Laatste nieuwtjes Ironman Maastricht; terugblik op triathlon Alpe d’Huez – WTJ 869


VRIJDAG – Persconferentie in Maatricht met de triathlonlegendes Yvonne van Vlerken en Julie Moss en ook een andere favoriete de Canadese Angela Naeth. Ironman-speaker Paul Kaye vroeg ze naar hun kansen voor de ongetwijfeld warme wedstrijd van zondag.
Natuurlijk kwam ook de organisatie met mededelingen over zondag. De Ironman gaat gewoon door. De verklaring voor regionale pers, die niet zo ingewijd is in de sport is een duidelijke: ,,Deze atleten zijn dermate goed getraind dat ze ook deze omstandigheden wel aankunnen.’’ Persvoorlichter Vincent van der Stouwe herinnerde de aanwezigen op de persconferentie aan de eerste editie in 2015, toen eveneens de 35 graden aangetikt werden. ,,En op Hawaii ligt de temperatuur in oktober vaak nog hoger.’’
Bijna 1500 deelnemers duiken zondag vanaf zeven uur in de Maas. Op de editie van 2016 na het hoogste aantal. Uiteraard neemt de organisatie maatregelen: veel extra waterposten, grote tonnen ijsblokjes ter verkoeling en hulpdiensten paraat. En het rondje om het Gouvernement-eiland, toch een van de leukere hotspots komt te vervallen: te ondiep water, te veel groen. De organisatie moet een vooruitziende blik gehad hebben, want precies op dat eiland stond ondergetekende de afgelopen drie jaar te speakeren…

Sione knap tiende op loodzware Alpe


We gaan nog even terug van de Limburgse heuvels, naar die Nederlandse berg buiten de landsgrenzen. Voor de lange afstand triathlon donderdag was het dit keer vooral een Belgische berg. Met Frederik van Lierde voorop, met Alexandra Tondeur als tweede en met Timothy van Houtem op een bronzen positie, domineerden de zuiderburen in de zware triathlon op en rond de Alp. Sven van Luyck werd bovendien vierde. Daar konden wij dit keer niet tegenop. Sione Jongstra weerde zich kranig en kwam als tiende aan, tevens tweede F40. Slechts vier Nederlandse mannen gingen sneller over het parcours dan Sione. Mark Muller klaarde de klus – nog steeds op de fiets van broer Marco – als 50e in 7.13 uur. Dat was veertien minuten langzamer dan de Hawaii-winnaar van 2013. Martijn Boot kwam als 57e binnen en zevende M40. Bob Martens deed eindelijk weer eens een wedstrijd en was de 67e man en ook trouw Alpe d’Huez-deelnemer Johan Christen bleef in de top tien en binnen de 7,5 uur, hij finishte 71e.

Frederik gaat seizoen deftig afwerken op Hawaii


Schrijf de 39-jarige Belg nooit af. Hij geeft zichzelf nog ruim twee jaar. In 2020 wil Frederik een punt zetten achter zijn indrukwekkende topsportcarrière. Tot die tijd wil de Menenaar zoveel mogelijk wedstrijden op zijn naam schrijven. Hij is goed op weg. Vijf weken na de Ironman-winst in Nice was hij opnieuw de beste in wat de Belgische pers omschreef als ‘mythische’ triathlon. Hij kwam als tweede uit het verrassend koude (15 graden) stuwmeer van Verney. Bij het fietsen namen de bijna 800 triatleten de Col de la Morte, de col d’Ornon en uiteraard de col de l’Alpe d’Huez. Meer dan 3200 hoogtemeters worddn overwonnen. Vier minuten was Frederiks voorsprong op landgenoot Sven van Luyck bij aanvang van het lopen. ,,En dat voor een man van 70 kilometer, die geen pure klimmer is’’ lachte Van Lierde 2.0. Vergeten is de vele pech uit het vorig seizoen. We kunnen nog wat verwachten van de West-Vlaming op Hawaii, waar hij naar eigen zeggen ‘het seizoen deftig wil afwerken.’ Tussendoor doet Fredje nog de 70.3 IM in zijn geliefde Nice. ,,Mooi dat bij de Franse wedstrijden mijn familie en fans er steeds bij zijn.’’
Tja en de Belgen zijn in oktober toch al met een tri-leger van 60 man, daar kunnen wij voorlopig met 15 Hawaii-gangers niet aan tippen. Maar zondag kunnen er nog veertig Nederlanders bij komen, dan praten we maandag nergens meer over.

