Alles over EK Tartu, Maya’s beste; Quinty 9e; Kanotri Westerwolde; Preview Urk/Eilanden – WTJ 858

VRIJDAG – Het Europees kampioenschap in Tartu is nog niet het ‘grote’ EK van dit jaar. Dat volgt over enkele weken in Glasgow. Estland, waar al wel eerder internationale kampioenschappen wintertriathlon waren, is voor het eerst decor van een EK zomertriathlon. Sprint afstanden dus. De organisatie zit redelijk goed in elkaar, temperatuur in Estland is 22 graden.

Deelnemers uit 24 Europese landen bij de mannen. Behalve Nederland. Met de World Triathlon Series ook zo kort achter elkaar, kiezen de Nederlandse internationals ervoor een weekje over te slaan. Na Hamburg reizen Jorik van Egdom, Marco van der Stel, Rachel Klamer, Kirsten Nuyes en Maya Kingma af naar Edomnton, Canada. Alleen Maya waagde zich aan haar toch best drukke progrmma. Zij stond dan weer temidden van 48 atletes uit twintig landen.

Stroming


Met veel stroming in de Emajögi rivier was het zwemonderdeel zwaar en onoverzichtelijk. Maya koos voor de goede lijn in het water en de Bredase stond als eerste weer aan de kant, meteen gevolgd door de twee Britse Sophie’s: Alden en Coldwell. Maya kwam in de eerste klim meteen los en kreeg de Britse vrouwen en een Hongaarse met zich mee. Aan het eind van de twintig kilometer was de groep gegroeid tot 17 triattles, die aan de vijf kilometer lopen begonnen. Dat was zwaarder dan Maya had verwacht. Wellicht vooral de omschakeling, want in het tweede verloop van het EK sprint liep ze alsnog een aantal plaatsen naar voren om uiteindelijk dertiende van Europa te worden. De titel ging naar Sophie Coldwell, die de winnares van de ETU-Cup Weert, de Russische Alexandra Razarenova en de thuisfavoriete uit Estland Kaidi Kiviova (snelste fietster) voorbleef. Favoriete Yuliya Yelistratova verloor te veel tijd op de fiets, noteerde wel de beste looptijd en werd twee plaatsen achter Maya vijftiende. Voor Maya waren het de derde Europese kampioenschappen sprint. Na de 19e plaats in Chateauroux en de 22e in Dusseldorf was dit haar beste klassering.

Viervoudig aquathlon-kampioen Varga nu beste triatleet op EK sprint


Aquathlon-specialist en topzwemmer bij de mannen Richard Varga won eindelijk ook eens een grote triathlon. De Slovaak kwam voor de verandering eens niet als eerste uit het water, de Hongaar Mark Devay was nog een fractie sneller. Op de fiets kwamen 53 van de 62 deelnemende triatleten tesamen en dat bleef zo tot aan de tweede wissel. Varga hield zich gedeisd bij het fietsen en sloeg samen met de Spanjaar Uxio Abuin Ares een klein gaatje. Een tweede demarrage van de routinier met vier wereldtitels aquathlon was voldoende voor de Europese sprint-titel. Abuin Ares werd tweede, hij sprintte zijn landgenoot Roberto Sanchez Mantecon eruit voor het zilver.


’s Ochtends beten de junioren het spits af. Wellicht waren onze verwachtingen iets te hoog gespannen. Hoewel Quinty Schoens normaliter heel wat concurrentes die nu voor haar eindigden van zich af weet te slaan. De Limburgse eindigde als beste bij de juniores op een negende plaats. Pauline Landron, paar weken terug nog vierde in Holten, won de titel. De Oostenrijkse Magdalena Früh behaalde zilver en het brons ging naar de française Jessica Fullagar. Quinty verloor de slag met het zwemmen, fietsen ging super en bij het lopen vocht ze vooreen plaats in de top tien.
Op 65 deelneemster werd Jocy Caro uiteindelijk 42e, haar Almeerse stadgenote Dirkje Lebouille legde beslag op een 48e plaats en Silke de Wolde sloot het rijtje af met plaats 54.
De junioren jongens konden er geen betere resultaten tegenover zetten. De Noor Vetle Bergsvik Thorn – tweede in Holten – zorgt alvast voor opvolging van de gouden generatie Blummenfelt-Stornes-Iden. Hij werd Europees kampioen. De Duitser Rim Hellwig eindigde tweede, de Hongaar Csongor Lehmann (zoon van Tibor, bekend van de Holland Triathlons Almere) pakte het brons. Twee minuten na Thorn kwam landskampioen Niek Heldoorn als 19e over de meet. Op alledrie de onderdelen was hij beste Nederlander. Twee minuten later volgde Joey van ’t Verlaat op een 35e plaats, het rijtje werd kort daarna gesloten door Victor Goené, die 39e finishte.

