Een schitterende Ironman Maastricht met verrassende winnares Els Visser

Gezien “andere bezigheden” in en rondom Maastricht vroeg Trikipedia Freddy Rosink het verslag op te tekenen van de strijd bij de dames in Maastricht.
Wat wil je nog meer als Nederlandse organisatie van een Ironman Triathlon Maastricht. 1500 deelnemers, 28 graden – de koudste dag van de week – en je hebt vaandeldraagster van Nederlandse Triathlonsport aan de start: Yvonne van Vlerken. Deze vierde editie kende alleen een pro women race en een uiteraard de Age Group race. De pro mannen race vond zaterdag plaats bij partner organisatie in Estland – Ironman Tallinn en werd gewonnen door Philipp Koutny SUI.
Het publiek heeft absoluut genoten van een wedstrijd tussen eerste instantie twee triathletes. Snelste zwemster Haley Chura USA en Els Visser NLD snelste fietser. Daarna werd het een afval race wie vandaag zich de sterkste ‘iron(wo)men’ mocht noemen bij de Ironman Maastricht 2018.
Het zwemonderdeel kun je vooraf uittekenen, er waren ook geen echte verrassingen. Chura Haley USA kwam als eerst op de oever Maasboulevard in 52:05. Alleen Katje Konschak GER op 3:58 kon een klein beetje in de buurt blijven.  Favorieten Van Vlerken en Naeth kwamen respectievelijk als vijfde +10:07 en zesde +13:36 uit het water.
Els Visser, niet gerekend tot de favorieten, kon na 1:00:25 op weg naar Transition 1. Pleuni Hooijman – 1:11:53 – kon niet mee met de andere Nederlandse dames.
In de lange wisselzone pakte Visser 13 sec en van Vlerken 27 sec zo maar simpele seconden terug op Chura.
Op het fietsparkoers zouden de kaarten geschud worden, daar ging iedereen wel vanuit. Met 18 graden, bewolkt en een redelijke windje ging iedereen op jacht naar Chura Haley. De eerste verrassing in de eerste 60 km was, Els Visser! Wij weten dat ze op trainingskamp was in Australië en terug was gekomen van een hoogste stage van zes weken in Zwitzerland. Ze lag al heel snel tweede en kon haar achterstand verkleinen op 3 minuten. In haar kielzog kwam Yvonne van Vlerken naar voren die net iets harder van start was gegaan!
De meeste mensen zaten in spanning te wachten op het 87 km keerpunt door het centrum van Maastricht. De vraag was, heeft van Vlerken Els Visser bijgehaald. Twee Nederlanders aan de leiding in Ironman Maastricht! Het zou niet mooier kunnen voor de duizenden toeschouwers. Helaas, Visser en van Vlerken onderhielden praktisch hetzelfde tempo op de fiets. Rond 115 km werd Els Visser de gejaagde. Zij bepaalde het tempo en de groep favorieten konden tot aan transition 2 alleen maar proberen te volgen en niet nog meer tijd verliezen op een ontketende Visser.
Els Visser
+06:34 Haley Chura
+07:41 Angela Naeth
+07:45 Yvonne Van Vlerken
+13:32 Sonia Bracegirdle
+14:20 Pleuni Hooijman
+22:30 Katja Konschak
+44:12 Camilla Lindholm Borg
Ook tijdens het lopen riepen we in koor! Hoe lang gaat de toch onervaren Els Visser dit volhouden. Zeker als je weer dat zij pas sinds september 2016 aan triathlon doet. U leest het goed, twee jaar aan triathlon. Ook als je weet dat de ervaren Triathletes als Chura, Naeth, Vlerken ook goede hardlopers zijn. Ook loopster Katja Konschak mochten we nog niet afschrijven.
De grote favoriet van het publiek, pers en van zichzelf. Yvonne van Vlerken verkondigde al dagen vooraf in meerdere interviews, “Ik wil winnen, ik wil Nederlands kampioen worden en wil het parkoers record verbreken’. Tijdens de marathon lijkt het dat onze Flying Dutch girl niet goed in haar ritme komt.
Wat op het loopparkoers gebeurde was te gek en spannend tegelijk. Alle pro dames hadden maar één doel, ‘even’ die onbekende Els Visser oprollen. Diezelfde Visser die de marathon van Rotterdam wel in 3 uur en 4 minuten 59 seconden had volbracht. Ze zou dus de marathon in een Ironman Triathlon in 3:20 – 3:25 kunnen volbrengen.
Het verhaal is stuivertje wisselen tussen Chura, Van Vlerken, Naeth maar helaas voor deze dames wil alsnog Els Visser niet zo meewerken. De eerste 15 kilometers kwam Chura hard opzetten en zou de leiding kunnen overnemen rond 22km! Uit het niets, op kilometerpunt 18 was het over en uit voor haar. Geen snelheid meer en verloor gelijk meerdere plaatsen en finishte toch nog als 10e – 6e pro. Ze moest minimaal als vierde finishen om zich nog te kwalificeren voor de Ironman Triathlon World Championships 2018 op Hawaii.
Drie triatleten streden nog voor de overwinning in Maastricht. Visser, Vlerken en Naeth. We kunnen heel snel zijn. Bij Angela Naeth ging het licht uit rond kilometer 34. Misschien ook wel het besef dat 8 min achterstand en ook het podium uitzicht was. De Nieuw Zeelandse Sonia Bracegirdle had haar ondertussen ook gepasseerd.
De grote vraag is! Wie gaat er breken in de laatste 20 kilometer! Koploopster Els Visser of de meest ervaren Nederlandse Triathlete op de lange afstand Yvonne van Vlerken. Op verschillende tijdwaarneming punten – vanaf 25km – bleef van Vlerken hangen op 4 minuten. Vechter van Vlerken wilde niet opgeven maar Els Visser was taaier dan gedacht.
Els Visser pakt haar eerste grote overwinning met de Ironman Maastricht 2018 titel! Een zeer verdiende overwinning  waar alleen zij recht op had.
Ze had de snelste fietstijd neergezet bij de profs 5:00:54 en inderdaad een marathon van 3:25:28. Het was een zware marathon gezien de tijden van de ander pro deelnemers.
Na afloop gaf Yvonne van Vlerken aan dat ze last kreeg van haar rug. Ze had het nieuwe loopparkoers voor haar, vooraf niet verkend en daar had ze achteraf spijt van.
Algemeen klassement:
9:31:06 Els Visser NED
9:34:55 Yvonne Van Vlerken NED
9:38:29 Sonia Bracegirdle NZL
.
9:39:39 Katja Konschak GER
9:41:00 Angela Naeth CAN
9:47:19 Tessa Kortekaas NED M30
10:11:47 Anne Zijderveld NED M35
.
10:21:43 Jorieke Casteleijn NED M30
10:24:18 Cecile van der Bent GER M30
10:26:55 Haley Chura USA

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.