Zilver voor Shirin, brons voor Victor en Lars op WK crosstri Svendborg – WTJ 849

DINSDAG – Twee afleveringen op deze dinsdag. Logisch, want er werd vandaag gewoon een wereldkampioeschap gehouden en de Veko triathlon Schagen, vierde en laatste wedstrijd uit het Van der Voort Triathlon Sprint Circuit.

We beginnen dinsdagochtend. Dag drie van de wereldkampioenschappen op het Multisport Festival op het Deense eiland Fyn. Van Odense verplaatste het strijdtoneel zich naar Svendborg.

Shirin heeft nog alle tijd voor regenboogtruien

De numerieke meerderheid van de Nederlandse juniorenselectie op dit WK vertaalde zich in zilver en brons. Shirin van Anrooij neemt uit Denemarken twee zilveren plakken mee terug naar het Zeeuwse Kapelle. Na de RBR van zaterdag werd de talentvolle Shirin opnieuw tweede. Ze werd verslagen door de drie jaar oudere Tjechische Pavlina Vargova, want zo luxe is de positie van de Zeeuwse wel: 15-jarige Shirin is de benjamin en mag het nog twee jaar tussen de juniores proberen. Als dat geen kast vol regenboogtruien oplevert. Nu moet ze nog even geduld hebben. Ze liep een behoorlijke achterstand weg en bleef op minder dan 50 tellen steken. Brons ging naar de Italiaanse Marta Menditto.

Daarna was er een gat van zeven minuten naar de als vierde gefinishte Kim van ’t Verlaat, die het verschil op de vijfde en laatste eindigende Zuidafrikaanse triatlete lopend goed maakte. Het moet gezegd dat voor een WK de startgroepen vrij klein zijn. Maar wie er niet is, telt niet mee. Kim is vierde van de wereld, klaar!

Verdiend brons voor Victor

De jongens waren overigens al met 22, waarvan een kwart voor Nederland uitkomend. Het moest wel tot een succes leiden en daar zorgde landskampioen Victor Goené dan ook voor. De zoveelste Veenendaalse topper kwam als derde over de streep en dat op zijn eerste WK. Alleen de Canadees Tate Haugan (ook van zilver naar goud) en thuisfavoriet Oscar Gladney Rundqvist deden het nog beter. Vijfde uit het water, derde fietstijd, tweede looptijd. Een solide race voor Victor, die toch al een perfect seizoen doormaakt. Zijn NL-teamgenoten kwamen als volgt binnen: 9.Olaf Jan Bosscher (snelle loper, ook nog twee jaar junior!), 10.Alex Kling; 11.Colin Fleming (sterk op MTB); 13.Quirijn Waaijenberg en 14.Hugo Jan Bosscher (snel gezwommen).

In de agegroupers kwam de negende medaille van deze WK-week tot stand. Lars van der Eerden scoorde brons bij de M40. Kees-Jan Otto en Mark Waaijenberg werden bij de M55 respectievelijk zesde en negende. Corné Kool kwam als tiende M40 aan.

Squadra-Belg Lucas van Deynze werd wereldkampioen bij de M20. Zo hebben onze zuiderburen op deze dinsdag 10 juli toch nog een wereldtitel te pakken!

Geen slecht debuut voor Joep


Daarna kwamen de senioren aan bod. Maud Golsteyn ging niet van start, dus zonder Nederlandse inbreng vertrokken 18 vrouwen voor de erfenis van de eveneens absente Melanie McQuaid. Een Britse dubbelslag aan de finishlijn met Lesley Paterson en Nicole Walters voor goud en zilver. Nicole haalde in extremis de verrassende Italiaanse Eleonora Peroncini nog bij. Brons voor de Italiaanse. Favroietes als Morgane Riou (4e) en Carina Wasle (6e) kwamen er niet aan te pas. Bij de mannen trok de altijd traag uit de startblokken gerakende Spanjaard Ruben Ruzafa Cueto de zaken recht bij het mountainbiken en lopen. Hij was de betere van Kiwi Sam Osborne en de Fransman Brice Daubord, die net als vier jaar geleden in Kijkduin nu weer brons haalde. Het was de vierde ITU-wereldtitel voor Rufaza, die op dat WK in Kijkduin debuteerde met zilver. Toen achter Conrad Stoltz, de Zuidafrikaan die drie wereldtitels vergaarde en na vandaag dat record niet langer deelt met de Spanjaard. Van de 37 deelnemers eindigde Joep Staps op een 26e plaats op een kwartier van de Spaanse wereldkampioen. Vooral het crossloop van de Tilburger mocht gezien worden. Dankzij de 17e looptijd haalde hij bovendien nog enkele tegenstanders in. Geen slecht debuut op een WK.

In het – net als in Nederland trouwens – wat frisse Svendborg (16 graden) waren de beloftetitels voor de Italiaan Marcello Ugazio en de Australische Penny Slater. De laatste prolongeerde haar titel, Marcello smolt het zilver van Pentricton om in Deens goud.

Hawaii: een eerste lijstje

 
Met Erik Peeman, Joost van Rens en Daniella Kurpershoek komt het aantal Hawaii gangers voor dit jaar voorlopig op veertien. Eerder al kwalificeerden Tom van Gulik (Kalmar, Sweden), Margareth van den Boogert (Vichy, France), Rik Linssen (Tenby, Wales), Peter Vocking (Tenby, Wales), Jan Blokland (Barcelona, Spain), Edo van der Meer (70.3 Xiamen, China), Robert de Korte (70.3 Xiamen, China), Derk de Korver (Panama City, Florida), Sione Jongstra (Invitation as World Champ), Cornee van Loon (Legacy program). Ook Dennis Vandermeer, woonachtig in Santa Cruz USA mag weer naar Kona. Het is ons even niet duidelijk in welke wedstrijd hij zich gekwalificeerd heeft. Opmerkelijk is dat behalve de drie gekwalificeerden van afgelopen zondag in Frankfurt vrijwel alle Nederlanders vorig jaar al een slot bemachtigden. Overigens zijn er ook genoeg triatleten voor wie Hawaii even niet uitkomt, om wat voor reden dan ook. In Frankfurt bijvoorbeeld lieten Tjebbe Venema, Roy Lagerburg en Ricardo Scholten het aangeboden slot aan zich voorbij gaan.

Of we wederom 36 landgenoten in actie zien op het WK is afwachten, maar dat er via Maastricht nog wel een aantal bijkomen lijkt logisch.

Marco wint Schagen

Nog even gewacht op signalen uit Schagen, maar we weten uit eigen ervaring hoe gezellig ‘de vierde helft’ daar kan zijn. Gelukkig was Marco Akershoek nog even zo alert om na een lange vermoeide reis vanuit Hongarije zijn zege in Schagen te melden. Hij bleef Tim Jacobs, Tristan Olij en Daan Jacobs in die volgorde de baas. Morgen gaan we vrolijk verder. Net als de resterende voetballers in Rusland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.