Sterke Peer voor Shirin en terugkeer zus Lindy; Embrun short met Anton Theo en Lizette -WTJ 876

MAANDAG – Het speciale karakter van de Sterke Peer-triathlon begrijp ik als zuiderling en woonachtig op dertig kilometer afstand van Wuustwezel ten volle. Natuurlijk is het topsport. Marten van Riel en Hanne de Vet zijn uit het grensdorp afkomstig en Marc Herremans maakte er de sport groot.

Sterke Peer


Als Marten en Hanne niet nog in Glasgow actief waren (of na hun bronzen plak een feestje bouwden) hadden ze vast aangeschoven aan de inschrijftafel in eigen dorp. Nu namen anderen het heft in handen. Marten had overigens eerder dit jaar al de ETU-Cup in zijn woonplaats gewonnen. Vorig jaar nog in hetzelfde weekeinde, maar dat kwam nu niet uit. De Sterke Peer staat op zichzelf op de vaste datum: tweede zaterdag van augustus. De ETU-Cup verschoof naar juni, tactisch een goede zet want precies tussen de World Cup Antwerpen en de ETU Cup Holten in.

Carnaval

Vorig jaar was het ook al zo’n een dol weekeinde. Volgens Marc Herremans werden die zaterdag na afloop van de Sterke Peer-triathlon liefst 54 fusten bier weg getapt. En hij kan het weten. Het is een beetje het carnaval onder de triathlons met verkleedpartijen onder de trio’s en publiek in een geweldige feeststemming. Hier in Brabant wordt het al de ‘Zwarte Cross’ der triathlons genoemd. Maar daarnaast ligt het hart bij de organisatie op de juiste plaats. Met 1300 deelnemers is de Sterke Peer Belgisch grootste triathlonevenement geworden. De opbrengst wordt verdeeld onder het Berrefonds dat ouders ondersteunt die een kind verloren en onder To Walk Again, de organisatie van Marc Herremans om mensen met een beperking te kunnen laten sporten.

Shirin snelt naar winst, Lindy tiende


In dat bruisend Wuustwezel bezorgde Shirin van Anrooij haar coach Marc een geschenk door de race te winnen. De 15-jarige Zeeuwse uit Sportoase-Cecemel-185 team zette na het zwemmen meteen de achtervolging in en nam al bij het fietsonderdeel hef heft in handen. Sommige wedstrijden liepen minder dit seizoen voor Shirin, maar hier was het weer de volle mep. 24e in totaal en een minuut sneller dan Karen Steurs, toch ook niet de eerste de beste. Lynn Vermeiren greep brons, waardoor Noor van Riel (zus van Marten) net naast het podium pakte. Zus Lindy van Anrooij deed trouwens ook weer eens mee. De veldrijdster van de laatste jaren, deed het niet eens zo slecht met een tiende plaats. Wij zeggen: welkom terug Lindy! De mannenrace ging naar Jens van Looveren, die Pieter Luyckx en Jeroen Vandael krap voorbleef. Jens kennen we in Nederland van zijn zeges in de zwemlopen in het voorjaar. Sterke Peer – voor de niet ingewijden – was rond de vorige eeuwwisseling de sterkste man van België. Hij woonde in Wuustwezel.

Anton Theo beste Nederlander in korte Embrun


Van de Alpe d’Huez week zijn we twee weken later in de Embrun-week beland. Zonder Race of The Legends weliswaar, maar wel op zondag de ‘courte distance’, min of meer een OD, maar evengoed zwaar genoeg. De Fransman Mathis Margirier – op Alpe d’Huez vierde – won de mini-Embrunman. Hij klopte zijn landgenoten Tom Lecomte en Arthur Forissier, die we vooral uit de duathlons kennen. Beste Nederlander was ook beste niet-Fransman: Anton Theo Borger. De Fries kwam als dertigste over de streep, 23 minuten na de winnaar. Maar in Alpen-triathlons zijn dergelijke verschillen normaal. Twee plaatsen lager kwam de Italiaanse triathlonlegende Danilo Palmucci binnen. Ook hij verheugde zich op The Race of The Legends, had al geboekt en deed nu maar in zowel de korte als woensdag de Embrunman mee. Een tweede Fries deed het ook voortreffelijk. Menno Iedema eindigde in zijn favoriete wedstrijd op een 46e plaats totaal, zevende master. Amsterdam-West winnaar Eelco Berkhout eindigde op een 67e plaats, Drent Jeroen de Vries werd 84e en meteen daarachter Marco van Dijk en Henry Tibben. Limburger Roel Bogaarts was de zesde Nederlander in de top honderd: positie 89 op 38 minuten van de winnaar. Ivar Brinkman en Pim Veeger volgden op de plaatsen 108 en 120.

De Kooles zijn weer in Embrun

Mathilde Gautier won het vrouwenklassement. Lea Coninx – zus van Dorian – en Marion Gay Pageon werden tweede en derde. Ook hier was het startveld sterk Frans getint. In de top twintig zaten 17 françaises, maar ook drie Nederlandse vrouwen. Lizette van der Vegt (14e), Trudy Veenstra (17e) en Lieke Hegeman (18e) konden tevreden terugzien op een mooie wedstrijd. Ook Marijke Zeekant ging erheen. Embrun leverde de Amsterdamse een veertigste plaats op en daarmee tiende master. Aparte leeftijdsgroepen waren er niet, maar Marijke had zeker niemand uit haar leeftijdsgroep voor zich. Vrijwel jaarlijks gaat ook het gezin Koole naar Embrun, waar Floris-Jan ooit furore maakte. Zijn vrouw Edith Koole-Gerards finishte in deze race als 49e. Floris-Jan doet overigens weer mee aan de loodzware Embrunman van woensdag. De wedstrijd is altijd op Maria Hemelvaartdag 15 augustus, ongeacht de dag. De startlijst telt twintig Nederlanders, waarvan naast de Zeeuwse FJ ook Carlo Pullens, Mathijs van Scheijen en Miriam van Reijen bekende namen zijn.

Dave Scott

Als ‘The Man’ wat onderneemt, is dat nieuws. In dit geval de anti-doping actie om Ironman te manen de agegroupers op het gebruik van verboden stimulerende middelen te controleren. Dat gebeurt te weinig en enquêtes wijzen uit dat onder de masters de gang naar de apotheker het snelst gemaakt wordt. Om daar paal en perk aan te stellen is Dave Scott samen met een hele tritst 60-plus triatleten een petitie gestart. We nemen aan dat Ironman Scotts initiatief meer dan serieus neemt.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.