TRIVERS 15; Frank Heldoorn – Mahalo Vino!

Zelfs de Telegraaf besteedde aandacht aan de deelname van Vinokoerov aan de komende editie van Ironman Hawaii. En laten we daar vooral blij mee zijn. Of verledens nu besmet of anders ingekleurd zijn maakt mij niet uit. Onze sport vaart er wel bij. Net als destijds deelnames een van bijvoorbeeld ex-football player en een  Baywatch actrice zorgen deze deelnames voor extra acceptatie bij het grote publiek.

En  wat een compliment voor onze sport. Na Tour de Frances, Olympische Spelen – met omkoopactie Vino? Tja als je niet deugt dan moet je dat wel consequent doortrekken  – en andere grote rondes resteert er voor beroemdheden en kennelijk dus ook oud-profwielrenners 1 droom: Ironman Hawaii. Met Laurent Jalabert en Aleksandr Vinokoerov  staan er 2 klinkende namen uit de wielersport aan de start die beide goed zullen zijn voor een forse apotheekvoorraad aan stimulantia. So what? Ze doen voor de leut mee en “stelen” dan weliswaar een slot van een hardwerkende age grouper, maar geven de sport met de publiciteit veel terug.

Daarnaast denk ik dat het voor de uitstraling van de sport goed is dat Vino straks niet eens bij de eerste 10 zal zitten. Ik bedoel de eerste 10 dames!  En daar zit mogelijk ook het verschil met Lance Armstrong, die enkele jaren geleden niet geaccepteerd werd. De insider weet dat Lance ooit als niet onverdienstelijk triatleet is begonnen. En iedereen kent zijn ambitie level. En zijn “over lijken”mentaliteit als het gaat om het naleven van die ambitie. Ik denk dat het mogelijk voorin de wedstrijd hebben van een cheater als Armstrong de sport onderontwikkeld zou hebben doen lijken. “Kijk nou, Lance doet even mee en fiets zomaar vooraan”. Wat mogelijk ook een rol gespeeld zal hebben is het feit dat IM enige tijd geleden overgenomen is door Chinezen en mogelijk dat zij met minder historisch besef en meer dollartekens in de ogen kijken naar dit soort namen.

Respect hebben voor sportieve prestaties zal na het hebben gezien van Maarten’s zwemtocht voor altijd een andere lading hebben, maar het respect voor de triatleten in de wielerwereld en bij het grote publiek zal zeker groeien als blijkt dat die triatleten echt wel kunnen fietsen. En daarna nog hard kunnen lopen ook. Kunnen we Maarten niet verleiden tot deelname? Publiciteit gegarandeerd en verdomd die triatleten kunnen nog zwemmen ook! Ik zag op de uitslagenlijst van Kopenhagen dat er geen Nederlanders benadeeld zijn in die age group, dus laten we hierover ophouden te … euh… kankeren.

Onder het genot van een glas vino ga ik IM Hawaii op de voet volgen en weet helaas al zeker dat ik voor het 19e jaar op rij mag zeggen dat ik de laatste Nederlandse man ben die top 10 Hawaii haalde.

Train ze allen en Kona gangers:  succes!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.