De Alpe was vandaag niet voor Tom of Steven, maar voor Sophie van der Most – WTJ 867

DINSDAG – Ze stond nog niet eerder aan de start van één van de zwaardere duathlons van Europa. Het was deze laatste juli-dinsdag dus Veni, Vidi, Vici voor Sophie van der Most. Op Alpe d’Huez was ze vandaag superieur in de duathlon, de opening van het Triathlon Festival. De vice-wereldkampioene der beloftes was te sterk voor de française Anaelle Peri. Belgisch kampioene Lotte Claes eindigde op een derde plaats.


Sophie kende een bliksemstart en liep gelijk op met Anaelle eerder bij haar fiets dan de ongeveer zestig tegenstandsters. Op de klim van de beroemde Tour-berg hielden Sophie, Anaelle en Lotte praktisch hetzelfde tempo aan. De Limburgse blijkt het ideale postuur voor zulke Alpencols te hebben. In 1.03 uur gingen de drie vrouwen de veertien haarspeldbochten door op weg naar de top. Hoewel Sophie in de tweede run nog wel iets van haar mooie voorsprong kwijtraakte, kon haar de zege niet meer ontgaan. Het was na Ruth van der Meijden in 2010 en Miriam van Reijen in 2016 de derde Nederlandse zege op de Nederlandse berg. En de opmaak voor nog meer moois op donderdag en vrijdag als respectievelijk de lange afstand triathlon en de Olympische afstand op het programma staan. Aan die laatste race doet Sophie ook weer mee trouwens.

Reactie van de winnares

foto James Mitchell

We hadden na afloop nog even contact met de tri- en duatlete van het Ferro Mosae/EDO Sports-team. ,,Het was een enorm mooie race vandaag. De eerste run was in het begin heel zwaar door de hitte en omdat het meteen flink omhoog ging. Ik kwam met Anaelle, die ik kende uit de GP series, ze komt uit Meaux. Op de fiets haalde ik haar op de klim in en daarmee lag ik op kop. De tweede run was ook weer erg zwaar, maar ik wilde de winst niet meer uit handen geven. Er was veel publiek en de finish was super om mee te maken. Nu even rust en op naar vrijdag. Dank je wel voor de snelle plaatsing op Trikipedia trouwens.’’

Graag gedaan Sophie, mooie prestaties verdienen die aandacht. Op een 32e plaats eindigde Gabrielle Eskamp-de Wit van de TC Alphen. Zij deed over drie afstanden drie kwartier langer dan Sophie. Maar finishen op de Alpe is voor iedereen even mooi. Begin juni met Alpe d’Huzes, een week of wat geleden in de Tour en nu ook weer.

Sander haalt geintje met ons uit


Bij de mannen was de Fransman Yohann le Berre voor de derde keer in zijn loopbaan ‘mister Alpe d’Huez’. De groot kampioen klopte Belgisch nummer één Jan Petralia. Ook Le Berre maakte het verschil op de Alpenreus. Jan Pertrol verloor een kleine twee minuten op de Franse favoriet en moest daarmee zijn titel overdragen. Derde werd de Alpe d’Huez-winnaar van 2012, Thibault Humbert. Op de 27e plaats eindigde ‘niet’ Ed de Niet. Sander Smeets – ook EDO Sport had een geintje uit gehaald en wilde kijken in hoeverre de tri-websites de uitslagen klakkeloos overnemen.
Beste Nederlander dus de Eindhovenaar op veertien minuten van de winnaars. Vijftien seconden later volgde Koen Wiggers op een 29e plaats. Veertien Nederlanders haalden de finish. Donderdag op de lange afstand onder meer Frederik van Lierde, maar ook Erik-Simon Strijk en Omar Brons. Komt dat zien!

Maastricht here we come!


Morgen gaan we previewen op Ironman Maastricht. Dat doen we onder meer met een interview met een wel heel bijzondere deelnemer. Maar we kijken ook naar de favorieten bij de vrouwen. Kunnen Yvonne van Vlerken, Pleuni Hooijman en Els Visser behalve voor het NK-podium ook voor de top drie van deze vierde Ironman-editie gaan? Canadese, Amerikaanse, Zweedse, Duitse en Italiaanse triatletes kunnen dat verhinderen. In elk geval komen de overwinningen zowel bij de mannen als vrouwen in andere handen. Michael Weiss is uiteraard prof en dus niet aan de start en Saleta Castro stond lange tijd op de startlijst, maar op de meeste recente ontbreekt de Spaanse.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.