegenstander Omar Brons te kloppen.

Stef bezig aan topseizoen: winst in TriAmsterdam


Ook Omar had immers zijn zinnen gezet op titelprolongatie. Na de dip in Luxemburg klom de Almeerder via Oud Gastel en Nieuwe Niedorp snel uit het dal. Omar liet het Amstel-water (smaakt net even anders dan het gelijknamige bier) met een halve minuut voorsprong op Stef achter zich. De Hilversummer trok de zaak al recht op de fiets. Vrijwel gelijktijdig wisselden ze, maar de stoere benenwagen van Stef – nummer drie van het NK – was in deze race Omar veel te machtig. Dik acht minuten liep de winnaar nog uit. Na Leiderdorp vorig jaar was dit Stefs tweede winst op een halve. Dirk Wijnalda moest heel wat achterstand wegstouwen bij de halve marathon. Maar daar draait de 44-jarige Bunniker zijn hand niet voor om. Een fraaie derde plaats en uiteraard winnaar bij de masters. Amsterdammer Florian Duterloo – vorig jaar nog op Hawaii – finishte als vierde. Hij ging stadgenoten Ardjan Swerink en Bart Hoeksma voor. Frans van Heteren was ongetwijfeld gevleid met de categorie-indeling. Hoewel een jeugdige uitstraling werd ’s lands snelste bakker ingedeeld bij de H18, maar dat werd later snel hersteld. Kampioen H50. Voormalig autosporters doen het ook steeds beter in triathlon. Neem Sebastiaan Bleekemolen, in Amsterdam 14e in totaal en derde H40.

Claudia maakte het nog zeer spannend met Tracy


Tracy Markham heeft de Zuidafrikaanse nationaliteit, maar woont al een tijdje in Amsterdam en komt uit voor De Dolfijn. Ze schoot als een dolfijn door de Amstel en leek met elf minuten voorsprong op mede-favorieten Claudia Striekwold en Janien Lubben zegezeker. Maar Claudia-the-striker dacht daar anders over. Na het fietsen had ze vier minuten van haar achterstand weg gewerkt, bij het lopen naderde ze zienderogen Tracy. Het verschil was uiteindelijk niet meer dan een minuutje aan de sfeervolle finishlijn. De Britse Bethan Male werd derde.  Afkomstig uit de populaire badplaats Brighton kwam ze als tweede uit het water. Bij het lopen haalde ze  Janien  250 meter voor de finish in en won het brons en de 250 euro prijzengeld. De winnaars gingen met 1000 piek naar huis. In de trio’s was het team Zoef de Haas het snelste. Logisch eigenlijk met zo’n naam. Redelijk grote tijdverschillen op de Olympische afstand met Wouter Dijkshoorn als winnaar. Beste vrouw was Maaike Vooren, die de Dolfijners Marleen Haakma en Iris Dijkstra verraste. Tri Fast Forward won de estafette.

Marijn wint, Ilona ook maar zelfs vierde overall in Utrecht

Van de landelijke hoofstad naar provinciehoofdstad Utrecht. Daar was zondag de minstens zo interessante triathlon van Hellas. Grote club natuurlijk, die zich overal laat zien en uiteraard ook een thuiswedstrijd houdt. Voor Hooglander Marijn Geurken was het een perfecte race. Domstedeling Thijs Hagelstein begon nog wel met vier minuten voorsprong aan het hardlopen, maar dat is te weinig als Marijn je achtervolger is. Met een minuut voorsprong op Thijs kwam de oud-Brabander zegevierend over de streep. Na Nuenen zijn tweede seizoenszege. Derde eindigde master Jeroen Korstanje eveneens uit Utrecht. Vijf minuter na Jeroen kwam de nummer vier binnen, maar dat was wel meteen al Ilona Eversdijk. Een knappe race voor de Almeerse, zeven minuten later gevolgd door master Jeanet van den Berg. Na twaalf minuten kwam ook Roelien de Wolf als nummer drie binnen. Het lopen was ook de scherprechter op de sprint afstand, waarbij de winst voor Roel Kwaaitaal en Kristel van Asselt was. De bedrijven sprinttrio ging naar een tweetal: Bart in ’t Velt zwom en liep, Jorrit Boeren fietste.


