Nisramont in trek bij NL; Ruuds fietstocht; Xterra Italia; Alles over ‘Run-Lenny-Ramsey’ – WTJ 861

DINSDAG – Nog een drietal wedstrijden en dan lijkt het erop alsof we helemaal bij zijn. En dat na een behoorlijk intensieve eerste seizoenshelft met veel meer wedstrijden en prestaties dan in voorgaande jaren. De rek is er nog steeds niet uit en da’s alleen maar goed.


Aangestipt hadden we zondag al de Nisramont crosstriathlon in de Belgische Ardennen. Wadlopers zijn misschien wel in het voordeel, want in deze loodzware uitdaging keert na het zwemmen het rivierwater ook bij het fietsen en lopen nog regelmatig terug. De afstanden zijn nog wat opgerekt dit jaar en zo kon het gebeuren dat Sylvain Denis zondag als eerste terug was, maar er toch wel 5.09 uur over deed. Thomas Kaiser en Benny de Schrooder kwamen nog het dichtst in zijn buurt. Nisramont is sinds al een paar jaar een zeer geliefde wedstrijd onder Nederlanders. Ook nu weer waren een veertigtal landgenoten in de Ardennen trecht gekomen. Arie de Jong was daarvan de snelste op een 7e plaats, Michael Krijnen werd negende. Beiden stonden na afloop op het M40-podium met goud en brons. Een volledig Nederlands podium ook bij de M50 met de verrassend sterke Maarten Hienekamp voor ervaren rotten als Jos Broeren en Bas Germs.

Dagmar tweede in Ardennen


Op de lange afstand totaal geen vrouwen aan de start, op de korte wel. De française MTB-ster Morgane Bedard was het meest bedreven op dit parcours. Dagmar Krijnen-Van Dijk scoorde een fraaie tweede plaats. Evi van Erkis eindigde derde. Ook Tamara Kruyijsheer, Willeke van de Groep en Liane Verheul bleven met respectievelijk een 6e, een 8e en een tiende plaats in de top tien. Exper Wouter vander Mast won de mannenrace. Daarin een sterk optreden van de jonge Thijs Roelen (zoon van oud-triatleet André, woonachtig in Beveren) met een derde plaats. Ook top tien: 7.Izar van Gool, 8.Daan Germs en 10. Malaya van Ruitenbeek.

Ruud fietst geld bijeen voor Parkinson-onderzoek

Malaya is regelmatig deelnemer aan de RBR van Pijnacker en dat is weer een mooi sprongetje naar de topprestatie van oud-organisator Ruud Overes, 57 jaar jong uit inmiddels Eersel. Ruud weet sinds een jaar dat ie Parkinson heeft. Zijn plan was altijd om na zijn pensioen een lange fietstocht te maken. Zijn ziekte leek die plannen te dwarsbomen. Het was nu of nooit en zo is Ruud begonnen aan een sponsorfietstocht van 10.000 kilometer door Europa in 80 dagen. Hij is op 28 juni vanuit Eersel in de trike-fiets vertrokken naar zijn geboortestreek Pijnacker-Nootdorp, waar wethouder (en collega-speaker in Pijnacker) Peter Hennevanger hem met een grote groep supporters opwachtte. Daarna ging het zuidwaarts. Eerste doel was Santiago de Compostella. Daar kwam Ruud maandag aan. Vervolgens gaat de monstertocht richting Lissabon, Gibraltar en terug noordwaarts Franse Rivièra, Italië, Kroatië naar de Griekse hoofdstad Athene. Daar hoopt hij 18 september aan te komen. De donatieteller staat inmiddels op 3000 euro, maar daar kan nog veel meer bij. Het geld gaat naar onderzoek naar de ziekte Parkinson. Bijzonder was het jaar voor Ruud ook al toen hij trouwde met zijn grote liefde. Hij kon stoppen met werken en gaan voor deze ultieme uitdaging. Meer weten? Ga naar www.parkinson2beat.nl

Xterra met triathlonpionier Marcel

Van Portugal stappen wij over naar Italië, waar behalve de Aronam3n ook de Xterra Italia op de kalender stond. Niet langer in Abruzzo, maar op een nieuw parcours in Scanno. Het werd een dubbele Spaanse slag met Roger Serrano en Eva Garcia Gonzalez als winnaars. Serrano klopte titelverdediger Xavier Dafflon uit Zwitserland en Carina Wasle is ook nog steeds niet weg te denken uit de Xterra-top. Gelukkig is de Oostenrijkse iets zwaarder dan een paar jaar terug, toen ze vel over been haar wedstrijden deed. Enige Nederlander was triathlon-pionier (al van de partij op de Bosbaan in 1983!) Marcel Molendijk. Hij werd 32e totaal, tweede M50.

