Mooie triathlonpromotie met live het EK Glasgow; Jorik 21e en Donald 40e – WTJ 874

VRIJDAG – Het Europees kampioenschap triathlon in Strathclyde Country Park/Glasgow was vandaag live te volgen via BBC en een aantal Europese zenders. Prachtige promotie voor de sport. Jammer dat onze twee Nederlandse deelnemers zich te weinig in de kijker konden rijden. We krijgen nog wel kansen om medailles te halen. Zaterdag op de Mixed Relay en anders de 33 agegroupers, die op de sprint afstanden uitkomen.

Geen top tien voor Jorik

foto Adrie Berk

Doelstelling was een klassering in de top tien en afgaande op niet het allersterkste Europese startveld, was dat een realistische doelstelling. Maar het moet dan ook mee zitten en als het zwemonderdeel net even minder gaat bij Jorik van Egdom dan kan ie dat in heel veel wedstrijden nog goed maken, maar vandaag even niet. De negen man sterke kopgroep vooraan verstond elkaar goed en dus waren de achtervolgende peletons gezien. Op de fiets toonden Marten van Riel en Alistair Brownlee zich het meest actief. De verschillen werden niet meer overbrugd, noch door Jorik noch door Donald Hillebregt.

foto Adrie Berk

Donald zwom voor zijn doen matig en kwam daarna niet lekker meer in de wedstrijd. Aan de finish werd Jorik als 21e en Donald als 40e verwelkomd op een totaal van 59 triatleten.

Topdag voor de Belgen


In dat opzicht hadden de Belgen een veel betere dag. Marten maakte de wedstrijd hard, hij probeerde twee keer weg te komen omdat hij vanwege een lichte voetblessure twijfels had over zijn loopcapaciteiten. Eén keer ging hij solo, de tweede keer was ook Olympisch kampioen Alistair Brownlee in zijn nabijheid. Hoe dan ook Marten koos ook bij eht lopen nog een keer de aanval. Weer liep hij weg van Alistair, maar in de slotronde gooiden Pierre le Corre en in extremis Fernando Alarza nog roet in het eten. Goud voor de Fransman, die ook militair wereldkampioen is. Zilver voor de altijd snoeihard lopende Spanjaard, die zonder Mario Mola eens vrij uit kon gaan. Het dikverdiende brons ging in Strathclyde Country Park dus naar Marten van Riel. Met na Alistair op een vierde plaats meteen al Jelle Geens op een vijfde plaats, konden de Belgen dus terugzien op een prachtige race. En tevens erg kansrijk op misschien wel goud tijdens het EK mixed relay. Een onvervalste Holland-België zou op dat onderdeel ook mooi zijn trouwens.
Nog even terugkomen op de live-registratie. Vrienden van de NOS hebben hopelijk meegekeken en beseffen meteen dat ze volgend jaar hetzelfde willen doen in Weert!
EK Strathclyde Country Park, Glasgow/mannen:
1.Pierre le Corre (Fra) 1.47.17
2.Fernando Alarza (Spa) 1.47.28
3.Marten van Riel (Bel) 1.47.40
4.Alistair Brownlee (Gbr) 1.48.12
5.Jelle Geens (Bel) 1.48.47
6.Tamas Toth (Hon) 1.48.53
21.Jorik van Egdom 1.51.02
40.Donald Hillebregt 1.53.59

Preview Leiderdorp: laatste keer een halve


Het weekend komt eraan. Naast de slotdag van het EK triathlon in Glasgow, is er in ons land één wedstrijd. De Baanderij Triathlon van Leiderdorp begint zaterdagmorgen om half negen. Niet de laatste editie, wel de laatste keer een halve afstand. De organisatie verlegt de aandacht volgend jaar op jeugd en junioren en dus komen er kortere afstanden voor in de plaats. Toch altijd eervol om de laatste halve van Leiderdorp te kunnen winnen, dachten wij. Overigens is er ook een sprint om half tien en een Olympische afstand om half elf. Het evenement speelt zich af in en rond het terrein De Baanderij. Iedereen veel plezier. Dacht even dat de Twentse Triathlon Tour ook weer op de kalender stond, maar de website meldt na 2016 helaas geen nieuws meer. Was toch altijd een leuke triathlonweek in het oosten van het land.


Ook niet door gaat de Challenge Regensburg. Allerlei oorzaken, maar het zal vooral met geld te maken hebben. Wel is er de Finse Challenge in Turku, waar onvermoeibare Yvonne van Vlerken na Maastricht naar toe is. Meteen één van haar favoriete wedstrijden. En eigenlijk keken we zondag ook uit naar The Race of The Legends, waar bijna twee jaar aan was gewerkt. Maar het evenement in Embrun gaat helaas niet door. De triathlon-legendes van weleer ontmoeten elkaar hopelijk in de toekomst nog eens op een andere locatie.

Zondag maken we de balans weer op van het volgende tri- en duathlonweekeinde. En bij terugkeer van vakantie komen ook alle ‘gemiste’ wedstrijden nog aan bod.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Mooie triathlonpromotie met live het EK Glasgow; Jorik 21e en Donald 40e – WTJ 874

  • 11/08/2018 om 08:48
    Permalink

    Er is geen race of the echte legends in Embrun, maar deze ‘legends’ starten op zondag om 6.20 (femmes) en 6.30 (hommes): oa Menno Iedema, Pim Veeger, Nick Marijnesse, Ivar Brinkman en ikzelf ?!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.