Brabants nieuwe hele: Terheijden pakt uit; Long Course Wales; Laatste halve Leiderdorp – WTJ 862

WOENSDAG – Het leek aanvankelijk een verlate 1-april-grap. Een vijfde hele triathlon erbij dit seizoen. En dat nog wel in Brabant. Maar in Terheijden maken ze geen grappen. Althans niet over het op handen zijnde Terheijdens Triathlon Weekend van 21 tot en met 23 september. Het komt voor veel triatleten misschien wat onverwachts en de seizoensplanning erop afstemmen zal geen sinecure zijn. Anderzijds: de ware triatleet gaat geen uitdaging uit de weg. Dus waarom niet na Frysman, Ironman Maastricht, Challenge Almere alsnog het TTW doen?

Door alle dorpen van Drimmelen


Het concept doet sterk denken aan de Long Course Weekends, zoals die ooit begonnen in Wales en nu inmiddels in diverse landen uitgerold. In ons land organiseert Extra Leisure volgend jaar in het Limburgse Beesel de eerste LCW. Terheijden geeft alvast een voorproefje. Ger de Peijper van de organisatie van de ‘normale’ triathlon van Terheijden (half juni altijd) legt uit dat hij drie jaar geleden al met het idee rondliep om Brabant een hele triathlon te bezorgen. ,,De 35e editie van onze triathlon wilde ik opluisteren met een hele. Het parcours zou door de hele gemeente Drimmelen gaan. In het parcours zaten alle dorpen – Terheijden, Made, Hooge- en Lage Zwaluwe en Wagenberg – opgenomen. Geen kleinigheidje, maar we hadden met de NTB het parcours op de motor al gecheckt. Dat zag er prima uit. Omdat we het verder laagdrempelig wilden houden, konden de kosten beperkt blijven.’’
Heet struikelblok kwam bij de invulling van de vrijwilligers op alle kruispunten en verdere hand- en spandiensten. Ger: ,,We kwamen tot de conclusie dat het onbegonnen werk was. Minimaal 450 mensen hebben we nodig. Toen kwam Wim Vermeij met het idee om het in drie dagen te doen. Ik ben na onze race van 10 juni alles in gang gaan zetten en nu krijgt het een ‘go’. Voor de eerste keer simpel en goedkoop van opzet en met 50 vrijwilligers die wel drie dagen in touw zijn, hopen we het te kunnen fiksen.’’

Triathlon over drie dagen


Op vrijdagavond 21 september gaan maximaal 100 deelnemers van start voor 3800 meter zwemmen in het Markkanaal. Start is bij het Kopse (onder Brabanders wel bekend) en finish restaurant Ons Thuis. Daarna kan iedereen lekker gaan slapen, want pas de volgende dag – 22/9 – staat het fietsen op het programma. In volgorde van de zwemeindtijd wordt gestart op een verkeersluw parcours: 15 rondes van twaalf kilometer. Zondag wordt weer het onderlinge tijdverschil in acht genomen bij de marathon, die gaat over zes ronden van zeven kilometer. De starts zijn respectievelijk om 18 uur en twee keer om 7.30 uur. Het is de Stichting Triathlon Evenementen Midden- en West-Brabant, die voor de organisatie tekent. Inschrijfgeld kost 80 euro inclusief pasta party op zaterdagavond. Naar het schijnt is Rob Musters één van de eerste inschrijvingen. Wie volgt?

LCW Wales met Willem en Rob


Toch nog even terug naar het Long Course Weekend. De roots liggen dus in Wales, in Tenby om precies te zijn. Daar is het een driedaags evenement van een ongekende populariteit. Om met de woorden van deelnemer (en ExtraLeisure-man) Rob Frambach te spreken: ,,Op elke meter van het parcours staat publiek.’’ Ruim 9000 deelnemers waagden zich aan allerlei combinaties van afstanden met als maximum dus de hele. Hoewel velen het volbrengen als doel hebben, wordt wel degelijk een uitslag opgemaakt.

En het was Harry Wiltshire, voormalig topper in ITU-wedstrijden, die het Long Course Weekend het snelste afwerkte. Hij was na 9.01.43 uur klaar. Gareth Petts deed er elf minuten langer over en Matt Chipping werd derde. Tussen de deelnemers ook een paar Nederlanders.

Oostbrabander Willem Ariëns, die als 405e finishte in 15.09 uur. Dat had 14.09 of sneller kunnen zijn, als hij in de juiste wave bij het fietsen gestart was. ,,Dat was trouwens ontiegelijk zwaar. In totaal 76 heuvels, soms wel met een stijgingspercentage van 16 procent. Lopen idem dito met 14 procent. Mooie omgeving, super race en wat een sfeer.’’ Nog even en ook Rob Frambach is toe aan een Ironman, misschien wel in zijn eigen wedstrijd. In Tenby zwom ie 1.17 uur, fietste 6.07 en legde de halve marathon af in 2.07 uur. Behalve deelnemen was het ervaringen uitwisselen voor het LCW volgend jaar in Beesel. Waarschijnlijk worden in het Maastricht-weekend de data voor 2019 bekend gemaakt.

Leiderdorp verjongt


Lange afstanden blijven tot de verbeelding spreken. Toch schaalt de triathlonorganisatie Leiderdorp volgend jaar terug. Na 26 jaren de halve triathlon als hoofdmoot te hebben gehad, komt daar na 12 augustus verandering in. De stichting wil ruimte bieden voor jeugd en jongeren en daar horen kortere afstanden bij. ,,We merken dat de triathlonsport onder de jeugd steeds populairder wordt. Daar willen we op inspelen’’, zegt Jeroen Fakkeldij van de organisatie, die eraan toevoegt dit jaar 500 triatleten hoopt te verwelkomen en alleen op de midden afstand nog enkele plaatsen vrij heeft. ,,En vrijwilligers kunnen we ook altijd gebruiken.’’ Daar kunnen we er inderdaad nooit genoeg van hebben.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.