Preview op 4 Nederlandse races; Ironmans Kalmar, Kopenhagen, Mont Tremblant en meer – WTJ 880

VRIJDAG – Het wordt tijd voor de voorbeschouwing op het weekend. Vier wedstrijden in den lande, een heleboel daarbuiten.

Ouderkerkplas


Kijken we eerst binnen de landsgrenzen dat gaan de Amsterdam Sport Events (lees: dreamteam Lars Vreugdenhil) de boel weer op stelten zetten. Plaats van handeling is zaterdag Ouderkerk aan de Amstel, voor de triathlonliefhebbers van het eerste uur onlosmakelijk verbonden aan Axel Koenders, die er nog altijd zijn Fit-Service gevestigd heeft. Axel zal niet meedoen, maar een andere man van de eerste uren is nog steeds favoriet. Zijn naam: Frans van Heteren. De snelste banketbakker van het westelijk halfrond zet in en rond de Ouderkerkplas nog even de puntjes op de i alvorens af te reizen naar Port Elizabeth voor het WK 70.3 Ironman op 2 september. Om 9.30 uur gaat de eerste van twee Olympische afstand series van start. De eerste van drie waves sprint afstand begint om 12.30 uur. Over beide afstanden doen ook trio’s mee. Naast Frans zijn bekende namen aan de start onder meer Wouter Dijkshoorn en Dirkje Lebouille. Spectaculair zijn de start en finish van deze triathlon. Deelnemers maken vanaf het zandstrandje een Le Mans-start de Ouderkerkplas in.

De laatste meters van de triathlon gaan over de brede steiger, die over de plas ligt. Dat ziet er altijd mooi uit. En uiteraard is de Rollende Keuken weer aanwezig voor de inwendige mens.

Deil


Kleinschalig en gezellig. Dat zijn de trefwoorden van de triathlon Deil van zaterdag 18 augustus. De 31e editie alweer en op 19 juli hing ook bij deze wedstrijd het bordje ‘uitverkocht’. Ook hier een paar kanshebbers noemen: Nicole Voet, Marit van den Berg en Heleen van Keulen bij de vrouwen, Waldo van Hemert, Joost Christiaans, Dirk-Jan de Jong en de winnaar van vorig jaar Roland de Haan bij de mannen. Vanaf 11.30 uur kunnen de deelnemers het parcours verkennen. Daarna is de briefing in de speeltuin van Deil, waarna alles richting recreatiepark De Rotonde in Enspijk gaat. Geloof het of niet, maar ook daar heb ik in mijn jonge jaren gekampeerd. Om 2 uur zaterdagmiddag klinkt het startschot voor 1 kilometer zwemmen, een marathon (42 km) fietsen en 10 kilometer hardlopen. Kleinschalig en gezellig. Zo begon het in 1987 in Deil toen iemand opperde om aan de vooravond van de jaarlijkse spelweek een triathlon te organiseren. Inmiddels is de Deilse kwart triathlon een volwassen evenement geworden, dat borg staat voor sportief plezier.

Geesterambacht


De eerste editie van de Geesterambacht triathlon verliep vorig jaar nog niet helemaal vlekkeloos. Een echte uitslag viel bijvoorbeeld niet op te maken al was het vooral recreatief bedoeld. Zaterdag de tweede editie. De Langedijker Sport Unie zegt in haar voorwoord terug te kijken op een succesvol, maar vooral leerzaam eerste evenement. ,,Met alle feedback en tips komen we 18 augustus terug met de tweede editie.’’ De Unie werkt samen met GMA Sports en ongetwijfeld gaat het zaterdag een stuk soepeler. Aan het evenement doen 175 sporters mee.

Rutbeek Enschede


Van de ene naar de andere recreatieplas. Zondag is het allemaal te doen op en rondom recreatiepark De Rutbeek even onder Enschede. Het programma begint om 9.30 uur met de ouder-kind triathlon, die aan het programma is toegevoegd. Via CAT5 (de allerkleinsten voor een megakorte triathlon), mini, kwart en achtste komt de 2e Divisie om 12.30 uur aan de beurt. De mannen eerst, een uur later de vrouwen. Zij leggen de Olympische afstand af. De Rutbeek triathlon is vroeger dan normaal. Meestal kiest TC Twente/Vision Sports voor het tweede weekeinde in september, maar ook dat is druk bezet. Rutbeek triathlons stammen overigens al uit 1983, toen hier voor het eerst een wedstrijd werd gehouden. In Enschede zijn dit jaar dus twee 2e Divisie-triathlons. De eerste in het voorjaar op de Campus van Universiteit Twente, de tweede nu in en rond de Rutbeek. Het is de vierde en voorlaatste wedstrijd in de Schuiteman 2e Divisie Noord. De finale is op 16 september in Nijmegen. In de tussenstand staat Rogelli/Trimates op kop. Zij hebben met Merijn Ellenkamp, Martijn Keijsers, Cornelis Scheltinga en Dennis van Hof opnieuw goede papieren. Voor de individuele zege kunnen ook Harm-Jan Stuut, Daan de Groot, Ricardo Scholten, Kelvin van der Doe, Almeerder Martijn Boot of misschien wel diens stadgenoot Youri Severin in aanmerking komen.
Bij de vrouwen staat het Wensink/TTvW Hof van Twente-team ongeslagen op kop. Anne Oltvoort, Sarah-Lynn Reuver, Mieke Prins en Kimberley Kranenberg moeten die positie verdedigen. Individueel komen Talisa van der Fluit en Saskia Elemans vast een heel eind. Leuk is de deelname van Stefanie Bouma bij Triteam Groningen 3.

