Be careful; RIP Alistair; Thomas en Bonnie top 5 Powerman; Tim toch naar Kona; Geert – WTJ 887

WOENSDAG – ‘Let’s be careful out there’. Het waren de woorden uitgesproken door acteur Michael Conrad als sergeant Phil Esterhaus in de populaire serie Hill Street Blues na de ochtendbriefing als de polite-agenten weer de straat op gingen. Het zijn woorden, die mijn redactiechef regelmatig gebruikt na het ochtendoverleg voordat we het veld in duiken op zoek naar nieuws.

Tragisch ongeval Alistair Eeckman na PM Weyer


En het zijn nu ook woorden, die ik tegen elke tri- en duatleet wil uitspreken bij het vernemen van het verdrietige nieuws dat Alistair Eeckman in de afdaling op een versmalde weggedeelte in Oostenrijk is aangereden door een autobus en maandag aan de gevolgen van dat ongeval overleed. 24 jaar pas. Vol ambities om een grote du- en triatleet te worden. Dat was de Amerikaan eigenlijk al. Hij werd in Toronto wereldkampioen duathlon bij de agegroup 18-20 jaar. Alistair haalde vier top 10-klasseringen in 70.3 Ironmans en acht keer top tien in Challenge-races. Hij won de Powermans van Michigan en Panama City, was tiende op het wereldkampioenschap Powerman in Zofingen en zondag was ie weliswaar tevreden met zijn zesde plaats in Weyer, maar richtte hij zijn blik al op Zofingen over anderhalve week. Rustig uitbollend op maandag, verblijven de meester topduatleten twee weken in de Alpenlanden. Tot daar plots die auto opdoemde. Geboren op 7 oktober 1994, zoon van Belgische ouders Frank Eeckman en Barbara Liepe, die enkele jaren eerder naar Amerika geëmigreerd waren. Frank was bij onze zuiderburen in de pioniersjaren triatleet.

We kwamen Alistair voor het eerst tegen in de week voorafgaand aan de eerste Challenge op Aruba in 2016. Daar sprak zijn vader nog prima Vlaams, maar Eeckman junior verstond er geen woord van. Gedreven was hij wel in zijn eerste jaar als prof. In de door Per Bittner (nu Van Vlerken) gewonnen race eindigde de jongste deelnemer (22 toen) in een sterk veld op een vijfde plaats. Wrang trouwens dat binnen een maand twee deelnemers uit de eerste Aruba Challenge – Dick van Doorn en nu Alistair Eeckman – komen te overlijden. De Californiër leek een grote te worden. Vooralsnog op halve en Powermans, maar later op Ironmans. Drie keer werd hij uitgeroepen tot Amerikaans tri/duatleet van het jaar. Zijn droom om ooit wereldkampioen in Zofingen en te schitteren op Hawaii spatte maandag in de omgeving van Weyer uiteen. Rust zacht Alistair.

Powerman Weyer voor Bystrup en Illes


De Powerman van Weyer werd zijn laatste wedstrijd. De prof uit Berkeley – nog altijd één van de jongsten – werd zesde op tien minuten van de Deense winnaar Soren Bystrup, precies tien jaar ouder dan Alistair. Oud-wereldkampioen Gael le Bellec finishte tweede, de verrassende Duitser Zoltan Senczyszyn derde. Voor die positie kwam zeker ook Thomas Bruins in aanmerking, maar hij verloor net iets te veel tijd bij het fietsen. Maarten de Maat finishte 104e. Bij de vrouwen was wereldkampioene Sandra Illes weer een klasse apart. Voor eigen volk glorieerde ze ten koste van landgenote Victoria Schenk en de Slowaakse Kristina Nec-Lapinova. Sterk was ook het optreden van Bonnie van Wilgenburg op haar allereerste Powerman. Op 20 minuten van Illes eindigde ze op een prachtige vijfde plaats.
De Braziliaanse Powerman in Indaiatuba was wellicht een mooie reis voor de Nederlandse Powerman-president, maar Europeanen deden er niet mee. Zo’n 95 procent van het deelnemersveld was Braziliaan. De winst ging naar Iuri Vinuto en Carol Furriela.

Eind goed, al goed voor Tim


Nog wel goed nieuws ook. Want omdat de Amerikaan Jonathan Shearon ondanks zijn positie de Ironman Hawaii aan zich voorbij laat gaat, schuift iedereen een plaatsje op en is de eerstvolgende die een ticket verdient…..Tim Don. Op Twitter gaf de Brit al blijk van zijn vreugde. Wij zeggen gerechtigheid. Eigenlijk hopen we dat er boven Tim nog iemand afzegt, want dan gaat ook de man achter Tim. Dat is Matthew Russell. Waar Tim de crash ternauwernood overleefde in de aanloop naar de race, kwam Matt tíjdens de Ironman in botsing met een vrachtwagen. Het onderzoek naar hoe deze truck op het parcours kon komen loopt nog steeds. Matt herstelde sneller dan Tim en is via Ironmans weer punten gaan verzamelen. Hij komt nu net 1 plekje nog te kort. Duimen voor Matt. En opnieuw zeggen we: ,,Let’s be carefull out there.’’

Geert zit er ruim bij


Over Hawaii gesproken. We hadden het altijd over 29 Nederlanders, maar natuurlijk gaat Geert Schipper ook naar het Walhalla der triathlons. Geert deed hetzelfde traject als Jetze Plat vorig jaar. Via Luxemburg dus. Geert heeft straks van 27 september tot 15 oktober een prachtige 6-persoonsvilla op Hawaii. Om zijn kosten een beetje te drukken bied hij een slaapkamer aan voor 2, eventueel 3 personen. Transfer van en naar het vliegveld kan geregeld worden. Wie interesse heeft kan Geert mailen naar info@sportisleven.nl

 

Sione wil mooie opkomst Oranje


Een andere oproep komt van Sione Jongstra en is specifiek bedoeld voor de 30 Hawaii gangers uit Nederland. Ze heeft op Facebook een groep aangemaakt getiteld Ironman Hawaii 2018. 22 leden hebben zich aangemeld, acht nog niet. Dat kan dus via de FB-pagina of door een vriendschapsverzoek te richten aan Sione. Haar doel: met de hele ploeg meelopen in dezelfde oranje out fit tijdens de openingsparade. ,,Daar waren we tot dusverre niet zo goed in. Beetje een zooitje.’’

Bas niet, Jorik wel op NK Veenendaal

Zoveel nieuws – droevig en vrolijk tegelijk hadden we dat we niet meer aan NK Veenendaal toekomen. Toch maar even melden dat Bas Diederen helaas toch niet mee doet. Een kuitblessure houdt de Limburger even uit competitie. Zijn afwezigheid wordt gecompenseerd met toch de deelname van Jorik van Egdom voor eigen publiek. Bij de vrouwen doet de top 3 van vorig jaar mee: Sarissa de Vries, Jony Heerink en Marije Dankelman.

Tot morgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.