Berlijn met Ruth; Terugblik EK Glasgow; Leiderdorp; Lemelerveld; Turku – WTJ 875

ZONDAG – Ik wist niet eens dat ik er recht op had: vakantiegeld van Trikipedia. Dus twee weekjes vanuit de rimboe de triathlons volgen, terwijl er nauwelijks internet is. Een gekke ervaring. Intussen verneem ik dat we de afgelopen ‘Maastricht-week’ alle bezoekersrecords op onze site gebroken hebben. Ik kan dus met een gerust hart nog wat langer weg blijven.

Toch maar even een aantal wedstrijden op een rijtje gezet, anders lopen we te veel uit de pas. De grote inhaalslag komt te zijner tijd wel. En we gaan ook de atleten Trikipedia-pagina vanaf september verder aanvullen. Uiteraard komen er Hawaii 40 years-specials en veel, heel veel lijstjes, opdat Trikipedia uw digitale encyclopedie van de tri- en duathlonsport moge worden.

Sterke Ruth van der Meijden op EK marathon


Nog een laatste keer terug naar Glasgow, eigenlijk naar de European Championships, want in Berlijn waar de atletiekonderdelen werden afgewerkt scoorde Ruth van der Meijden een zeer bevredigend resultaat: achttiende van Europa. De voormalig topduatlete liep bewust haar eigen race in de warme Duitse hoofdstad. De voorbereiding liep voor Ruth niet zo gesmeerd. Ze liep een voedselinfectie op en had kuitklachten. Met de rem erop liep ze de eerste 30 kilometer, toen de benen goed voelden, stoof ze door en haalde nog een aantal atletes bij. Ruth finishte in 2.36.44, waarmee ze vier minuten boven haar toptijd van Rotterdam 2017 bleef. Het was het tweede EK voor de Groesbeekse, die vier jaar terug vanwege een hamstringblessure na 15 kilometer uitstapte.

Steeds meer landen ontdekken Mixed Relay


Glasgow dan. Het was op voorhand geen eenvoudige opgave. Het kwartet Quinty Schoens, Marco Akershoek, Jony Heerink en Jorik van Egdom kwam nog niet eerder in deze samenstelling op een internationaal podium uit. Alleen Jorik zit in, zeg maar, het A-Team. Voor de drie anderen was het goed om zo’n EK te ervaren. Dat de Fransen het goud pakten, waarmee Pierre le Corre twee titels binnen twee dagen boekte, was geen verrassing. Dat de Zwitsers opnieuw zwaar op Nicola Spirig leunden en zo zilver grepen, verbaasde toch wel enigszins. De Belgen calculeerden een volgende medaille in na het sterke optreden in de individuele races van Marten van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy. Een tweede bronzen plak na drie dagen triathlon. In Berlijn deden onze zuiderburen het trouwens ook buitengewoon goed. Tegen al dat geweld kon TeamNL dus niet op. Achterhoedegevechten ditmaal, maar tot het laatst toe knokkend om in elk geval nog een paar teams achter zich te laten. Dat lukte. Oranje werd vijftiende van de zeventien deelnemende landen. De komende jaren zullen uitwijzen waar ons land staat zodra het Olympisch platform in Tokyo wordt betreden. Nog even de Europese kampioenen op een rijtje: Leonie Periault, Pierre le Corre, Cassandre Beaugrand en Dorian Coninx. Notre felicitations aux les Bleus!

Goud voor Niels Grote Beverborg

We lopen de agegroupers even langs, want aan de stoere Niels Grote Beverborg (alleen zijn naam al straalt kracht uit) hebben we het te danken dat we niet met lege handen naar huis gaan. Niels won goud in de M25-groep. Dat Niels naast snelheid ook een goed stel hersens heeft, werd eerder deze zomer duidelijk toen hij voor een groot onderzoek naar hartspierziektes een mooie bijdrage kreeg. Niels is als PhD verbonden aan het UMC in Groningen. Er waren meer knappe prestaties op de zaterdag in het wat frisse (11 graden buitentemperatuur) Glasgow. Ruben Slot eindigde achter vier Britten als vijfde bij de M16 op een totaal van 40 deelnemers. Bas Willems finishte als 34e in deze categorie. Voor Chris Steenbakker was ook een top tien klassering weg gelegd: achtste bij de M20, wederom met alleen maar Britten voor zich. Camiel Villa Rikkers maakte het succes bij de M25 compleet door zesde te eindigen. En vijfde top tien-klassering was er voor Audrey Breur. De Helderse mag zich een jaar lang ‘nummer negen van Europa’ noemen bij de F50.
De Coubertin zei het al: meedoen is belangrijker dan winnen


