Europese titel Ricardo Scholten in Frankfurt; Alles over Beesd, Westland en Gasstelte WTJ 848

DINSDAG – Maandag werden weer een zo’n drieduizend triatleten blij gemaakt toen ze meet trillende handjes op de F5-knop drukten in de hoop te worden toegelaten tot het Walhalla van de triathlonsport. Want zo mag je Challenge Roth naast Ironman Hawaii toch wel noemen. Tien seconden slechts zit er tussen opening inschrijving en het bordje ‘sold out’. Unglaublich, maar het is zo. De euforie als je er tussen zit, overtreft volgens mij inmiddels een startbewijs voor de Elfstedentocht.

Zes Duitsers op een rijtje


Per toerbeurt staan de grote Duitse sterren ook aan de start. Sebastian Kienle koos voor Roth, Jan Frodeno en Patrick Lange voor Frankfurt. Mooi was de foto aan de finishlijn van alle zes de Duitse Hawaii-winnaars: Thomas Hellriegel, Norman Stadler, Faris Al-Sultan, Sebastian Kienle, Jan Frodeno en Patrick Lange. Het is toch sterk hoe die twee topwedstrijden zich staande weten te houden, want Frankfurt is al even magisch als Challenge een week eerder. Toch is de sfeer totaal verschillend. Het EK is traditiegetrouw in de Duitse stad. 2845 triatleten deden er een gooi naar. Jan Frodeno en Daniela Ryf wonnen de belangrijkste titels. Jan hoefde niet sneller dan snel: precies 8 uur en daarmee acht minuten voor op de Zweed Patrik Nilsson en vervolgens wereldkampioen Patrick Lange. De revanche van Frodo dus al zijn beide Germanen vrienden voor het leven.

Ryf, waar kom jij vandaan?


Niet meer van deze planeet komt Daniela Ryf. De Zwitserse scoorde 8.38.44 uur, de tiende tijd ooit en negen minuten sneller dan het parcoursrecord. Geen wonder dat de Helveetse slechts zes mannen voor moest laten gaan. En dat op een EK! Om moedeloos van te worden als tegenstandsters. De twee Sarahs, die naast haar stonden bij de huldiging moesten 37 (True) respectievelijk 48 minuten (Crowley) achterstand incasseren. Sarah Crowley won vorig jaar nog, maar daar hoefde ze nu geen seconde aan te denken. De overall-podia waren ook de EK-podia. In dat geweld van matadoren uit de driekamp stond een recordaantal van 55 Nederlanders hun mannetje. Letterlijk bijna, want er nam slechts een Nederlandse deel. Maar Daniella Kurpershoek werd in 10.54 wel mooi dertigste in totaal en daarmee zilver bij F35. Ze doet haar wedstrijden veelal vanuit haar thuisbasis Italië, maar dit was een mooie opsteker en tevens Hawaii-ticket.

Dat lag ook klaar voor Erik Peeman, die 13e M45 werd. Van andere triatleten, die korter zaten weten we het nog niet zeker.

Ricardo is Europa’s beste


Eén Europese titel viel er in het Holland-kamp te vieren van niemand minder dan dr. Ricardo Scholten. In 9.15 was hij snelste M25, maar of Ricard opnieuw naar Kona gaat? Van de 55 dutchies was Dolfijner Tjebbe Venema trouwens de snelste: 9.11 en vierde M30, 21e in totaal. Kort daarna kwam team- en stadgenoot Roy Lagerburg binnen: 9.14. Dat betekende 25e en zevende M30. Zevende werd ook Joost van Rens bij de M40 in 9.28 uur (49e in totaal). Bart Elderenbosch deed een uitstekende Ironman in 9.42 oftewel 87e totaal. Verderop in de uitslag zagen we nog Nico Krijgsman: zesde M55, Luc Dieteren tiende M55, Ruud Kuipers vijftiende M50. Collega-journalist Jeroen Kreule deed er 11.51 uur over. Es war wieder Wünderbar, dort ins Frankfurt!

