Troubles IM UK; Uitslagen Berlin, Brasschaat; Preview Klazienaveen en meer – WTJ 853


VRIJDAG – Veel gedoe rondom Ironman UK, zondag in Bolton. Eerst de bosbranden, waardoor het fietsparcours moest worden ingekort vervolgens de blauwalg en dus geen zwemmen. Speaker Paul Kaye probeert de moed erin te houden, er is veel begrip maar dat triatleten ook teleurgesteld zijn, snappen wij ook. Sommigen trainen een heel jaar voor die ultieme wedstrijd en als er dan langs alle kanten wordt geknaagd aan de formule, dan baal je. Erik-Simon Strijk doet dat ook, waarmee overigens niet gezegd dat zijn kansen op een korte klassering verminderd zijn. Ik zou zeggen: integendeel. We gaan het zien zondag. Geen zwemmen, wel 153 kilometer fiets en een marathon lopen. Het vergt veel improvisatievermogen van een organisatie, die – laten we wel wezen – tegen overmacht aan het knokken is. Moeder natuur is hier op aard nog steeds de baas.

Bergje minder

Van het Nederlandse front op de lange afstand de berichten dat de Geulhemmerberg toch niet in het fietsparcours van Ironman Maastricht is opgenomen. En dat de halve Challenge Almere-Amsterdam voor het eerst met een rolling start gaat werken, zoals dat in Maastricht en bij menig Ironman al jaren gebruikelijk is. Is het leuk, zo’n rolling start? Het geeft de atleten in elk geval ruimte. Iets anders is het als je, zoals in Maastricht moet strijden om de Nederlandse titels en je verliest met een half minuutje verschil omdat je grootste concurrent 32 seconden later in de Maas gesprongen is. Bij een NK zou je feitelijk allemaal tegelijk moeten kunnen starten.

Voordat we nog wat previewen op zaterdag en zondag, hebben we toch nog wat kruimels uit wedstrijduitslagen van de voorbije weken. De Berlin XL bijvoorbeeld. Gek dat de Duitse hoofdstad toch maar weinig deelnemers aan zich weet te binden. De hele ging dit jaar niet meer door vanwege te weinig aanmeldingen. De halve had er 228 aan de start staan. Een dubbele Duitse zege met Danny Hannover in 4.13 uur en Anja Leuendorff in 4.52 uur. Vier atleten van TV Aquapoldro uit Apeldoorn deden mee. Hinke van Wezep finishte als zevende en derde M40, teamgenoot Harry van Milligen kwam ook nog binnen de vijf uur als 46e en vierde M45 over de lijn.

Parkstad


We hebben het niet meer gehad over de halve van Brasschaat van enkele weken terug. De klassieker in de Parkstad trok vroeger veel meer Nederlanders. Nu ging de winst naar Alexis Krug en Helga Sibick en was Mark Koks (nee niet de oud-Almere winnaar, maar de Brabander) beste Nederlander op een 30e plaats. Melle van Schaik eindigde 47e. In Dresden ‘trainde’Yvonne van Vlerken op diezelfde zondag 24 juni naar een zege op de Olympische afstand om daarna door te reizen naar Roth. Nu is Yvonne even met heel andere zaken bezig. Over zes dagen is ze immers mevrouw Bittner. Per zelf werd trouwens derde in Dresden, zijn landgenoot Marcus Herbst won.

De andere ‘vergeten’ wedstrijden over de halve afstand zonder Nederlanders waren Challenge San Gil met Justin Metzler (USA) en Adriana Carreno (MEX) als winnaars, de REV3 Williamsburg voor de Amerikanen Christopher Douglas en Jennifer Smith, de REV3 Saint Andrews in Canada met Vincent Legere (CAN) en Rachel Wasseman (USA), de Britse Fambridge Yacht Haven triathlon met Tim Hurst en Mhairi Smith als prijswinnaars. Twee heles nog. De HITS Series te Hudson Valley voor zegge en schrijve zestien deelnemers. Logan Briggs won in 10.08, Mariana Wingood (what’s in a name) was goede winnares bij de vrouwen in 12.12 uur. In The Bastion waren Sion Stanfield in 10.18 uur en Lucy Biddlestonew in 11.53 uur de besten.

Twee dagen topsport Klazienaveen

Dan het weekend. Het lijkt wat rustiger te worden qua wedstrijden. Over Hamburg en de slotdagen van het WK Fyn hadden we het gisteren al. In ons land concentreert de triathlonsport zich in het noorden met voor het eerst twee dagen topsport in Klazienaveen. De ambitieuze club onder leiding van Thomas van der Wal opent zaterdag met de Teamcompetities: Ere-, derde en vierde Divisie. De Eredivisie vrouwen bijt om 13.30 uur het spits af, de mannen gaan om 14.45 uur te water. Om 16 en 17 uur is het de beurt aan de 3e en 4e Divisie. Alle bekende namen uit de eerdere races Teamcompetitie zijn ook er ook nu bij. Elk team op volle oorlogsterkte, zeg maar.


Zondag is het de beurt aan de klassieke halve afstand. De 12e Plus Fischer Triathlon opent zondag om 8.30 uur met de Witte Olifant jeugdtriathlon, om 11 uur starten de mannen voor de FID halve triathlon, tien minuten later gevolgd door de vrouwen en de estafette. Bij de trio’s zit een sterk team dat mogelijk sneller finisht dan de eerste individuele atleet. Maar dat is al vaker geroepen. Favorieten zijn: Sven Strijk, Omar Brons, David van Oosten en Jort van Zutphen en bij de vrouwen Rahel Bellinga, Sarah-Lyn Reuver en Franciska Schutter. Aansluitend zijn er nog sprint en OD-triathlons. Zwemmen gebeurt wederom in het bijzondere Van Echtenskanaal, waar je na afloop altijd een ‘souvenir’ aan overhoudt. Fietsen is onder meer door Borger Compascuum en lopen door het sfeervolle (winkel-)centrum van Klazienaveen.

Westerwolde met kano’s


Zaterdag is ook de speciale triathlon Westerwolde. Het zwemmen in de Loosterplassen is vervangen door kanovaren. Fietsen en lopen blijft er wel in. Het is de tweede editie van deze kleine wedstrijd. Zondag zijn een aantal Nederlanders ook actief in de Bundesliga wedstrijd in het Duitse Verl, in de Xterra-race in het Tsjechische Prachatice en in de 1/3e triathlon van Aarschot, in België. Tijdens die wedstrijd wordt tevens de intentie uitgesproken door de organisatoren van het Duitse Bonn, het Nederlandse Oud Gastel en deze Belgische in Aarschot om een Drielandencircuit in het leven te roepen. Aarschot heeft zondag Tom Suetens, Tom Mets en Sofie Goos als grootste blikvangers.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.