Dan was er nog de Teamcompetitie. De 2e Divisie Noord bracht ook Merijn Ellenkamp zijn tweede seizoenszege (na Nijkerk). De Rogelli/Trimates-man hield de opstormende Daan de Groot van Hellas van zich af. Duatleet van oudsher kwam Daan als 64e uit het water om aan het eind tweede tw finishen. Bart Cooymans was op de derde plaats beste Kijani-man. Merijn legde samen met Marijn de Jonge en Martijn Keijsers (alias de drie Emmen) de basis voor de dagzege van Rogelli/Trimates. Eerste, zevende en achtste stonden ze in de uitslag. Zou voor Martijn bet wel eens zijn eerste dagzege met z’n team in z’n eigen Teamcompetities geweest kunnen zijn.

Sarah-Lynn al aan zesde zege toe


Bij de vrouwen is Sarah-Lynn Reuver (TTvW Hof van Twente) de te kloppen vrouw dit seizoen. In Utrecht boekte de blonde Wijhese al haar zesde overwinning van het triathlonseizoen. Zij zorgde ervoor dat ook in deze serie geen Hellas-zege te vieren viel. Huizen-winnares Rianne Snel van de thuisclub werd tweede, Marrijtje Molenhuis, Triteam Groningen maakten het trio compleet. TTvW Hof van Twente was ook het sterkste collectief deze zondag met naast Sarah-Lynn ook een sterke Mieke Prins op vier en Riande van Weezep op een negende plaats. De derde divisionisten zuid rukten voor deze Utrechtse wedstrijd wat noordelijker op naar de Strijkviertelplas voor hun competitie. Net als eerder in Weert was Bob Glaudemans de sterkste. Met dat verschil dat de TC Maastricht-atleet het daar bij de 4e Divisie deed en het nu ook in de 3e Divisie voor elkaar kreeg. Teamgenoot Filippo Colucci (Braziliaans bloed?) werd tweede en nog een duathlonspecialist haalde het Utrechtse podium: Alexander Picard op drie. TC Maastricht won haast vanzelfsprekend ook het dagklassement. Overigens moesten de 3e Divisionisten een OD doen tegen de 2e Divisie een sprint.

Hattricks voor Han-Peter en Jorieke in Hardenberg


We sluiten deze WTJ af met de triathlon in Hardenberg. Zwemmen in series zorgt altijd voor wat onduidelijkheid aan de finish. Johan Neevel scoorde in de ene startgroep een tijd net boven de twee uur. Titelverdediger Han-Peter Lucas wilde een hattrick scoren (drie zeges op rij) en dook in de andere serie ruim twee minuten onder de tijd van master Johan. Drie edities Dion triathlon Hardenberg en drie keer Han-Peter Lucas uit Zwolle als winnaar.

,,Dat moet ik ook kunnen’’, dacht Jorieke Casteleijn en ook de Amesfoortse slaagde riant in haar opzet. Milou Berends en Crystel Gijsberts vormden geen serieuze bedreiging de nummer drie van Nederland op de halve afstand. Bij de mannen was Taeco Tol goed voor een derde plaats, waarna de tweede master 50 al volgde: René Poppe. Al kunnen we natuurlijk wel stellen dat Johan en René nationaal, ja zelfs internationaal tot de top behoren in hun leeftijdsgroep. De sprint series werden gewonnen door Ruben Slot (geen week zonder Ruben in de WTJ’s) en Marije Dankelman. De ‘international’ uit Arriën vond een gaatje in haar drukke wedstrijdschema om dichtbij huis mee te doen. In de trio’s waren het gemeente Elburg met Anita Visch, Wim van Triest en Thijs van ’t Hil en het Gouden Trio met Jesse Zweers, Han van de Werfhorst en Thijs Terlouw, die een goede match vormden voor een snelle driekamp.

That’s all for today folks!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.