Tim Don nog aan de bak; Hawaii; Tessa en Trikipedia; Terugkeer Youri en Bas (op OD) – WTJ 877

DINSDAG – Topsport is hard, dat is een cliché. Neem nu Tim Don. Hij maakt na zijn haast catastrofale crash vorig jaar op Hawaii toch een geweldige come-back door. Wint de 70.3 Ironman van Costa Rica en kwam heel ver in de Ironman Hamburg. Helaas kreeg de Brit wat problemen in de tweede helft van de marathon, zodat hij van de derde naar de negende plaats terugviel. Die klassering noopt The Don nu om komende zondag in Kopenhagen opnieuw aan de start te staan. Want voor sentimenten is geen plaats op de startlijst van Hawaii. Met een negende stek haalde professional Tim Don te weinig punten op zijn echte return te maken. Als Tim de Deense wedstrijd binnen de top zeven eindigt is ie gelukkig safe voor Hawaii.

Nederland niet bij de profs op Hawaii

Geen Nederlandse profs dit jaar naar Kona, ook niet op het WK 70.3 in Zuid-Afrika trouwens. Yvonne van Vlerken zou zich op basis van haar puntentotaal nog kunnen kwalificeren voor Hawaii, maar heeft geen interesse. Yvonne doet Almere en de komende jaren komt er ook een ‘sentimental journey’ langs een aantal kleinere Nederlandse wedstrijden, waar ze mooie herinneringen aan heeft. Daar zit Oud Gastel, een race die ze vier keer won, gelukkig ook bij. Maar zo ver is het dus nog niet. België heeft naast 65 (!) agegroupers wel drie profs aan de start: Frederik van Lierde, Bart Aernouts en Alexandra Tondeur.

Tessa draagt onze naam met trots

Wel zijn er 28 Nederlandse agegroupers, die de verre maar o zo mooie reis maken. Mogelijk komen er komende weekeinde in Kopenhagen of Kalmar nog landgenoten bij. En Trikipedia gaat ook! Want niemand minder dan Tessa Kortekaas sport sinds kort onder meer onder onze website-naam. Apetrots waren we toen Tessa zich in Maastricht op het NK op het podium drong. Brons achter Els Visser en Yvonne van Vlerken, twee full-time triatletes. Verwacht was op die positie Pleuni Hooijman, maar voor de Amsterdamse pakte de Limburgse hitte helaas verkeerd uit. Op haar prachtige Engelse blogs beschrijft ze de aanloop naar deze Ironman, hoe coach Chris Brands met adviezen komt maar niet hoe het afloopt. Want ja, dat weten we allemaal. Uit Pleuni’s beschouwing valt op te maken dat ze ontzettend veel geleerd heeft op die vijfde augustus en dat is ook veel waard. Terug naar Tessa. Uiteraard gaan we haar volgen. Vanaf Lanzarote, waar ze woont en werkt. De reis naar Hawaii, haar voorbereidingen daar en de wedstrijd zelf. Stel je voor: Trikipedia over de finish op Ali Drive! Gekker moet ’t niet worden.

Trikipedia triathlonteam?

Wie weet gaan we in navolging van Tessa in de toekomst wel met een eigen triathlonteam op de proppen komen. The sky is the limit. Ik hoor u denken: krijgen die dan geen overdreven veel aandacht ten opzichte van de andere triatleten? Het antwoord is nee. Het feit dat we pas anderhalve week na Tessa’s finish melden dat ze onze naam op haar tri-suit heeft staan, zegt genoeg. Dat het vervolgens ruim twee minuten in beeld was bij een interview door onze collega’s van 3athlon.nl vonden we dan weer wel grappig. Sorry jongens.

Ad Schoonderbeek na 30 jaar naar Hawaii


Dus als het over de coverage van Hawaii gaat, houden we straks alle 28 Nederlanders in de gaten. Van Tom Oosterdijk, die zich in zijn eerste de beste Ironman direct kwalificeerde tot Ad Schoonderbeek, de sympathieke Waalwijker die er dertig jaar over deed om een slot te bemachtigen.  Pikant detail; Ad mistte ooit een Konaslot door rolldown op Lanzarote door niet aanwezig te zijn. Ad is nu weer op zijn favoriete vakantiebestemming in Embrun. Deed er vaak mee, maar gaat morgen Carlo Pullens supporteren. Die doet mee exact een kwart eeuw nadat zijn Runnersworld-collega Jan Struycken er deze zware, maar o zo mooie Embrunman volbracht. Ook nog even melden dat Brooke Brown morgenvroeg in het prachtige meer bij Embrun stapt voor haar eerste keer Embrun.

Youri en Bas: weer te zien op de Olympische afstanden

Tot slot twee spectaculaire deelnames in twee verschillende Nederlandse wedstrijden. Allereerst de Rutbeek triathlon in Enschede komende zondag. Meetellend voor de 2e Divisie. Het wordt de come-back van niemand minder dan Youri Severin. De Almeerder is al een jaar uit competitie, had wel plannen om een paar leuke wedstrijdjes (Gastel) te doen, maar gezin en werk slokten toch te veel tijd op. Maar zondag is de oud-Nederlands kampioen dus van de partij.

En een week later doet plotsklaps Bas Diederen weer mee aan het NK triathlon in Veenendaal. De zevenvoudig (!) kampioen op deze afstand komt uit voor Fitness Occassions/Step One. De eerste sponsor is ook persoonlijk sponsor van Bas. Marco Muller moest knarsetandend zijn plaatsje in het Eredivisie-team afstaan, maar is er op gebrand een klassering te halen waarbij de teamleiding zich achteraf achter de oren zal krabben. Ook Marco snapt dat met bijzondere belangstelling wordt uitgekeken naar de terugkeer van Bas Diederen op een afstand waar hij tussen 2005 en 2013 heer en meester in was. Op hetzelfde parcours als waar Bas in 2013 zijn zevende en laatste landstitel pakte, keert Bas nu weer terug. In de jaren daarna in Weert en Amsterdam deed de Limburger – thans lange afstand specialist – niet mee. Uiteraard spreken we zowel Youri als Bas in de aanloop naar beide wedstrijden nog uitgebreid.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.