Beesd gaat naar Jeroen en Andrea: beest in Beesd

Nog drie triathlons in eigen land, waar we graag op terugblikken. Zaterdag 7-7 was dat de inmiddels 33e triathlon van Beesd. Thuisbasis van de Kijani’s, die hun best doen om aan de wedstrijd mee te doen. Het was vrij verrassend Jeroen Velders, die de kwart afstand won. Vorig jaar nog zevende, in de 2e Divisie geregeld in de top tien. Zwemmer van origine. Maar dat de 22-jarige triatleet uit Tiel hier Stefan van Thiel (hier doemt weer de discussie met of zonder h op…) met bijna twee minuten verschil zou kloppen? Nee, dat had niemand al verwacht. Talent dus waar we nog veel van zullen horen. Overigens was Jeroen de enige jonkie tussen de routine van liefst twee M40-ers en vier M50-ers in de top tien. Dirk-Jan de Jong was de nummer drie voor mede-Abraham Ton Elie. John Noy was op de vijfde plaats weer beste M40.

Andrea Jochems – beest in Beesd – hield de Kijani-eer hoor door opnieuw met de zege aan de haal te gaan en dit keer zelfs een halve minuut sneller. De beroepsmilitaire was afgetekend de beste. Concetta Pichierri volgde op een kwartier als tweede en eerste F40, Carin van den Bosch lag daar weer acht minuten achter, maar tevens snelste F50. Daarna volgde Femke van de Water uit Beesd, ongetwijfeld een nazaat van de Van de Waters, die in 1986 bij de eerste editie met negen (!) familieleden in de top vijftien eindigden. De eerste triathlon van Beesd werd – zoals wij allen weten – gewonnen door Josinius van de Water, tweede werd Toontje, derde Freek, vierde Gijsbert. Juist ja, allemaal Van de Waters. De sprint afstand van 2018 ging naar Kijani Inge Heus, die streektalent Marit van den Berg klopte. Johnny van Heel – al twee keer eerder winnaar van de sprint – won ook nu weer het snelle bijnummer. De trio triathlon werd uiteraard gewonnen door een team van Ask4Benefits-Kijani. Anton-Theo Borger, Gonny Rosendaal en Trudy Veenstra stemden de hoofdsponsor tevreden.

Goeie première voor Westland met Christiaan en Marianne


Dat beginnende organisaties meteen een gedegen evenement neer kunnen zetten, bewees de Westland Triathlon Vereniging met de primeur van de Westland Triathlon. Zelfs de tegenvaller dat blauwalg precies hun zwemwater moest treffen, bracht de nijvere organisatoren niet van hun stuk. De omzetting naar een run-bike-run werd ook door de deelnemers sportief opgepakt. Was het nog meer in het vorodeel van streekman Christiaan Solleveld? Misschien wel. De ervaren Hoek van Hollander was een maatje te groot voor de concurrentie van wie Hein Zwinkels het verrassend goed deed op een tweede plaats. Het podium werd compleet met Leon van der Wilde, twee veertigers dus. Matthijs Stam en Johan van Zanten zaten er ook dichtbij. Dat mede-organisatrice Enitha van der Wel haar partner Leon Lankester mocht huldigen in het Westlands kampioenschap was wel speciaal. Zo heel vaak zien we Marianne Goijert-Hoogerbrugge niet meer in triathlons. Voor de AAB-triathlon/RBR maakte ze een uitzondering. Ze won de race prompt met Wietske van der Lans-Vreugdenhil (hey Lars, kennen we jouw zus?) op een tweede plaats en Wendy Sneekes op drie. Beste tiro waren The Champs met Walter Elgersma – een zwemmer die gewoon is gaan rennen – Roy Olierook en Henk Bom. Maarten Bakker won de korte rbr in exact 1 uur, collega-journalist Folkert van der Krol deed ook mee en werd tweede H40. Beste vrouw was Lisette Berkman. Goede sfeer, leuk publiek, relaxte organisatie. Zo maar wat signalen, die we via social media opvingen. En – niet onbelangrijk – een prima nieuwe speaker aan het triathlon-firmanent: Arjan van Wifferen. Welkom Arjan. Bij de groei van de sport past ook een steeds groter speakerkorps. Eerste vereiste: genoeg enthousiasme en daar ontbrak het in Honselersdijk, waar de wedstrijd zich afspeelde, gelukkig niet aan.