Kimberley Kranenberg en Agnes van Suijlekom deden mee om het meedoen: 25e en 28e finishten ze in F20. Janneke Steinman idem dito: 31e F25. Edwin Dollekamp evenzeer: 37e M25. Sandra Middel en Willie Agterkamp vonden EK deelname ook een eer: 34e en 37e F30. Machiel Ittmann coachte zijn vrouw Irene bij haar EK-debuut naar een 33e plaats bij F40. Werner Wessels zat iets meer in de middenmoot: 25e M30. Nico Statius Muller hield twee man achter zich bij M40: 42e. Ansje van de Laar had in F45 nog een Oostenrijkse concurrente achter zich, ze werd 36e. Bij de M45 drie keer Oranje: 35.Menno Benningshof; 43.Remco Kroonsberg; 44.Alexander Docter. De M50 leverde een 32e plaats op voor Marcel Traas en een 42e voor Richard Nusteling. De Nederlandse triatlete met de mooie naam Maximiliana Itta kwam als 12e over de meet bij de F55. Henny Huisken-Fleerkate, die we jaarlijks binnen praten in Holten, eindigde als 28e en voorlaatste in de F60. Harry Kraak en Gerard van de Bovenkamp volgden in de M60 kort na elkaar: 39e en 41e. Tenslotte de nestor van TeamNL Gerrit van der Horst. In de M65 sloot hij als 30e de rij. Gerrit deed 1.54 uur over de sprint afstand.
Waarom al deze triatleten genoemd? Welnu, de NTB deed na het WK Rotterdam grote moeite om met een grotere delegatie naar de internationale kampioenschappen te gaan. 33 agegroupers gaven gehoor aan die oproep, betaalden alles uit eigen zak, maar waren er wel bij op die allereerste European Championships. Dat verdient speciale vermelding en als het er volgende keer meer zijn, noemen we ze ook allemaal.

Corine en Rik lekker bezig in de Bollenstreek


Zondag dan. Vroeg op voor De Baanderij halve triathlon van Leiderdorp. Dat het de laatste halve in de Bollenstreek was, kondigden we al een tijdje geleden aan. Hawaii-ganger Rik Linssen greep de gelegenheid te baat en won deze ‘historische’ uitgave. Dat deed bij de vrouwen Corine Nelen. Twee sterke winnaars sluiten daarmee de erelijst af. Niet het einde van Leiderdorp, want volgend jaar komen de korte afstanden meer in the picture. Tom Havekes, Rik Linssen en Alex Schelvis. In die volgorde kwamen de mannen uit het water van De Baanderij. Op het fietsonderdeel maakte als vanouds Robert van der Toorn zijn opmars, maar vooraan bleef Tom vooruit. Dat bleef zo tot halfweg het lopen. Daarna gaf Rik de zege niet meer uit handen. Hij heeft zich vorig jaar al geplaatst voor Hawaii, maar wat wedstrijdritme hier en daar opdoen kan geen kwaad. Tom finishte tweede, snelste loper Jan van der Meys maakte het podium compleet. Goede vierde was Jeroen Visser en daarna volgde Neal Keijzer, vorig jaar nog op Hawaii. Alex en ook de als derde aan het lopen begonnen Christiaan Solleveld stapten uit.

