WTJ 870; Ironkids, de Alp, Jetze en Norseman

ZATERDAG – Met de Midnight Run begon vrijdag ook het sportieve gedeelte van een lang, tropisch Ironman-weekend. Zaterdagochtend waren de Ironkids aan de beurt voor zowel du- als triathlons. Uiteraard over korte afstanden.

Ironkids


De zes- en zevenjarigen beten het spits af met een duathlon. Quinn van Wissen was net even sneller dan Karsten de Cock en Julian Pozimski. Bij de ‘girls’ bestond het gouden trio uit Fea Huybrechts, Axelle Delimont en Cara Kieboom. Twee jaar ouder was de volgende startgroep waarin Guus Mullers net even slimmer liep en fietste dan Yze Wijnalda en Thijn Maas. Het miesjespodium: Lotta Huybrechts, Elin Thalen en Bente van Zoelen.


Daarna werd de Maas erbij gehaald voor een mini-Ironmanneke. In de groep kids geboren in 2007/2008 was Jari Stappaerts de snelste voor Tom Heyart en Yannis Lang. Arend Wijnalda – net als Yze zoon van kanshebber Dirk morgen – werd vijfde. Bij de mesjes was het Mia Schaffart, die Emily Hilven en Laetitia Konschak achter zich liet. Aan de achternamen te herleiden zijn het dus veel Ironkids, die met hun zondag deelnemers vaders of moeders mee gekomen zijn.
In de al wat hogere leeftijdsgroep (geboren 2005/2006) bestond het podium uit David Lang, Matisse Geraerts en Elliot Demonseau. Rosalie Schouten, die dit jaar al vaker triathlons won, was het snelste meisje voor Femke Scheepers en Julie Cuijpers. De volgende lichting 2003/2004 was een kolfje naar de hand van Rens van Beek, die Lucas Lambrix en Tristan Hilven een aardig stukje achter zich liet. Mooie namen ook bij de meisjes in de top drie: Yara d’Haene, Lizzy Langen en Yaika Goffin.

Sophie verdient huldiging in Maastricht


We switchen de hele week al tussen Maastricht en Alpe d’Huez. Voor de vrijdagwedstrijd gaan we nog een laatste keer terug naar de dertigvoudige finishplaats uit de Tour de France. Want het was ook de week van Sophie van der Most en – voor de Belgen – Jan Petralia. Beiden kwamen het beste uit de verf in de ‘dubbel’ duathlon-OD triathlon. Tom Richard – oud-Weert winnaar – was de snelste op vrijdag. Anatole Giraud Telme en Mathise Malgirier maakten de Tricolore compleet, waarna de Belgen Edouard Verstraete en Jan Petralia volgden. Op de eerste Nederlander moest wat langer worden gewacht.

En waarom Omar Brons een Duits vlaggetje voor zijn naam kreeg, is ons een raadsel. De Almeerder was op een 75e plaats beste landgenoot. Sander Smeets kwam vier minuten later als 96e ook nog bij de bovenste honderd binnen. Tussen hen in was Sophie dus al gearriveerd. Vierde. Wat een week voor de Maastrichtse (ik zou zeggen: huldigen morgen op de Markt), na haar zege op de duathlon ook nog eens vierde in de zware triathlon op dezelfde Alp. Justine Guerard was zes minuten eerder al winnares bejubeld. Ook bij de vrouwen was het 1, 2 en 3 Frankrijk trouwens.

Jetze pakt dubbele wereldtitel


We gaan het niet gewoon vinden hoor, want zeker in het handbiken was het nog niet zo makkelijk. Maar Jetze Plat is toch maar even dubbel wereldkampioen geworden bij het paracycvling. Zowel de tijdrit als de wegwedstrijd schreef Jetze op zijn naam. Volgende week meer daarover.

Andere wedstrijden. Op de Carribische en Centraal-Amerikaanse Games in het Colombiaanse Barranquilla is de Arubaanse triatleet Renze Postma zeventiende geworden. We kennen Renze ook uit de Teamcompetitie-wedstrijden in ons land. De Mexicaan Rodrigo Gonzalez won het evenement. Landgenote Claudia Rivas was beste vrouw.

Eva de beste in ETU Malmö


De ETU-Cup race in Malmö bracht de Brit Morgan Davies en de Spaanse Miriam Casillas Garcia de volle winst. Lisa Norden keerde verrassend terug aan het wedstrijdfront met een tweede plaats. Zilver scoorde ze ook in de mooiste triathlonfinale ooit met Nicola Spirig op de Spelen van Londen. En laat dat nou vandaag exact zes jaar geleden zijn! Toeval bestaat niet. De Nederlandse triatletes doen nog steeds internationale ervaring op. Voor Eva Cornelisse eindigde de wedstrijd op een 26e plaats, Deborah Wissink werd 29e. Bij de mannen kwam Marco Akershoek op een 28e plaats uit, krap twee minuutjes na de winnaar. Stijn Jansen stapte bij het fietsen uit. We weten nog niet precies waarom.

Norseman met Hidde en Andrea en alle andere bikkels

We blijven even in Scandinavië, waar de waanzinnig mooie maar o zo zware Norseman wordt afgewerkt. Nog een aantal deelnemers onderweg op het parcours. Maar de winnaars arriveerden een paar uur geleden bovenop de Gaustatoppen. De oersterke Noor Allan Hovda was weer niet te houden: 10.05 uur. Zijn landgenoten Antonsen en Vold volgden tien minuten later. De Brit Harry Wiltshire twee weken terug nog Long Course Weekend winnaar debuteerde met een zesde plaats. Hidde Bekhuis leverde een formidabele prestatie door 21e boven te komen. De Nijmegenaar kreeg allicht vleugels toen partner Lucie van Genugten hem vertelde dat huize Bekhuis volgend jaar gezinsuitbreiidng gaat krijgen. Hidde, eerder al eens winnaar in de Italiaanse Xtreme triathlon, was 1.40 uur na Hovda boven, oftewel 11.44 uur.


Een megaprestatie ook van Andrea Jochems, eveneens voor het eerst in de Norseman. De Harderwijkse finishte nog best monter boven op een zesde plaats. De Noorse Mette Pettersen Moe klokte een supertijd van 11.16 uur. Slechts elf (!) mannen deden beter. De Finse Heini Hartikainen finishte tweede, de Brits Flora Colledge derde. De wedstrijd was 12.32 uur oud toen Andrea op grote hoogte opdook. Herbert Idink finishte als 70e in 13.42 uur, Albert Oude Nijhuis als 127e in 15.13 en voor Hielke Nienhuis lag de finish op de Gaustablikk. Geen zwart, maar een wit shirt voor hem. Maar ook daar kan de Fries trots op zijn. Elke Norseman-deelnemer is sowieso al een bikkel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.