De avonturen van Sanne uit het vlakke Almere


Even Alpe d’Huez afmaken. Van Lierde was zes minuten beter dan de Spanjaard Alberto Moreno. Timothy van Houtem liep dus naar de derde plaats. Bij de vrouwen bestond het podium uit de Zwitserse Emma Bilham, Alexandra tweede en de Australische Carrie Lester derde. Korte klasseringen waren er voor Nick Joswig, 4e M45, voor Ivar Brinkman, 6e M50, voor Marjan Andringa-van der Woude, 5e F35 en zeventiende totaal. Ook Bonnie van Wilgenburg (21e), Ann Schoot Uiterkamp (22e), Annemarie Rustenburg (36e) en Katja Duurland-van Tuijl (48e). Maar o, o, wat was het zwaar. Parcours en hitte maakten het wellicht een van de zwaarste races dit seizoen. Zelfs de winnaar riep na afloop: pokkezware wedstrijd! En dat er dus ook velen uitvielen, is geen schande. Eén van die uitvallers is Sanne Goossen uit het biljartlaken-vlakke Almere. Maar haar verhaal op haar Facebook-pagina is er niet minder mooi om. Dat ze niet meer mocht gaan lopen, wist ze zelf ook wel. Maar het grote afzien is uit elk woord in haar verhaal af te lezen.
Voor diegenen, die dat niet kunnen lezen, de eerste zinnen. Het is bloedverziekend heet. 38 graden, geen zuchtje wind en geen enkele schaduw. Ik sleep mezelf al enige tijd omhoog. Als ik rechts omhoog kijk naar de machtige bergen die daar zijn, denk ik: no way dat ik daar nog omhoog fiets straks.
De wisselzone op de Alpe haalt dappere Sanne wel, het is buiten de tijdslimiet. Maar daar malen we niet om. Deze triathlon kent alleen maar helden. Vrijdag is nog de Olympische afstand als afsluiting.

Oversteek Waddenzee

Eigenlijk denk je met dit weer vooral aan water. Maar ja, het is ook weer niet overal geschikt zwemwater. Wel in de Waddenzee, die krijg je niet zo gauw klein. Die oversteken is ook geen kleinigheidje trouwens. Zwemmend wel te verstaan, want wadlopen doen er genoeg. Gisteren ging een kwartet Amelander sportmannen de uitdaging aan om de ruim 10 kilometer lange oversteek te maken. Ze deden er tussen Holwerd en de pier bij Nes 3.36 uur minuten over. Een soort opwarmertje voor de Tri-Ambla in september. Organisator/fysiotherapeut Gerard Metz, Kars Blokker, Ronald Leijstra en Hendrik Hospes: respect voor jullie SuuntoSwim. Dat moet Maarten van der Weijden over twee weken nog maar afwachten als ie aan zijn Elfstedentocht begint.

Hier in het zuiden komen vooral de wielerfans volop aan hun trekken met de profkoersen. Tevoren weet je al wie van de Tour-helden aan de beurt is om te winnen, maar sport is ook zorgen dat het volk vermaakt wordt. In een triathlon valt zoiets natuurlijk niet te regisseren. Niemand zal zondag als Dirk Wijnalda en Yvonne van Vlerken als winnaars over de streep komen dat het doorgestoken kaart is. Maar dat Tom Dumoulin de Acht van Chaam woensdag won voor Steven Kruiswijk en Mathieu van der Poel. Tja, da’s zo logisch als wat.

Naast Maastricht is er zaterdag al de nieuwe Ironman in Tallinn met – geloof het of niet – zes Nederlanders aan de start. Ook de epische Norseman staat op het programma. Ook daar vijf Nederlanders. We zijn zeer benieuwd hoe met name Hidde Bekhuis en Andrea Jochems het ervanaf brengen. Er is de Slovakman met drie Nederlandse deelnemers, zondag de Ostseeman in Duitsland met ook drie landgenoten en zelfs een hele in Turkije waar een Hollander aan mee doet. Dat is allemaal het lange werk. De korte afstanden spelen zich af in het Zweedse Malmö ETU Cup met vijf Nederlandse elite-triatleten aan de start.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.