Met alleen Mandy Verbakel nog in haar nabijheid stapte Corine Nelen na het zwemmen op de fiets. Elf minuten later was Corines voornaamste concurrente Carla van Rooijen uitgezwommen. Die deed wel recentelijk Ironman Zürich uiteraard. Carla werkte zich gestaag naar voren, eindigde tweede op zeven minuten van de Almeerse. Dieuwertje Bax bleef als derde onder de vijf uur bij de vrouwen.
Leiderdorp maakt geen onderscheid in leeftijdsgroepen, wat niet wegneemt dat Nico Verkade (9e), Wim Dokter (12e) en Nico Krijgsman (22e) allerbest presteerden. Mannen bovendien van het eerste uur, die allicht vele halves Leiderdorp hebben meegemaakt.


De OD-triathlon was voor de Vlaamse TVBreda-atleet Adriaan Siemons. Hij klopte Kelvin van der Doe en de Antwerpenaar Vincent Schryvers, na het fietsen nog de snelste. Het vrouwenpodium bestond uit Annika Spronk (van Duitse komaf, woonachtig in West-Brabant), Hanneke Boon (van Zweedse komaf, woonachtig in Renkum) en Marleen van den Broek (rasechte Amsterdamse). Beste trio was het Team Vidar.

Ook het sprint-podium mocht er wezen. Rob Musters, vorige week partner Juriena de Vries nog naar een mooie prestatie in Maastricht geschreeuwd won. Nick van Ingen en Hidde Weersma volgden. Bij de vrouwen was het Diede Diederiks met Romy Spoelder en Hilde Pape op de plaatsen twee en drie.

Die Ruben Slot kan alles

 
Dat Ruben Slot een veelvraat is, schreven we hier al vaker. Maar hoe hij de dubbel Glasgow-Lemelerveld voor elkaar kreeg, is ons een raadsel. De Dalfense alleskunner kreeg het zelfs voor elkaar om zijn titel op de KokkieBikes Sukerbieten triathlon te verdedigen. Winst dus in Lemelerveld met Hermen Velthuis en Matijn Straatsma op zelfs enige achterstand als podiumgenoten. Daarna volgde de routine met Mark Saathof en Aje Niks. Negende overall was meteen de winnares. In deze hoek van het land is dat met grote regelmaat Sarah-Lynn Reuver. De Wijhese is al toe aan haar achtste seizoenszege. Miranda Ruitenberg en Sasjia Bekhuis kregen de zilveren en bronzen sukerbiet. Miranda mag zich tevens Lemelervelder kampioene noemen. Bij de mannen werd dat de als zevende eindigende Remco Kemper. Beste trio was Jacco Brink, Chris Jansen en Haaq Mulder.

Pokkeweer in Finland met Yvonne derde en Frankie en Evert zesde


Geen dubbel, maar het heeft er veel van weg. Yvonne van Vlerken maalt maar door. Een week na zilver op Ironman Maastricht nu brons in de Challenge Turku. De verschillen waren best klein. De Britse Sarah Lewis won, 53 seconden later kwam de Australische Kerry Norris binnen en Yvonne hoefde slechts 2.41 minuten toe te geven. Genieten was het hoofddoel van Yvonne en dat doet ze bij haar favoriete wedstrijden altijd, weer of geen weer. Frankie Sanjana eindigde op een mooie zesde plaats.

Eenzelfde klassering voor Evert Scheltinga, daarmee zich revancherend op zijn uitstappen in Challenge Praag. Echt soepel ging het allemaal nog niet, een zwaar zwemnummer, fietsen nog niet ‘de oude Evert’ en lopen toch wel hoopgevend. De winst ging wederom naar Sebastian Kienle, bezig aan een ijzersterk seizoen. Pablo Dapena Gonzalez – straks in Almere – finishte als tweede, de Deen Daniel Baekkegard derde. Per van Vlerken finishte als tiende. Was het bewolkt in Glasgow, in Finland regende het pijpenstelen. Het contrast met snikheet Maastricht kon niet groter zijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Berlijn met Ruth; Terugblik EK Glasgow; Leiderdorp; Lemelerveld; Turku – WTJ 875

  • 12/08/2018 om 22:51
    Permalink

    Anne Runia is een man, zie bericht Saskia Bekhuis op Facebook. Zij werd 3e dame in Lemelerveld.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.