Zomertje hè; Suydersee voor Omar en Marjan; Erik en Marian besten in Rondje Eilanden – WTJ 859

ZONDAG – In de – pak ‘m beet 37 jaar – dat de triathlonsport in Nederland bestaat, moet dit haast wel de mooiste zomer zijn. Week in, week uit duiken honderden, duizenden triatleten in het verkoelende zwemwater en zoeken verkoeling met het windje op de fiets- en loopparcoursen. En als je dan ook nog eens op een triathlon bent, waar het campinggevoel de boventoon voert, ja dan weet je weer dat je voor de ultieme zomersport hebt gekozen.

Tartu: de agegroupers

foto Cecilia Frascaroli

Dat laatste sloeg op het 7e Rondje Eilanden, op de Vinkeveense plassen. Komen we zo op terug. Eerst gaan we nog terug naar Tartu, waar de Europese kampioenschappen sprint triathlon vanaf donderdag tot en met zondag zijn gehouden. In Estland was het niet veel kouder dan in Nederland, wetsuits waren bij het zwemmen ook verboden. Na het goud voor Geert Schipper en Maurits Morsink, het zilver voor Marget Ijdema (die nota bene de eindejaarsmusical van haar dochter in groep 8 moest missen, maar je bent topsporter of je bent het niet hè) kwamen er vrijdag geen medailles bij. Zaterdag kwamen de agegroupers in actie. Juriaan Schuring werd bij de M18 vierde. Janneke Logtenberg finishte op een 16e plaats bij de F25, Arlana van Ommen mag zich nummer 25 van Europa noemen bij de F40 evenals Lennart Steen bij de M40. Meedoen op een echt EK, dat was ook het doel van Chris Kouwenhoven, Maurice Vandamme en Paul Karrenbeld, respectievelijk 31e, 34e en 35e bij de M45. Willem Ketting tenslotte was bij de M55 goed een 27e plek. Meest bijzondere deelnemer was de 83-jarige Rus Boris Kirillov, die zijn elfde internationale triathlontitel pakte, nu dus in de categorie M80.

Omar oppermachtig in vissersdorp

foto Margreet Bennis

Zaterdagmorgen begon op eigen bodem het sportweekend met de eerste lustrumeditie van de Suydersee-triathlon in Urk. Prachtige plek voor een triathlon. Waar Almere ontstond na inpoldering heeft de Noordoost-Polder het visserseiland tot een schiereiland gemaakt. Hartje zomer is het met het oog op de tweede seizoensheft misschien geen topbezetting, maar wel een erg leuk evenement. Omar Brons beleeft er genoeg lol aan en had ook alle tijd om te genieten van deze kwart triathlon. Een kleine anderhalve minuut eerder dan Tiedo Tinga kwam Omar het Ijsselmeer uit geklauterd, de trappen van de Urker kade op. Rob Mulders en Tri2One-man Hylke Sietzema verorberden de Suydersee ook best aardig. Op de fiets begon voor Omar de lange solorace. Na 1.50 uur was de finish en bleek hij op alledrie de onderdelen de sterkte. Vijf minuten langer in het water, maar wel hard genoeg fietsend en lopend om tweede binnen te komen, was de Amsterdammer Thomas van Dop. Hellas-atleet Luuk Vermunt kwam nog dichtbij, maar kwam net tekort voor zilver. Masters Tiedo Tinga en Toine Groot bleven ook nog binnen de twee uur en pakten de plaatsen vier en vijf. Trikipedia-sponsor Hylke Sietzema eindigde op een achtste plaats, cross-specialist Joost Christiaans op een tiende.
Nadat Dieuwertje Bax als eerste uit het IJsselmeer kwam, zette Friezin Marjan Andringa-Van der Woude zich in de juiste tijdrithouding om zowel op de fiets als bij het lopen de 15e tijd (tussen alle mannen dus) te scoren. Dat leverde Marjan de overwinning op, Dieuwertje werd twee minuten later tweede en Petra Sloots kon het niet laten nog een wedstrijdje te doen: derde en snelste master. Het Urker-kampioenschap – niet onbelangrijk in dit evenement – ging naar het koppel Jacob en Alie Snoek. Namen, die passen bij het vissersdorp bij uitstek. Jacob werd 17e, Alie zevende vrouw.

Urk met ook weer Team Fleur en Team Charo en Djavi


De sprint afstand leverde winst op voor Tri2One-atleet Leander van Diggelen. De sprint-specialist uit Nieuw-Vennep dook als enige onder het uur. De Urker wielrenner Teunis Hoefnagel liet zien wat zijn specialiteit is: snelste fietstijd, net buiten de top tien in de eindstand. Achter Leander kwamen Tom van den Berkhof en Tom Fokkens over de streep. Marcel Caro was snelste master en al op een achtste plaats volgde Kim Hittinger als eerste vrouw. Toch kreeg zij het niet cadeau, want Nicole Voet stond ook weer eens aan de start en die geeft niet gauw op. Ze fietste het snelst en boog pas bij het lopen voor de Bussumse. Intussen ontwikkelt Kim zich wel snel van hardloopster tot volwaardig triatlete. Volgende uitdaging is de TriAlpe d’Huez. Derde op de sprint in Urk was Lobke de Hollander.
Zoals het in Oud Gastel sinds ‘Rennen voor Twee’ traditie geworden is met de teams met gehandicapte kinderen, zo krijgt Urk ook jaarlijks bezoek van Team Fleur. Wytse en Fleur waren zaterdag na 1.37 uur klaar.