Geert bedankt zijn vrouw


Nog even terug naar de paratriatleten. Geert Schipper kreeg naast hem op het podium de Brit Joseph Townsend en de Italiaan Giovanni Achenza. Geert was tevreden over zijn reace met het klimwerk, de venijnige afdaling en vervelende verkeersdeelnemers. Twee crashes zag hij bij het handbiken en ook het wheel-parcours was uitdagen met pechtvogels. Gelukkig kwam Geert ongeschonden uit de strijd. Hij dankte na afloop zijn zwangere vrouw Thalita voor alle goede zorgen thuis.
Opvallend was wederom de prestatie van Maurits Morsink. Het goud was al bijzonder, maar ook de manier waarop. Veruit als laatste uit het water komen en gewoon iedereen oprollen tijdens fietsen en lopen. Maurits weas de Brit Andrew Lewis een minuut te snel af. De Spanjaard Lionel Morales werd derde. In een veld met drie was Margret Ijdema tussen de Spaanse Eva Maria Moral Pedrero en de française Mona Francis de nummer twee van Europa. Drie plakken. Misschien, heel misschien komen er bij de agegroupers nog een paar bij. Er staat trouwens een behoorlijke puist volk te kijken langs de kant. Ook in Estland leeft de triathlonsport dus, dankzij iconen als Marko Albert.

Koen en Jacobien beste in Westerwolde

Nog onvermeld bleef de kanotriathlon van Vriescheloo/Westerwolde. Vorige week zaterdag al. Koen Blaauw was het meest bedreven voor Pascal Remminga en David de Uijl. Bij de vrouwen werd titelverdedigster Marjolein Thunnissen verslagen door Jacobien van Kiinken. De derde plaats was voor Lisa Weerter. Team De Beukenhof won de trio’s en op de sprint afstand was het wederom Jelmer Rijkes en bij de vrouwen, de bekende duatlete Ineke Ligthart. Mooi heerlijk kanoweer troffen de driekampers in het hoge noorden.


Dit weekeinde gaan we met zijn allen naar vissersdorp Urk. Daar staat zaterdag de eerste lustrumeditie van de Suydersee-triathlon op het programma. Het water van het Ijsselmeer meet inmiddels 22 graden, dus wellicht ook hier geen wetsuits. Fietsen is door de Noordoostpolder, lopen door het Urkerbos. Vorige week was al de Urker Junior Challenge. Op gewone fietsen, lekker sportief bezig zijn door de Urker jeugd.

Relaxte sfeer op Rondje Eilanden/H7RE-festival


Vanavond – vrijdag begonnen – zondag avond uitgefeest. Als er één evenement is met een studentikoos, vrijelijk karakter dan is het wel het zevende Rondje Eilanden. Muziek, kamperen, sporten, gezelligheid, eten en drinken. Het is er allemaal. Om 15.30 uur begint de proloogronde. Elke 30 seconden tien deelnemers van start. ’s Avonds zijn de finales, de beste 20 vrouwen om 18.00 uur, de beste 30 mannen om 18.30 uur. Daaromheen is het pannenkoekenparty, bring your own music, hottubs, morning glory swim, ontbijten bij Sonja, diner van de buitenkok, cabaret van Heug en Jasper Smit, muziek van Case Mayfield, YIP ROC, Brand Ares. Er is massage, tai-chi, trek barefoot running, aquabubbels, sterren kijken enzovoorts enzovoorts. Het is allemaal net even wat meer beleving, dan we doorgaans bij triathlons gewend zijn. En dat maakt het Rondje Eilanden wel heel speciaal. Zo cool, zo relaxed. Haal het snel van je bucketlist af.

Iets koeler is het bij de Alaskaman, een Extreme triathlon. Zondag is in Amerika de Ironman van Lake Placid, in Italië wagen de Xterra-specialisten zich aan het avontuur in Abruzzo en de Bundesliga-wedstrijden in Münster en Mühlacker trekken ongetwijfeld ook weer Nederlandse deelnemers. Tenslotte is er bij de zuiderburen zondag de Nisraman crosstriathlon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.