Ouderkerk, Enschede, Deil, Geestmerambacht, Gent, Para Lausanne; Weiswampach – WTJ 885

foto Jan Wessel Bakker

DINSDAG – We hebben nog de Nederlandse wedstrijden uit het voorbije weekeinde voor jullie in petto. Ouderkerkplas waren we zo goed als live bij. Frans van Heteren had een easy dag. Vijf minuten na de Aalsmeerder routinier volgde Michael Raaijmakers uit Dordrecht. Amesfoorter Daan van Leeuwen zorgde ervoor dat er geen hoofdstedeling op het podium stond, ook al stonden er tientallen aan de start.

Bij de vrouwen werd dat weer goed gemaakt door Marlene de Boer, nota bene aan de start van haar allereerste triathlon. En nu al beheerst ze alledrie de onderdelen. De Duitse Katharina Scholl volgde op vijf minuten als tweede, de fraaie bronzen erepenning ging naar Selena Brouwer.

Dolfijn scoorde ook op de sprint afstand met een superieure Wouter Dijkshoorn, die een abonnement lijkt te hebben op podiumplaatsen bij de Amsterdamse triathlons. Daarna volgden Jeroen van der Liende en Rick Marsman. Nestor van het veld Roelof de Rooij sloot vijftig minuten na Wouter de rij.

Meeste spanning zat in de vrouwenrace, want Dirkje Lebouille en Diede Diederiks gaven elkaar geen duimbreedte toe. Uiteindelijk hield Almeerse Dirkje zes tellen over op Diede. Op wat meer afstand finishte Paula van der Pouw als derde.

Team Toko en trio Joe McConnell vormden de beste teams op de twee verschillende afstanden. In de warme zomer van 2018 was het zaterdag aan de Ouderkerkplas wat frisser dan we gewend waren. Bovendien heerste er een ware wespenplaag, waar zelfs een deelnemer nog in het gehemelte gestoken werd. Zonder erge gevolgen overigens. Verder ontzettend veel recreanten en debutanten, waarmee de Amsterdamse triathlons sowieso een grote naam hebben opgebouwd.

Tom en Roelien zegevieren in Rutbeek-triathlon


We hebben het gehad over de 2e Divisiewedstrijden Rutbeek triathlon Enschede. Maar er waren als vanouds veel meer series in Twente. De kwart triathlon kende een minstens zo sterke bezetting als de 2e Divisie. Tom Havekes, een week eerder nog geklopt op de halve van Leiderdrop liet zich nu niet verrassen. De Brabander bleef Klaus Schlüter – Duitser en kind aan huis in de Nederlandse wedstrijden – een minuut voor. De broers Daan en Tim Jacobs moesten na het fietsen van ver komen, maar met de snelste looptijden scoorde Daan alsnog een derde en Tim een vijfde plaats. Tussen hen in was het juist weer de snelste fietser Han-Peter Lucas die vierde werd. Veelvuldig winnaar van de Rutbeek triathlon Guido Gosselink kan in eigen streek nog steeds goed mee. Guido werd zesde en achter Klaus tweede M40, bij de tien jaar hogere groep was het Peter van Ravenswaaij die zijn vierde seizoenszege boekte. Peter was vorig jaar de grote pechvogel na een val op een trainingsrit op Hawaii. Rolien de Wolf van AV Amersfoort kwam nog wel als derde uit de Rutbeek-plas, maar daarna was ze oppermachtig. Met negen minuten verschil op Karin Leesum kon ze rustig uitbollen richting finishlijn. Esther Exterkarte eindigde derde. In de estafette was het legendarische team Existence is Pain ‘pijnlijk’ sterk aanwezig. Ze grepen de winst.
De 1/8e triathlon gewonnen door Sander van de Water uit Leusden, eerder in Huizen ook al de sprintkoning. Hij klopte nationaal jeugdkampioen Niels van Lanen en Pim Bakker, nog zo’n young-star. Cindy Brussé maakte er een kop-staart zege van. Ze liet Jorinde van der Laan en Riande van Weezep achter zich. Het Apollo Tyres Global R&D won bij de trio’s.
Het gebeurde al eerder; ook in Enschede was Aniek Mars op de mini-triathlon alle jongens te vlug af. De meisjes waren toch lekker op dreef, want Maud Oudeman kwam derde overall en Marit Hanewinkel vijfde overall binnen. Tweede en daarmee snelste jongens was het zoveelste Holtens talent Hugo Overmeen.

