Mathieu; Jorik verovert Duitsland; Bundesliga; Hamburg; Kapelle; Aronam3n -WTJ 860

MAANDAG – Kreeg vanochtend de vraag voorgelegd wie ik de beste triatleet van ons land vond. Toen ik met namen als Rachel Klamer. Jorik van Egdom en Marco van der Stel, zei mijn sportcollega resoluut: fout. In zijn optiek was ’s lands beste driekamper namelijk Mathieu van der Poel. Ergens had ie wel een punt. Poeleke, zoals we deze familie in mijn contreien noemen, won drie NK’s in drie verschillende wielerdisciplines: veldrijden, op de weg en op de mountainbike. Een uniek trilogie van De Vliegende Hollander, die bij mijn weten maar één keer in een triathlon aan de start stond: de trio-triathlon van Oud Gastel in 2011. En toen uiteraard: snelste fietstijd.

Sterk zwemnummer Jorik

foto Susanne Wentink

Verder met de echte triatleten, want ook Jorik van Egdom is een groot kampioen. Hij moet blakend van zelfvertrouwen zijn afgereisd naar Edmonton, Canada na zijn tweede winst in een 1e Bundesliga-wedstrijd. De Eredivisie Teamcompetities bij ons zijn sterk bezet, maar de Duitse Bundesliga-races kunnen zich meten met menig ETU-Cup. En die dan winnen! Dan moet je van zeer goeden huize komen. Jorik deed dat. Na Düsseldrof drie weken geleden was het nu raak in Münster, waar ooit de vrede werd getekend. De Duitsers kwamen er overigens geheel niet aan te pas, want na Jorik die gelukkig maar heel weinig liet liggen bij het zwemmen, kwamen de Fransman Felix Duchampt en de Australiër Luke Burns over de meet. Vier andere Nederlanders gingen in de megasprint mee. Marco Akershoek werd er 22e, Jardy van den Heuvel 45e, Pim Venderbosch 48e en Stijn Jansen 54e. Allemaal geen kleine jongens, maar de glorie ging natuurlijk naar de oersterke Veenendaler, uitkomend voor Triathlonteam Potsdam. Die formatie steeg in de tussenstand naar een tweede plaats achter het EJOT-team. Ook een internationaal vrouwenpodium met Gillian Backhouse, Andrea Ghewitt en Anna Mazzetti in die volgorde.

Hamburg, het randprogramma

foto Susanne Wentink

Is het bij ons wat rustiger in juli met wedstrijden, bij onze oosterburen lijkt het dan pas echt te beginnen. Zo was er vorige week ook nog een 2e Bundesliga-wedstrijd in Verl. De Fransman Leon Chevalier won en van het quintet Nederlanders was Finn Timmermans op een dertiende plaats de beste. Youri Keulen kwam 21e aan, Jardy van den Heuvel 25e, Diederik Schletinga 27 en Pim Lebouille 55e. De Westbrabantse Annika Spronk, geboren in het Duitse Goch werd 43e bij de vrouwen in een race gewonnen door de Duitse Hanna Stegmaier. En ook in Hamburg deden nog volop Nederlanders mee in het WTS-weekend in – zeg maar – het randprogramma. Zo werd de door Duitsers Julian Fritzenschaft en Jana Uderstadt gewonnen Olympische afstand ook goed afgewerkt door André Aanstoot. De Holtenaar werd tiende van de 3000 (!) deelnemers. Bij de vrouwen was Ingrid Boot-de Groot twaalfde, maar wel mooi eerste master. En op de sprint afstand deed jonge Holtenaar Maquinho Vorst het op een 46e plaats niet slecht.

Lynn krijgt alcohol voor derde plek


Van Ooster- naar Zuiderburen. Zaterdag was de kwart van Kapelle op den Bos. Ooit een vermaarde wedstrijd, zelfs nog eens World Cup. Nu vooral sfeervol maar toch met sterke winnaars: Geert Laureyssen, die het haalt vóór Terheijden-winnaar Pamphiel Pareyn en Thomas de Vleeschouwer op een derde plaats. En bij de vrouwen een superieure Hanne de Vet vóór – still going strong – Mieke Suys en voormalig zwemster Lynn Lossie. Lynn is Zeeuwse, woont nu in wielerdorp Woensdrecht en presteerde opvallend sterk in deze goed bezette wedstrijd. Zwemmen liep wat minder soepel toen ze in een doornenstruik van waterplanten terecht kwam, bij het fietsen was er veel wind tegen en het wegdek niet geheel putvrij, maar het lopen ging wel lekker. Podiumplaats met geldprijs en een bierpakket, aldus Lynn

Achtste op fiets tweelingbroer; Dorothé wint


In Luglio/Arona aan het prachtige Laggo Maggiore was de achtste editie van de Aronam3n. (wij dachten altijd Aronaman). Een van de favoriete races van Mark Muller, die al voor de derde keer aan de start stond. Iets minder favoriet dit jaar, want u kent het verhaal. Zijn twee peperdure fietsen waren zaterdagmorgen, een etmaal voor de koers, uit de bus van de Holtenaar gestolen. Oproep via social media, massaal gedeeld helaas nog zonder resultaat. Dat broer Marco in de buurt was, was een geluk bij een ongeluk. Niet van elkaar te onderscheiden kon dus ook makkelijk de fiets worden doorgeschoven, Marco had de wedstrijd immers niet op zijn programma staan. Dat de man van StepOne vervolgens alsnog achtste wordt in deze sterke Italiaanse competitie tekent toch wel de enorme veerkracht en drive van Mark. Vorig jaar was ie achtste en toen deed ie er slechts twee minuten sneller over. Het prijzengeld zal zijn fiets nog niet compenseren, ik hoop van harte dat reisverzekeringen soelaas bieden. De race werd verrrassend gewonnen door Mattia Camporesi, die favoriet Daniel Fontana zijn hielen liet zien. Nog een Oranje-succes bij de vrouwen waar Dorothé Vrieze elfde en tevens snelste F50 werd. De Zelhemse lag maar 35 minuten achter op winnares Elisabetta Villa, die haar landgenote Sandra Fantini en de Vlaamse Elke Dom het nakijken gaf. Bert Vrieze, echtgenoot van Dorothé, besloot zijn vrouw te coachen. Met succes.

Morgen komen we terug op de niet malse Nisramont crosstriathlon in de Ardennen. En we hebben een exclusief verslag van Joop Schwalbach, de Alaskaman. Bovendien geven we antwoord op de vraag: wie is eigenlijk Lenny Ramsey?

Tot morgen. Hou het hoofd koel en spaar wat water. Om in te kunnen zwemmen bijvoorbeeld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.