Youth Games; Blauwalg in rivier Hamburg; Edmonton: Maurits tweede, Rachel elfde – WTJ 864

VRIJDAG/ZATERDAG – De WTJ raakt in de vakantiemodus. Dat betekent wat kortere berichtgeving de komende weken. Maar we blijven er natuurlijk wel bij. Topsport is te mooi. Kijk maar naar de Europese titel voor onze waterpolovrouwen – waar later vaak triatletes uit voortkomen – in Barcelona en naar de tijdritzege en vrijwel zekere tweede plaats van Tom Dumoulin. Als ik Ironman-organisator was, zou ik proberen Tom volgende week zondag als eregast naar de Grote Markt van Maastricht te halen of er zelfs een stadshuldiging aan koppelen. Gegarandeerd nog meer publiek! En andere bijzondere triatlete komt sowieso al. Daarover later meer.

Youth Games Almere verbroederen


Nieuws was er volop de laatste dagen. De International Youth Games in Almere, die vooral aantoonden dat sport verbroederd. Mooi evenement, waar zustersteden op sportieve en culturele wijze samen komen. Triathlon mag op de Games natuurlijk niet ontbreken. Een klein select gezelschap, maar hartstikke leuke wedstrijden over 500 meter zwemmen, 16 kilometer fietsen en 3 kilometer lopen. In de einduitslag was het de Deen Simon Larsen, die won voor de Britse jongeman Rys en Simons landgenoot Tobias Krabbe. Bij de meisjes gingen ‘we’ beter. Tamar Veltman klopte zusje Merel en Amelie Thordal werd derde. Dat gaf voor het landenklassement de volgende eindstand: 1.Denemarken, 2.Nederland en 3.Engeland. De internationale jeugdspelen zijn een jaarlijkse fenomeen. De steden Aalborg, Rendsburg, Lancaster en Almere organiseren het om de vier jaar. Ook de partnersteden worden gevraagd. Dat zijn voor Almere Växjö,Rathenow en Raciborz. De Spelen zijn voor jeugdigse sporters van 14 tot 16 jaar. Naast sport maakt ook cultuur (muziek, dans) deel uit van de jaarlijkse internationale uitwisseling. Dank aan o.m. Ilona Eversdijk voor de organisatie.

Julie en Yvonne eregasten in Maastricht


Dan was er het mooie nieuws uit Maastricht, waar Women For Tri voor het eerst groots uitpakt. Goeie keus om in de Europese Ironman, waar vrouwen een bijzondere status innemen, nu ook gedurende al die dagen aanwezig is in de Limburgse hoofdstad op de Ironman Expo Village. Daar zijn donderdag ook Yvonne van Vlerken en…..Julie Moss. Wie is er niet groot geworden met de heftige beelden van Julie, die al kruipend over Alii’ Drive richting finishlijn alsnog voorbij gestoken wordt door Kathleen McCartney. De beelden gaan de hele wereld rond en feitelijk is daarmee de triathlonsport geboren.

Het maakte diepe indruk op beginnende atleten, op de media. En feitelijk was de eerste boost in de triathlon daar in de jaren tachtig vorige eeuw. Julie is sinds een tijdje ambassadeur van Women For Tri. Een must-meet dus met deze levende legende in Maastricht. Trikipedia heeft komende week alvast een exclusief interview met Julie Moss, de bijna zestigjarige Amerikaanse die onbewust veel levens veranderde.

Hamburg laat Ironmen 48 kilometer lopen


Nu we het toch over Ironmans hebben. Hamburg verkeert in zwaar weer. Blauwalg gooit morgen roet in het eten. De watertemperatuur stijgt en stijgt net als de buitentemperatuur. De organisatie moest vrijdag wel tot een besluit komen. De concentratie in de Alster rivier is te hoog. De knoop is doorgehakt: Hamburg wordt een run-bike-run en wel 6 km.-180 km.-42 km. Zuur voor de deelnemers, maar het is even niet anders. Rahel Bellinga start bij de profs, Janien Lubben en Leontien Verstegen onder meer bij de agegroupers.

Met angst en beven volgen we de ontwikkelingen in Maastricht. Laten we hopen dat Maas – ondanks de lage waterstand – toch op 5 augustus ‘bezwembaar’ is. Eigenlijk gaan we daar gewoon van uit, gezien ook de stroming in de belangrijkste rivier in de zuidelijke Nederlanden. Het zal eerder van de waterstand afhangen dan van dat groene goedje. Maar laten we niet te ver op de zaken vooruit lopen.


In Edmonton begon vrijdagavond het grote Tri-festival. Bij de paratriatleten scoorde Europees kampioen Maurits Morsink (mooi interview in Bondsblad) een prachtige tweede plaats achter de Amerikaan Mark Barr.