Angela, hoe doe je dat: Lyme hebben en toch vier – hopelijk – vijf Ironmans?


In het buitenland staat het Scandinavische Ironman-weekend voor de deur. Twee Zuidafrikaanse speakers zijn ingevlogen voor beide races: Paul Kaye en Gordon Graham. Maar het gaat ons even om de triatleten nu. Over de miraculeuze Tim Don en IM Kopenhagen hadden we het al. Maar ook Angela Naeth moet zich nog kwalificeren. We spraken haar na afloop van de Ironman Maastricht en vroegen naar haar ervaringen in haar eerste Nederlandse wedstrijd.

My whole experience in Maastricht was nothing but amazing. The swim was great, the bike course had great variety and the run was fantastic with the 4-loops in the city centre. The crowds were very supportive and I loved running and seeing my new friends in the area cheering me on! It felt like the entire community was out there on race day. It was very motivating to have all the support! 

The Bike course was tough – I’m not used to the smaller roads, and if you’re not a local, it calls for some quick decision making as you don’t know what is behind the next corner. 

Daarna wilden we van Angela weten hoe ze toch na de Ziekte van Lyme te hebben opgelopen nog aan lange afstand triathlons kan doen?

Yes, I was diagnosed in Lyme and have been on a number of medications and antibiotics. I take it one race, one day at a time. I’ve been racing my way back to health. Every race I can see myself getting healthier and healthier.  The antibiotics lower my heart rate and I’m at first, I was still very much trying to battle the infection when I started racing in early May. Things are getting better each race and so I do my best and focus forward.

Verwonderd over hoe ze voor elkaar krijgt, vroeg Ruud hoe je met Lyme toch vier – en bij voldoende punten na Kalmar – vijf Ironmans in een jaar kunt doen.

Yes! As an athlete, you focus on solutions. And my way to get thru Lyme is thru racing and building my way back up. I have done that.  I love this sport and I want to challenge myself to the highest ability and competition. That is at Kona.  The qualification process requires me to go for another race and so that is what I’m doing.  
I have a passion for this sport and seeing what I am capable of.  This year has given me all sorts of road blocks but as an athlete, I don’t give up. I drive forward. Focus forward and believe. Faith comes in the fact of seeing yourself where you want to be and just doing what you can, every day… Lyme disease has taught me just that – as I never knew How I was going to feel these past few months.  SO I had to take it day by day, race by race, and step by step … I’m grateful my body is getting back to 100% health, and I get to race along the way! 

75 Nederlands storten zich op de drie Ironmans

Angela moet zich dus zien te kwalificeren in Kalmar. Waarschijnlijk is een plaats in de top 4 voldoende. Maar ja: that’s easier said than done. Er zijn nog vijf triatletes, die in Kalmar hetzelfde ambiëren namelijk. In de Zweedse stad staan 27 Nederlandse kandidaten (22 mannen, vijf vrouwen) klaar om de woorden ‘You are an Ironman’ te horen. Wij schatten in dat Niels Ros onder hen de snelste is. Hopelijk leidt het nog tot een aantal Hawaii-slots voor deze en gene. De Ironman Kopenhagen is nog meer Oranje-getint. Liefst 42 (waaronder wederom vijf vrouwen) landgenoten doen een mogelijke gooi naar deelname aan het WK op Hawaii. Dat geldt niet direct voor Stefan Overmars en Marijn de Jonge. Heeft niets met hun kwaliteiten te maken, maar beiden komen uit bij de profs. En voor kwalificatie hebben ze nog te weinig punten. Onder de agegroupers onder meer Randy Hendriks, Tanja de Boer, Charlotte Dieteren en Hawaii-ganger Cornee van Loon, toe aan zijn 24e Ironman.

Zelfs in de Canadese Ironman van Mont Tremblant komen zes Nederlanders in actie. Voor ons het bekendst: Jelmer Stegink, al weer een tijdje in Canada woonachtig en ooit een verdienstelijk junior bij het paarse Oceanus Triathlon Team. Zaterdag is dan het EK XTerra in het Duitse Zittau. Van Hollandse zijde acteren daar Arie de Jong en Erik Wolsing. Zondag is het weer Powerman-tijd. Op twee plaatsen in de wereld. In het Oostenrijkse Weyer zijn onder namens Nederland Thomas Bruins en Maarten de Maat en ook in het Braziliaanse Indaiatuba is de Powerman. Drie keer raden waar mister Powerman John Raadschelders voor gekozen heeft?

Zelf ga ik overigens zondag even voor een aan triathlon gerelateerde sport. De profronde van Etten-Leur is hier om de hoek. Het zal niet zo vaak voor komen dat de top vijf van de laatste Tour de France elkaar tegen komt in rondjes om de kerk. Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Chris Froome, Primoz Roglic en Steven Kruiswijk. De toegang is bovendien gratis en de finishlijn ligt voor de deur van een oom, die een riant balkon heeft. Veel plezier allen dit weekend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.