Preview NK Maastricht; Mooie dag op komst voor Chris; Titels; Butgenbach en Beerse – WTJ 868

DONDERDAG – In het persbericht van de Nederlandse Triathlon Bond wordt nog eens uitgelegd hoe door een ongelukkige samenloop van omstandigheden het NK lange afstand voor de mannen niet gaat worden, wat we er met z’n allen van verwacht hadden. Begrijp ons goed: dat verwijten we niemand. Niet de bond, niet de lokale organisatie Extra Leisure en ook niet te atleten. Nou ja, misschien nemen we het de World Triathlon Corporation enigszins kwalijk. Dat agegroup-only-gedoe hebben we eerlijk gezegd nooit begrepen. Laat de pro’s zelf hun keuzes maken welke Ironmans ze wensen te doen. Maar wellicht redeneren we nu te simpel.

Dirk redt NK


Hoe het ook zij, waar het vrouwenkampioenschap een boeiende strijd kan opleveren met Yvonne van Vlerken, Pleuni Hooijman en Els Visser, moet het mannen NK het stellen met één semi-prof, die wel accepteerde dat er minder prijzengeld was. En punten voor Kona had Dirk Wijnalda ook niet nodig. We denken dat hij in Dave Rost de meeste tegenstand gaat krijgen. Dat Dirk start maakt veel goed. Hij is sinds 2007 niet meer weg te denken op het podium van een NK. De oogst voor de kleine, maar oersterke man uit Bunnik: 5x goud, 1x zilver en 3x brons. Van de huidige generatie triatleten kan niemand tippen aan zoveel medailles. Feitelijk redt Dirk in zijn uppie de status van het NK voor mannen. En nogmaals: daar kunnen we met z’n allen weinig aan doen. Ironman Maastricht-Limburg met zijn 1100 deelnemers uit meer dan vijftig landen is er niet minder om.

Komt er zondag een Ironneke Brands bij?

Nog leuk feitje in aansluiting op het verhaal van Iron Brands gisteren. Zijn naamgenoot Chris Brands (overigens ook 3x goud, 1x zilver en 1x brons op het NK LD) vond het een vermakelijk verhaal. ,,Het kan nog mooier worden als zondag op dezelfde tijd als Iron finisht, onze tweede zoon geboren wordt.’’ Hoe de tweede telg in huize Brands gaat heten, werd er nog niet bij verteld. Het zal toch niet….


O ja, en nog over Ming Ming Yu, beste Nederlander in Hamburg. Het klopte dat hij in Delft gestudeerd had. ,,Maar dat is toch weer even geleden hoor. Sinds 2013 woon en werk ik in Eindhoven. Maar leuk de vermelding hoor, een eer. Het klopte ook dat Frank Heldoorn mijn coach is.’’
Frank Heldoorn – dat bruggetje maar even makend – is nu nog de meest succesvolle triatleet op NK’s lange afstand. Met 6x goud en 2x brons nadert Dirk Wijnalda hem overigens zienderogen. Uit de beginjaren staat Axel Koenders ook op 5 titels, Jan van der Marel heeft er vier, Gregor Stam drie en Bert Flier twee. Kijken we naar de vrouwen dan is Cora Vlot met 5 titels numero uno. Dan volgen Heleen bij de Vaate met vier, Thea Sybesma, Katinka Wiltenburg en Irene Kinnegim met drie en – de helaas jong gestorven – Carla van der Does, Irma Zwartkruis, Ada van Zwieten, Irma Heeren, Sione Jongstra en Yvonne van Vlerken met twee.

Outlaw

In het Triple-Ironmanweekend (Hamburg, Zürich, Whistler) was er nog een hele, die niet in de circuits is opgenomen. Hoeft ook niet voor The Outlaw triathlon in Nottingham, want op eigen kracht trekken ze bijna 900 deelnemers en nog een pak trio’s. Het evenement is ongekend populair. De winst ging naar de Britten Joe Beech (8.54 uur) en Simone Mitchell (9.15 uur). In tegenstelling tot eerdere edities waren er nu geen Nederlandse deelnemers.

Bütgenbach


In Bütgenbach wel. De plaats in de Belgische voerstreek herinneren we ons nog uit de jaren negentig toen er rond deze tijd in de zomer geen enkele wedstrijd in ons land was en werkelijk honderden Nederlanders naar de Ardennen afreisden. In mijn goeie jaren nog gespeakerd daar. Pim van den Bos en Thea Sybesma wonnen de eerste editie. Dat was toen een 2/3e afstand, nu is het terug gebracht tot de Olympische afstand en korter. De Belgen Axel Baumans en Charlotte Deldaele waren op de OD het sterkst. Nederlanders deden mee aan de sprint triathlon. Jeffrey Reijnders werd achter de Belg Nicolas Tilman tweede en Jeanine Kocken won de race. Er was zelfs een crosstriathlon op dezelfde dag. Gewonnen werd die variant door Tim van Daele en de française Juline Morlet. Ook daar een Nederlandse podiumplek, want Marleen Stroomer finishte als tweede.


De recreatieve 1/8e triathlon van Beerse werd gewonnen door de Belgen Thomas Jurgens en Evelyn Bosch. Hoewel niet ver over de grens, toch slechts twee Nederlanders. Wel meteen de nestoren van het veld, want Wim van Haperen en Jos Wilborts werden eerste en tweede M60. Overall was Wim 47e bij de mannen. Het was voor de immer olijke man uit Etten-Leur de terugkeer in een wedstrijdtriathlon na bijna twee jaar fysieke malheur. Welkom terug Wimpie!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.