Hemeltje schone triathlon: Gasselterveld


Met veel respect voor alle Nederlandse wedstrijden, maar de allermooiste is er eentje die (nog) niet onder auspiciën van de NTB valt. De crosstriathlon van Gasselterveld heet nog RunForestRun, maar er wordt wel degelijk gezwommen. In het hemelblauwe meer van ’t Hemelriek. Net als in Weert levert dat beelden op die doen denken aan het Caribisch gebied. Deelnemers wanen zich in ’t Hemelrijk als ze de fiets pakken om het noordelijk deel van de MTB-route Gieten langs camping Lente van Drenthe af te leggen en tenslotte wacht hen een pittige trail eveneens over het mountainbike-parcours. Sport4Nature organiseert meer sportevenementen in de natuur, de crosstriathlon is daar vorig jaar bij gekomen. Met veel eigen ideeën zoals bijvoorbeeld de haast onorthodoxe afstanden: 1,5 zwemmen, 45 km. op de MTB en 18 kilometer trailrunnen. Eindtijden van ruim boven de 3,5 uur en dat dan voor de snelsten. Maar genieten is het volop. Van de adembenemende natuur in hoog Drenthe. Triatleten roepen al dat het NK naar Gasselterveld moet komen. Dan zal echter eerst de organisatie het juiste NTB-gevoel moeten krijgen.
Goed, genoeg bejubeld. Aanprijzen hoeft al nauwelijks meer, want de race trok 400 deelnemers. Verrassend was de overwinning van Henk-Jan Dolsma op titelverdediger Michael Krijnen. Vier minuten scheidden de triatleet van de cross-specialist. Arie de Jong, Marcel Swart en Joost Christiaans kwamen in de volgorde daarna ‘terug in het hemelrijk’ aan de finish. Bij de vrouwen schoof Silvia Brouwer van de tweede plaats in 2017 op naar de top van het klassement. De Friezin was in haar element en liet Hellas-debutante Martine van Aalst en de Groningse Hanneke Rus achter zich. In de trio’s was het team Erik-Pieter Niemjer, Frank Aanstoot en topatlete Stefanie Bouma te sterk voor de tegenstanders. De organisatie rekent in kledingmaten. Dus XXL als langste afstand. De XL-afstand leverde zeges op voor Jos Koning en Natascha van der Vis (tweede crosszege na Akersloot). Beste trio daar Daphne en Sabine Spreen samen met Thijs Vlam. De L-race (kortste dus) was voor Wico Hopman en Marieke Kettelerij.
Nog een enkele aanvulling bij Didam. De jury kweet zich stevig van haar taak en het kwam een aantal triatleten op een tijdstraf te staan. Ook Tijmen Smit en Eddy Lamers moesten even op het strafbankje. Terecht of onterecht? Daarover gaan wij niet. Feit is dat het hun uitslag uiteraard wel negatief beïnvloedde. Maar that’s all in the game.

Multisports Fyn gaat voort met WK crosstriathlon

We hebben nog veel meer, maar jullie willen vast morgen ook weer wat te lezen hebben. Bijvoorbeeld over het Multisports Festival op het Deense eiland Fyn met vandaag het WK crosstriathlon op het menu. Joep Staps en Madd Golsteyn zijn er bij de elites bij en bij de juniores een stevige delegatie met Victor Goené, Alex Kling, de broers Hugo Jan en Olaf Bosscher, Alex Kling, Colin Fleming en de ervaren Xterra-man Quirijn Waaijenberg bij de jongens. En bij de meisjes topfavoriete Shirin van Anrooij en Kim van ’t Verlaat. Daarnaast nog een aantal agegroupers. Kijken of we weer kunnen stijgen op de medaillespiegel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.