Madonna en triathlon; Embrunervaringen Carlo en Miriam; Tims geheim; Youri’s return – WTJ 879


DONDERDAG – 16 augustus. Sterfdag van Elvis Presley, zestigste geboortedag van Madonna. De eerste roept weinig associaties op met triathlon. The King overleed immers een half jaar voor de eerste triatleten zich in de Waikiki Beach stortten. Madonna wel. The Queen of Pop deed in 1994 mee aan een sprint triathlon in San Diego. Uiteraard om geld in te zamelen voor een goed doel. Maar bij Madonna en triathlon denken we toch vooral aan sister Madonna Buder. De inmiddels 88-jarige non uit Spokane is weliswaar niet meer actief op Ironmans, maar doet nog steeds triathlons. Een mirakel, maar dat mag je bij een religieus persoon niet zo maar zeggen.

Eerste hele Miriam, Carlo’s miraculeuze dubbel Roth-Embrun

Genoeg over de muziek. Nog even wat Embrun-nabranders. Althans we spraken uiteraard nog met onze snelste Nederlanders. Sorry overigens dat jullie tegenwoordig twee keer min of meer hetzelfde verhaal moeten afsteken. Maar zo gaat dat nu eenmaal in multimediaal triathlonland.
Hieronder de verhalen hoe Miriam van Reijen denkt voortaan minder lang onderweg te zijn op elke volgende hele en hoe Carlo Pullens snuffelend de finish haalt. Ladies first.

Miriam: ,,Dank je voor alle aandacht op Trikipedia, Wim en Ruud. Keep on doing the good work! Ik vond deze Embrunman een enorme uitdaging en vond het lastig in te schatten hoe ik het op zo’n lange tijdsduur (12 uur precies, red.) zou doen. Het zwemmen was weliswaar 200 meter extra, maar ging voor mij goed. Het fietsen en lopen viel me tegen qua eindtijd, maar ik kon het wel goed doseren. Eigenlijk is het me stiekem meegevallen, want ik had verwacht dat het vooral mentaal moeilijk zou zijn. Maar het ging eigenlijk heel goed. Het lopen – mijn specialiteit – ging minder snel dan gehoopt maar met de hoogtemeters was het vooral zaak om te blijven lopen. Ik vond het een fijne start van hopelijk nog meer long distance triathlons. Eén voordeel: bij de meeste andere races zal ik iets korter onderweg zijn. Hopelijk snel hersteld, want over ruim weken wacht de Powerman Zofingen alweer.’’


Carlo: ,,Ik had gezien de gevolgen van mijn ongeval vorig jaar überhaupt niet gedacht zowel in Roth als Embrun te kunnen finishen. Voor Roth heb ik maar één testloopje kunnen doen na vier maanden geen meter te hebben gelopen. Om hier goed te kunnen zijn moet je 100 procent fit zijn, dat is wel duidelijk.’’
,,Zwemmen was een bijzondere ervaring om in het donker te starten. Ik zat meteen in de clinch en zelfs even gestopt om me een weg te banen door de drukte. Tweede ronde werd het licht en kwam ik in mijn ritme. Fietsen is geweldig mooi en uiteraard extreem zwaar met prachtige beklimmingen en de Col d’Izoard als letterlijk hoogtepunt. Na een slecht zwemnummer haalde ik veel atleten in, wat me uiteraard een goed gevoel gaf. Het toetje is een klim, die je in Embrun nog omhoog gat en omdat ze ooit bedacht hebben dat 180 kilometer te weinig is voor een hele. Over het lopen kan ik kort zijn. Ik wist na Roth dat een goede looptijd geen optie zou zijn, maar ben gestart met het idee: we zien wel hoe ver ik kom. Tja en dan is het extreem afzien en snuffelen naar de finishlijn. Het is echt de zwaarste race, die ik heb gedaan en respect aan iedereen die hier finisht. Trouwens wat Diego hier op de marathon heeft laten zien (2.44 uur) is zó uitzonderlijk…bijna onmenselijk knap…super.’’

Wij zijn fan van Diego en hij van ons

Diego van Looy, de winnaar dus, komt morgen zelf aan het woord op onze site. Tussen de bedrijven door meldde deze 27-jarige geweldenaar uit Mechelen dat hij groot fan is van Trikipedia. Altijd fijn om te horen dat ook onze zuiderburen onze inspanningen waarderen. Wij nemen ook regelmatig de Belgische prestaties mee in de journaals.

Zoals gisteren de Belgische titel van Tim van Hemel. Vandaag toonde ‘Squadra-Tim’ op Facebook het geheim van de smid. Oftewel hoe hij in vier stappen Belgisch kampioen werd.
Work hard and take risk. Try it before you confirm it is difficult.
1.Become a duathlete
2.Learn to swim
3.Work your way up step by step
4.Win a triathlontitle
5…..

De vijfde stap mag u zelf invullen.

Youri traint in zeven weken naar Enschede toe

Tot slot spraken we vandaag ook Youri Severin nog. Want ja, zijn terugkeer is opmerkelijk. Weet u nog Weert 2014, toen de Almeerder ook na een jaar afwezigheid terugkeerde en prompt nationaal kampioen werd? Zondag moeten we volgens Youri niet op een soortgelijke stunt rekenen. ,,Welnee, het plezier staat voorop. Ik ben pas zeven weken geleden weer de trainingen op gaan pakken. In de tussentijd was ik zeven kilo aangekomen.’’
Vanwaar zijn come-back nu in de Rutbeek triathlon, bij de Triathlonvereniging Haarlemmermeer in een 2e Divisie-wedstrijd? ,,Een vriend van me uit Almere woont daar nu en vroeg me of ik zin had met dat team mee te doen.’’ Aanvankelijk had Youri al wel eerder de draad op willen pakken. ,,Ik had me begin dit jaar speciaal voor Oud Gastel ingeschreven weet je nog? Die wedstrijd stond nog niet op mijn to-do-lijst, dus daar wilde ik best voor gaan. Intussen koos ik voor een maatschappelijke carrière, ik wilde voor mijn gezin gaan zorgen. Dat is met triathlon bedrijven niet te doen. Ik kwam bij Schiphol terecht, maar de werktijden stonden me tegen. Dagen, avonden en nachten van huis met lange diensten. Ik had geen tijd voor mijn meiden! Dat wilde ik niet, daar deed ik het niet voor.’’’
Youri is inmiddels terug bij zijn oude werkgever, waardoor ik tijd heb om te sporten. Want echt jongens: ik en niet sporten: dat kan niet. Ik ben weer in mijn loopschoenen, op de fiets en in mijn zwembroek gesprongen en waauuw dit is het. En als ik dan toch zoveel train, dan wil ik ook presteren en dus op wedstrijden staan. Zondag in Enschede wordt best spannend, ik weet niet hoe het niveau is in de 2e divisie of dat van mezelf. Maar ik begin weer gewoon van voren af aan. En Gastel? Schrijf me maar in.’’

Afscheid Dick

We kijken reikhalzend uit naar Youri’s terugkeer. Van de ene Almeerder naar de andere. Naar de man, die er niet tot ieders ontsteltenis niet meer is. Dick van Doorn. Zijn dood sloeg in als een bom bij de triathlonfamilie. Vrijdag (morgen) is de afscheidsbijeenkomst in Hotel Van der Valk in Almere. Aanvang 12.45 uur. Daarna zal Dick in besloten kring worden begraven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.