Jeroen Velders na Beesd ook in Deil de beste; Nicole acht jaar later


De 31e kwart triathlon van Deil werd gewonnen door Jeroen Velders uit Tiel. In de Betuwestreek hielden ze al wel rekening met de snelle zwemmer en hardloper. Anderhalve maand eerder was Jeroen immers ook al de snelste in de triathlon van Beesd. In Deil was hij 2,5 minuut eerder klaar dan mede-favoriet Waldo van Hemert. De derde plaats ging naar de Drutense hardfietser Stefan Verhaaf. Dirk-Jan de Jong was op een zevende plaats beste master met direct achter hem crosstriatleet Joost Christiaans. Diens partner Nicole Voet komt juist op de weg beter uit de verf. Acht jaar na haar eerste zege in Deil won Nicole opnieuw. Ze klopte de talentvolle Marit van den Berg en Heleen van Keulen was zowel derde als snelste master. Van de trio-teams was de combinatie Nick Lettink, Kevin Kuiperij en Wouter Baas de ‘baas’ van alle trio’s.

Emiel en Tanya in verbeterd Geestmerambacht


Uitslagen hebben we (nog) niet, maar op basis van de foto’s concluderen we dat Emiel van Tongerlo ook de tweede editie van de triathlon van Geestmerambacht gewonnen heeft en dat Tanya ten Velden een tweetal minuten sneller was dan Laura Hak. Wellicht volgt een nog wat uitgebreider verslag van deze door GMA Sports georganiseerde triathlon. De primeur verliep vorig jaar niet vlekkeloos, gelukkig waren veel verbeterpunten verwerkt in editite twee.

Eva prachtig tweede in Gents Ladies


Hebben we in Nederland de vrouwentriathlons, in België geldt de Mr. T Sporta triathlon van Gent als een echte Ladies triathlon. Bijna 250 vrouwen op de sprint en een mooi podium met onze Kijani-ster Eva Cornelisse op een tweede plaats. Samen met Sydney-Olympiër Mieke Suys stapte de Rhoonse van de fiets op jacht naar koploopster Amber Rombaut. Die was echter al dik twee minuten eerder aan de vijf kilometer begonnen. Eva liep voor wat ze waard was en snoepte er nog een dikke minuut af. Mooie tweede plaats met Amber op één en Mieke, die in haar eigen Gent niet mocht ontbreken op drie. Lynn Lossie uit Woensdrecht snelde naar een zesde plaats. Bart Aernouts ‘trainde’ op de sprint voor mannen naar een simpele zege. Op dat nummer geen Nederlanders.

Joleen op drie in Lausanne

En uitvoerig ingaan op de World Cup Lausanne en dan niets melden over de paratriathlon World Cup in dezelfde Zwitsere stad? Dat kan natuurlijk niet. Hier komen ze. Joleen Hakker noteerde de derde tijd bij de PTVI. Daniel Knegt werd vijfde en Jeroen van Waardenburg achtste in dezelfde handicapcategorie bij de mannen. In de PTS4-groep kwam Mathijs Schakel, bezig aan zijn eerste internationale seizoen tot een tiende plaats. Het was met vijftien deelnemers wel de grootste startgroep. Allen hebben zich weer kranig geweerd in dit steeds internationaler en sterker wordend gezelschap.

Marije Hijman boekt mooie zege in Luxemburg


We hadden het al over de T3-series in Weisswampach, maar ook de andere series mochten er wezen. Op de duathlon was de nummer drie van het WK crosstriathlon, de Fransman Brice Daubord de sterkte. Rody Kroon eindigde op een fraaie zevende plaats. Haitske Overbeek duelleerde met Emma Claisse en trok aan het langste eind. Niet bij iedereen is deze met een Luxemburger getrouwde Nederlandse bekend. Toch was ze er vorig jaar bij in het selecte gezelschap van 36 Nederlandse Hawaii-gangers. Dit jaar kiest ze meer voor duathlons. Een prachtige overwinning boekte Marije Hijman bij de juniores A. Kort ervoor liep ze nog een pr op de 1500 meter baan: 4.27,78. Dat gaf een boost bij deze duathlon. Willemijn Fuite pakte de winst in de jongste categorie. Mischa Hermans eindigde zevende bij de junioren B. Op de promoduathlon stelde Armand van der Smissen met een zesde plaats tevreden vast: ik kan het nog.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.