Ook het Friese team van moeder Cisca van Sloten met haar kinderen Charo en Djavi deed mee: 1.59 uur. Een hele onderneming trouwens. Alleen al het uit het IJsselmeer geraken langs de hoge kade is een hele opgave, maar deze teams kennen het woord ‘opgeven’ niet.

Rondje Eilanden: veel meer dan zomaar een zwemloop


In de middaguren verplaatste de tri-activiteit zich naar de Vinkeveense plassen voor alweer het zevende Rondje Eilanden Festival. Het evenement bestond in een vorige generatie ook al, maar zeven jaar terug maakten een aantal studerende triatleten een doorstart. De filosofie van de organisatoren is om meer te bieden dan alleen de wedstrijd, die overigens met 12 stukjes zwemmen en daartussen over eilandjes lopen al bijzonder genoeg is. We hebben het vrijdag al aangekondigd. Rondje Eilanden is een totaal weekend met muziek, gezelligheid, lekker eten en drinken en steeds meer doe-activiteiten en cultuurbeleving. Niet voor niets staat er het woord ‘Festival’ achter het evenement. Alles op een bijzondere locatie, waar veel deelnemers drie dagen met elkaar doorbrengen. Goed voor de teamspirit bovendien, maar het gaat aan de tafeltjes ook eens over iets heel anders dan sport.


Dat gezegd hebbende komen we toch tot de wedstrijd. Voor het vierde jaar op rij was de Groningse topzwemmer Erik Schröder de beste. Hij plaatste zich eenvoudig voor de finale met 30 mannen. Daarin waren zijn plastic zwemschoentjes voor op de eilandjes voor geen enkele tegenstander te houden. Het dichtst in de buurt kwam nog Nick van Ingen, zwemloopspecialist. De Belg Robbe de Dobbelaere debuteerde in het Rondje met een derde plaats voor sterke zwemmers als Lex Habraken en Alex Schelvis. Daartussen trouwens een uitstekende prestatie van Davy Heijsteeg, dichtbij huis werd hij vijfde. Dat Stefan van Thiel hier zevende werd, is best verrassend meteen daarna gevolgd door international Finn Timmermans. En Raf de Dobbelaere, broer van, kwam als tiende op het laatste eilandje aan. Jeroen Roodenburg was lopend snel, maar in het soms woelige water voelde hij zich iets minder thuis.


Ook Deborah Wissink boekte de meeste winst op de zandeilandjes, maar legde het in de schitterende Vinkeveense plassen af tegen Maaike Vooren. De Alkmaarse zwemster ontwikkelt zich snel in de triathlonsport. Vorig jaar was ze in het Rondje al derde, dit seizoen won ze de OD van TriAmsterdam. Gerdien de Jong greep de derde plaats, net voor Cincy Brussé, die wel alle zeven keren meedeed en ook steeds sneller ging. Er werden zaterdag onder ideale weersomstandigheden en met heel veel campingsupporters sowieso veel pr’s gebroken.

Mooie huwelijksreis van Per en Yvonne naar Leipzig. Waar anders?


Andere wedstrijden waar we komende dagen nog op terug komen. De kwart triathlon van Leipzig. Thuiswedstrijd van Per Bittner, pardon Per van Vlerken. Hij won ‘m voor het vijfde jaar op rij. Zijn vriendin, excuus vrouw, Yvonne was voor de tweede keer de snelste. Wacht ’s even. Was dit niet het stel, wat donderdag nog zo stralend de trouwfoto’s verspreidde? En nu al weer? Jawel hoor. Topsporters houden er een eigen manier van wittebroodsweken op na. Bij Per en Yvonne begon het na een avondje feesten en vervolgens uitslapen al weer snel te kriebelen. Een wedstrijd wilden ze doen en dat werd uiteraard Leipzig. Prachtzeges voor een prachtpaar. Toch wel bijzonder. Reis je de afgelopen 15 jaar de hele wereld rond naar de meest exotische plekken op aarde. En waar gaat de honeymoon naar toe? Leipzig dus.

Op broers fiets naar achtste plaats in Aronamen

De Aronamen in Italië was een spannende voor Mark Muller. Niet vanwege de zwaarte of de concurrentie wel of ie mee kon doen. Zaterdagochtend bleken zijn beide fietsen uit de bus gestolen. Nog een geluk dat tweelingbroer Marco dezelfde maten heeft en in allerijl de fiets ‘nastuurde’, zodat Mark van start kon gaan. En dan nog achtste worden. Voor ons de held van het weekeinde. Helaas heeft de sympathieke Holtenaar daar zijn fiets (nog) niet mee terug. Wie op vakantie is aan het Lago Maggiore in Italië wordt verzocht goed te blijven opletten of niet toevallig een zwart-witte Canyon Speedmax en een geel-zwarte Wilier Triestina opduiken.


Ook de derde plaats van de Woensdrechtse Lynn Lossie in het Belgische Kapelle op den Bos gaan we komende dagen nog aanhalen. Evenals dat andere Westbrabantse nieuws van die hele triathlon in Terheijden volgens het Long Course Weekend-principe. Eerste dag zwemmen, tweede fietsen, derde marathon.
Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.