Je suis Maarten – Alexander Hulleman

Wat heel Nederland dacht, is mooi verwoord door Alexander Hulleman. Zijn verhaal willen we de lezers niet onthouden.

foto Stefan van der Pal

 

Afgelopen weekend was heel Nederland in de ban van een man: Maarten van der Weijden.
Een uniek sportman die het open water zwemmen in Nederland immens populair heeft gemaakt. Na zijn Olympische titel stopte hij en ging het werkveld in. Via Unilever kwam hij uiteindelijk bij KWF uit en uiteindelijk bij zijn eigen foundation.

Maarten zou wellicht de meest onbekende Olympisch kampioen zijn geweest, maar door zijn unieke verhaal, werd hij vaak uitgenodigd om te vertellen over zijn ziekte, schreef hij een boek én koppelde hij open water zwemmen aan een goed doel.

Het open water zwemmen zoals deze door de KNZB werd aangeboden was bijna op sterven na dood, maar door de City Swims waar Maarten vaak als gastzwemmer te vinden was en zelf ook een aantal zwemtochten door de binnenstad organiseerde, werd het zwemmen in open water ineens populair.

Maarten wilde met de liefde voor deze sport én zijn drang om iets te doen voor de kankerpatiënten in Nederland, steeds weer een nieuwe uitdaging zoeken: van Amsterdam naar Rotterdam zwemmen, 24u zwemmen, het kanaal heen en weer over zwemmen, met als klapper: de Elfstedentocht.

Deze magische tocht zorgde ervoor dat het hart sneller ging kloppen bij alle Nederlanders. Maarten wilde zichzelf tot het uiterste inspannen. Drie dagen lang zwemmen. Hij had best van 6u tot middernacht kunnen zwemmen en dan een paar uur lekker gaan slapen. Dan was het ook al een prestatie geweest, maar Maarten wilde persé de tocht in 3 dagen aan één stuk volbrengen. Dat siert hem, maar hij maakte het zichzelf wel een beetje onmogelijk. Je hebt gewoon slaap nodig, zeker met de inspanning die hij leverde. Om nog maar te zwijgen over de ‘druk’ en spanning die er vooraf al op hem lag.

Hoe verder de uren vorderden, hoe meer wij Nederlanders met hem mee leefden. We keken via de livestream naar hem. We reden massaal naar Friesland om hem live aan te moedigen. We doneerden nog maar eens voor het goede doel als blijk van waardering.
Even was ons land weer eensgezind zoals we de laatste jaren ook de dagen voor Kerst zijn. Het voelde aan als een zomerse editie van Serious Request.

Maarten van der Weijden was al een held voor mij om als eerste mens op de wereld Olympisch goud te winnen in de sport waar ik het meest van houd. Maarten van der Weijden werd een held voor alle mensen die door het geld wat hij de afgelopen jaren ophaalde werden behandeld. Maarten van der Weijden is een held voor alle Nederlanders door deze bizarre tocht.

We leefden de afgelopen dagen allemaal mee. We voelden de pijn bij elke slag die hij maakte. We hoopten allemaal dat hij vanavond zwemmend in Leeuwarden zou aankomen. Voor heel even voelden we ons allemaal verbonden met Maarten.

Maarten. Bedankt voor deze mooie drie bijzondere dagen!

Alexander Hulleman

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.