Selle SMP triathlon zadels

Ja, weer een review over triathlonzadels…..je kunt er nooit genoeg over schrijven omdat het zadel voor veel triathleten en fietsers in het algemeen het meest complexe contactpunt op de fiets is. Maar voor triathleten in het bijzonder omdat we nu eenmaal niet zo geëvolueerd zijn dat het fijn is om op een paar vierkante centimeter op een vrij specifieke plek van je lichaam heel veel lichaamsgewicht te laten rusten. Aerodynamics comes at a price :-).

 

Ik heb in de vorige reviews al een ander over bekendere merken, in de tri-scene zeker, zoals ISM geschreven maar via een collega editor werd ik geattendeerd op zijn ervaringen met de triathlonzadels van Selle SMP. Hij was er echt super enthousiast over en noemde het zelfs, en hij is nota bene een voormalig werknemer van ISM, de meest comfortabele zadels waar hij ooit op heeft gezeten. Dat prikkelde ook mijn nieuwsgierigheid en na het bestuderen van zijn ervaringen en de website van Selle SMP zelf heb ik een collectie zadels besteld.

De wijze waarop het merk de aanbeveling van de zadels doet is op zijn minst gezegd interessant te noemen. Niet op basis van zitbotbreedte, maar ook op basis van alles er omheen. Dus ook alle ‘soft-tissue’. Ze gebruiken more-or-less de maat die in je broek draagt als advies voor de breedte van het zadel. Het is in elk geval een nieuwe en verfrissende kijk op de zadelbreedte/maat die je nodig hebt. Overigens is het net als alle andere maattabellen slechts een grove richtlijn. 

De SMP zadels zijn in de race uitvoeringen direct herkenbaar aan de ‘rare’ kromme neus. De reden voor deze neus is dat ze hierdoor druk aan de voorzijde verminderen en toch een normale lengte rails kunnen gebruiken. Maar hun meest opvallende feature is de grote opening die enorm veel vrijheid voor de zachte delen en het feit dat er bij de triathlon modellen 5 verschillende breedtematen leverbaar zijn.

De collectie is opgebouwd uit de T1 t/m de T5, waarbij de T1 het breedtste zadel is met maar liefst 164 mm breedte en de T3 en T4 de smalste zijn met resp 133 en 135 mm. Per zadelbreedte neemt ook de breedte van de opening iets af, maar zelfs in de smalste uitvoering is de ‘gap’ behoorlijk royaal. De zadels zijn in mijn persoonlijke gevoel best wel comfortabel zacht, maar ik ben een harder zadel gewend. En door de verschillende breedtes ook super stabiel. Apart is dat ik ook 1 van de racezadels, de Avant, ook erg lekker in triathkonpositie vind zitten en deze zit inmiddels vrijwel continue op mijn racefiets.

 

Wat met name opvalt is dat de vormen en rondingen van de zadels vloeiend zijn en nergens tot schuren en wrijving leiden en er toch veel contact met het zadeloppervlak is waardoor de druk over een groter oppervlak wordt verdeeld

De triathlonzadels van Selle SMP zijn in triathlonland vrijwel onbekend, maar dat is geheel ten onrechte want met deze kwaliteit en de verschillende breedtes van de zadels kunnen er oplossingen bijzitten voor atleten die tot op heden hun ‘zadelgeluk’ nog niet hebben gevonden. Maar zoals altijd blijft het een kwestie van proberen, want wat de een ‘heaven’ vindt is voor de ander ’torture’.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.