Rachel knokt zich naar elfde plek, in WK-stand nu derde


In de nachtelijke uren Nederlandse tijd – ’s avonds in Canada – was het de beurt aan de elites. Het ging loeihard vanaf het zwemonderdeel. De Amerikaanse Summer Cook was meteen goed weg en bleef vooruit in het Canadese water. Maya Kingma volgde goed en stapte als derde aan de kant. Rachel Klamer zwom voor haar doen net even minder: 17e en het duurde even voor ze weer bij haar eeuwige concurrentes was. Op de fiets kwam een groep van twintig vrouwen samen, met daarbij dus Rachel en Maya. Kirsten miste net even de slag en poogde in de tweede groep het tempo te bepalen. Ook na de tweede wissel leek Rachel in een prima uitgangsposititie te zitten voor een nieuwe WTS-podiumplaas. Helaas, het mocht niet zo zijn. Op de 5 kilometer lopen gingen concurrentes net even sneller dan Rachel. Even lag ze derde, daarna leek ze een vrije valt te maken naar de dertiende positit om in de tweede helft van de 5 kilometer toch haar ‘derde adem’ weer te vinden. Rachel knokte zich naar een elfde plaats, wetende dat elke positie telt in de moordende strijd om de wereldtitel. Maya moest gas terug nemen bij het lopen en kwam op een 37e plaats uit, kort daarna volgde Kirsten als 38e.

Zij liep niet onverdienstelijk, maar had het op de eerste onderdelen laten liggen.
Vooraan waren het de Britse meisjes, die de dienst uitmaakten met alleen Ashleigh Gente uit Australië als ‘vreemde eend in de bijt’. Vicky Holland, Georgia Taylor-Brown, Jodie Stimpson en Jessica Learmonth bepaalden de race, deelden de lakens uit. Vicky Holland (geweldige achternaam trouwens) was het, die net als in 2015, deze grote wedstrijd naar zich toetrok. Brits succes en dat kon haast niet uitblijven. Vervolgens stoof Ashleigh over de finish en als derde, vierde en vijfde maakten Georgia, Jessica en Jodie het Britse succes in deze zesde WTS meer dan compleet. Vier vrouwen in de top vijf.

Marco finisht 24e en stijgt plaatsje in WTS-ranking


Die weelde kenden de Britse mannen niet. Daar was het haast als vanouds Mario Mola, die aan het langste eind trok. De Spanjaard hoeft er ogenschijnlijk niet veel voor te doen, behalve dan het hardst van allemaal lopen. Daar kan de wereldkampioen op vertrouwen. Eerder is het dan een kwestie van geen tijd verliezen op de eerste nummers. Mola won van Kristian Blummenfelt en Jacob Birtwhistle dit keer. Voor Marco van der Stel begon de wedstrijd uitstekend.

Hij kwam kort naar Vincent Luis reeds als vierde uit het water, driekwart minuut later begon ook Jorik van Egdom aan het fietsen. Toch raakte de Veenendaler niet meer bij de snel groeiende kopgroep. Zijn vijf kilometer waren prima, maar veel van de ongeveer atleten vooraan kon hij niet meer ‘oprapen’. Marco liep voor wat hij waard was, maar kon het enorme tempo vooraan (zes man binnen het kwartier klaar) niet volgen. Resultaat: een 24e plaats voor Marco, een 31e voor Jorik. Nieuwe kansen nog met de Mixed Relay, die vanavond (zaterdag) wordt afgewerkt. Vooraan moest ook Richard Murray even passen. Achter Marten van Riel werd Richard dit keer achtste, waardoor hij stuivertje wisselt in de strijd om de derde plaats op het WK. Mola, Luis en Birtwhistle voeren de ranking nu aan. Marco stijgt trouwens nog een plekje: naar 37. Rachel moet haar ambities vice-wereldkampioene te worden even laten varen. Achter Katie Zaferes en Vicky Holland staat ze nu een plaatsje lager: derde. Maya staat 39e, Kirsten 63e. Meer Edmonton volgt de komende dagen.

Sarissa tiende, winst voor Nicole in Challenge Praag

foto Challenge Family

Spaanse successen ook op de tweede editie van de Challenge Praag. Vijfvoudige wereldkampioen korte afstand Javier Gomez won in de Tsjechische hoofdstad. Javi liet zijn landgenoot Pablo Dapena Gonzalez en de titelverdediger Pieter Heemeryck uit België achter zich. Evert Scheltinga stapte na 45 kilometer fietsen uit. Zijn lichaam deed zaterdag niet wat de geest wilde. Verkrampt staakte hij halfkoers de strijd.

Dat overkwam ook Ynze Keulstra. De successen moesten dus bij de vrouwen vandaan komen. Daar leek het aanvankelijk wel op met Sarissa de Vries als eerste uit het water en een prominente rol bij het fietsen. Pas bij het lopen, merkte ook Sarissa dat het haar dag niet zou worden. Ze viel terug naar een tiende plaats in een race waarin Yvonne van Vlerken vorig jaar nog tweede was geworden. Ijzersterk was het optreden van tweevoudig Olympiër Katrien Vestuyft. Het venijn zat ‘m in de start toen de Belgische de Canadese Kisty Jahn en de Brits Laura Siddall het nakijken gaf. Na Sarissa volgden ruim 20 minuten later vier Nederlandse vrouwen, die met ereplaatsen naar huis mogen. Sylvia van Breda was tweede F35 en 26e in totaal. Het wateronderdeel wil ze nog verbeteren getuige haar club ‘Sneller zwemmen’. Concetta Pichierri eindigde 48e, tevens vierde F45. Vierde was ook TV Arnhem-atlete Stefanie Stienezen bij de F18 en 58e totaal. En net als in de Challenge Geraardsbergen stond de Helmondse Nicole Loeve met een smile van oor tot oor bovenaan het ereschavotje bij de F50. Nicole was 62e van alle vrouwen. Vrolijk nieuws om mee te eindigen dus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.