Ironman Lake Placid en alles over Lenny

Dan de Ironman Lake Placid. Net als Maastricht straks agegroup-only voor de mannen. Het podium zegt ons weinig: Ed Baker, Gregory Binns en Reid Foster. Slechts 21 seconden langzamer dan de mannenwinnaar deed Heather Jackson over de Ironman: 9.18.49 uur. De nummer drie Hawaii 2017 had geen moeite met de Canadees Jen Annett en haar landgenote Sarah Piampiano. Nederlanders, die de uitslagen raadpleegden, zullen verrast opgekeken hebben bij de nummer vijf: Lenny Ramsey, NLD. Een tijd binnen de tien uur.


Wie is toch deze sportvrouw, die steeds prominenter in de uitslagen voorkomt met weliswaar een Engels klinkende naam maar toch uitkomend voor Nederland? Lang leve Social Media, want zo legden we snel na haar schitterende debuut op de Ironman contact.
Ze moet lachen om de verwarring. ,,Nee hoor, ik ben wel degelijk Nederlands. Maar mijn opa was een Engelsman. Ik ben geboren en opgegroeid in Utrecht. Mijn hele familie zit daar nog. Acht jaar geleden emigreerde ik naar de Verenigde Staten, haalde mijn PhD in de neurowetenschap op de Washington Universiteit van Saint Louis en woon nu samen met Becca in Wisconsin. Daar geef ik les aan de Carrol University.’’
Lenny richtte zich in haar studie op de neveneffecten van een hersenbloeding zoals spraak en communicatie. Ze behaalde haar bachelor in de psychologie en haar masters in cognitieve neurowetenschap op de Universiteit Utrecht.
Sporten deed Lenny als kind/tiener in Nederland nog niet zo fanatiek als nu. ,,Ik voetbalde, maar scheurde mijn kruisbanden en heb toen een aantal jaren niks gedaan. Zes jaar geleden aan mijn knie geopereerd en toen gaan hardlopen. Na blessures zwemles genomen en een fiets van een vriendin overgenomen. En zo beetje bij beetje in de triathlon gerold.’’


Het eerste jaar (2014) bleef ze lokale wedstrijdjes doen. In het tweede jaar kwalificeerd ze zich in de Florida 70.3 IM voor het WK in Zell am See. Door een lichte blessure kon ze niet voluit in haar enige Europese race tot dusverre: 92e. In de jaren daarna won ze haar agegroup in Chattanooga en behaalde ze overall top tienklasseringen in Racine, Austin, Boulder, Santa Cruz, Chattanooga, Mont Tremblant en – haar beste – een zesde plaats in Raleigh. In Lake Placid debuteerde Lenny op de Ironman.


,,Het was geen makkelijke dag, maar ik heb er wel heel erg van genoten. Ik heb nooit hele hoge verwachtingen van het zwemmen, maar dat ging voor mijn doen best goed. Ik wist bij een aantal triatletes te blijven hangen. De fietsroute kende ik van eerdere trainingen, het is afwisselend dus fijn. Zelfs met de regen voelde het goed en ik haalde tot mijn verbazing een redelijk aantal vrouwe in. Ik had nog nooit een marathon gelopen, wist niet wat ik moest verwachten. Dus mijn coach en ik hadden besproken de eerste paar mijl erg terughoudend te zijn en dan verder kijken. Uiteindelijk vrij conservatief, maar stabiel uitgelopen. De laatste tien kilometer met flinke klimmen zijn zwaar, maar daar wist ik dat ik hem uit kon doen. De vijfde plaats was een verrassing. Nee, nog geen Hawaii-slot. Ik doe wel nog Wisconsin, maar waarschijnlijk te weinig punten voor het WK.’’
Lenny is meestal een of twee keer per jaar voor familiebezoek in Nederland. ,,Races heb ik tot dusverre niet gedaan, maar het lijkt me wel gaaf om volgend jaar ergens in Europa te starten. Oud Gastel zeg je? Oké, staat genoteerd.’’

In de voormalige Olympische winterstad waren nog twee Nederlanders actief. Marc Zeepvat werd 428e in 12.40.32 uur en Jarda van Spengen 1213e in 15.24.13 uur. Van harte gefeliciteerd. De komende weken zijn weken van Europese Ironmans. Komend weekeinde Hamburg en Zürich, de week erna Tallinn en Maastricht en weer later Kalmar en Kopenhagen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.