Preview: alles over NK Veenendaal; WTS Montréal; Kruimels uit vorig weekend – WTJ 888

DONDERDAG – Leuke Triviant-vraag: hoe vaak is tweevoudig Olympiër Rachel Klamer in haar carrière al Nederlands kampioen geweest? Antwoord: 0.
Gevraagd naar de reden is het antwoord nog makkelijker: ze deed geen enkele keer mee. Maaike Caelers – in Londen nog van de partij – was het ook maar één keer overigens. Het legt wel een beetje bloot dat het NK op de belangrijkste afstand in het door WTS veel te drukke wedstrijdschema slecht in te passen valt. Ook nu weer, zijn vijf toppers de belangrijkste afwezigen zaterdag in Veenendaal. En even leek daar ook een zesde – thuisfavoriet Jorik van Egdom – bij te komen.

Wanneer overal tegelijk het NK Olympic Distance?

In dat opzicht zou de ITU een voorbeeld kunnen nemen aan de wereldwielerbond UCI. De nationale kampioenschappen wielrennen vinden vrijwel overal ter wereld in het laatste juniweekend plaats. Geen klassieker, geen grote ronde, geen poenerig criterium kan daar verandering in brengen. Ja, ik weet het. Het is voor de NTB al moeilijk genoeg om jaarlijkse organisaties te vinden voor alle NK’s. Om dan ook nog eens aan die organisaties te vragen of ze met hun datum willen schuiven. Maar verplaats ik me in de organisatie van Veenendaal, dan denk ik: pittige financiële afdracht, daar wil ik alle nationale triathlontoppers voor aan het vertrek. Daags na Holten was ik in een ander functie in de weer bij het NK wielrennen op de weg hier in de Zuidwesthoek. Van Tom Dumoulin tot Steven Kruiswijk en van Anna van de Breggen tot Annemiek van Vleuten: ze waren er allemaal. Terugdenkend aan de 26 NK’s Olympische afstand, waar ondergetekende mocht speakeren, denk ik dat alleen bij mijn allereerste in 1989 (Spierdijk) werkelijk álle toppers – zowel op de korte als lange afstand – aanwezig waren. Thea Sybesma won, Rob Barel ook.

Geen Bas, maar wel volgend jaar in Eredivisie


De laatste is een mooi bruggetje naar zaterdag. De zesvoudig landskampioen is in zijn woongemeente race-director. Alleen Bas Diederen overtreft hem nog met zeven titels en Bas had graag voor een achtste gegaan. De Limburgse prof, die zijn titels behaalde tussen 2005 en 2013, een gescheurde kuitspier. ,,Helaas ben ik er niet bij. Ik keek er echt naar uit om weer korte afstanden te doen, hetgeen menigeen zal verrassen.’’ Toch laat Bas het idee niet varen. ,,De Eredivisie zal tot volgend jaar op me moeten wachten.’’ Daaruit mogen we opmaken dat de 38-jarige sportman weer vaker in Nederland te zien zal zijn.

Drie oud-kampioenen aan de start: Sander, Stefan, Jorik


Meest succesvolle triatleet op dit NK in het startveld van Veenendaal is nu tweevoudig kampioen Sander Berk. Ook Stefan van Thiel was in 2010 ’s lands beste. Toch gaan zij niet uit van een podiumplek. Dat doet wel titelverdediger Jorik van Egdom, die zijn runner-up van vorig jaar Donald Hillebregt tegenover zich heeft. Marco Akershoek doet ook een gooi naar de medailles. Verrassend zilver scoorde Frank Heestermans twee jaar terug. Vlak verder ook young-starts als Niek Heldoorn, Youri Keulen, Finn Timmermans, Pim Venderbosch en Thomas Cremers niet uit. Er doen twee vader-zoons combi’s mee: Frank en Niek Heldoorn en Rob en Roel Kwaaitaal. Evengoed kan de overall-zege naar Belgen als Tim van Hemel of Neal van Vaerenbergh gaan. Uiteraard staat de Eredivisie Teamcompetitie op het spel met favorietenrollen voor Squadra, VISMA/TriCan, Rogelli/Trimates en EDO Sport. De mannen duiken om 15.30 uur vanaf het ponton in de geheel blauwalgvrije surfvijver op De Groene Velden.

Twee oud-kampioenen aan de start: Birgit en Sarissa


Om 14.00 uur doen de NK-vrouwen dat al op deze 36e Admicon triathlon, nieuwe hoofdsponsor. Drie vrouwen (Danne Boterenbrood, Ingrid van Lubek en Birgit Berk) staan op vier titels. Alleen Birgit doet mee, maar of er een vijfde bij komt? Eerder wordt dat Sarissa de Vries of Jony Heerink of Marije Dankelman, zijnde het podium vorig jaar in Amsterdam. Maar ook Sophie van der Most is in vorm, Jeanine Kocken kan ver komen, Eva Cornelisse, Deborah Wissink, Joyce Caro, Sione Jongstra, Trudy Veenstra, Maaike Telkamp en Deborah Schouten. Het kan een zeer open race worden. En in hoeverre is Andrea Jochems al weer hersteld van de Norseman?

Voor het hoofdprogramma zitten vanaf 8.50 uur twaalf series met jeugd, junioren, scholieren, recreanten, paratriatleten in teamverband en wedstrijdatleten. Het goede doel is dit jaar HandicapNL. Zo’n 1600 triatleten geven acte de présence. Veenendaal hoort met Almere en Nieuwkoop tot de drie, die 36 jaar onafgebroken een wedstrijd hebben. De 74-jarige Dik de Wit doet zaterdag voor de 36e keer mee.  Veenendaal is voor de negende keer gastheer van een NK.
Maar er gebeurt nog meer in hetzelfde weekend. We beschouwen vrijdag de andere Nederlandse races voor. Dat zijn het kwartje Anna Paulowna, de run-bike-run Borne en de crosstriathlon Renkum op zaterdag en de Noordoostpolder triathlon op zondag.

WTS Montréal met vijf keer Oranje


Dat Annemiek van Vleuten in een trio-team meedoet is leuk, maar het compenseert in Veenendaal niet helemaal het gemis van Rachel Klamer, Maya Kingma, Kirsten Nuyes, Marco van der Stel en Menno Koolhaas. Het is niet anders. Tokyo 2020 staat in hun agenda’s rood omcirkeld en dus moeten er punten binnen gehaald. In dit geval in de voorlaatste WTS in Montréal. Rachel verdedigt er bovendien haar derde plaats in de stand om het WK. Aanstaand echtgenoot Richard Murray (zou ie ook Klamer gaan heten?) aast ook nog op een WK-podium.

Bintan, Ierland, Immengstadt, Nordhausen en Coastman

Nabranders uit het vorige weekend. De 70.3 Ironman in het Indonesische Bintan. Gewonnen door Tim Reed en Beth McKenzie, de vrouw van Luke die zelf vierde werd. We kennen haar beter als Beth Gerdes. Vrouw met een verhaal, maar dat voert voor nu te ver. Beste Nederlander was de al jaren in Down Under wonende Marcel Weijers op een 48e plaats, tevens derde M50. Een nieuwe 70.3 Ironman was in het Ierse Dún Laoghaire. Dubbele Britse victorie dankzij Emma Pallant en Elliot Smales, die vrij ruim en verrassend Andy Potts versloeg. Tine Deckers aasde op de zege, maar verloor nipt. Beste van acht Nederlanders: Jurrian Huisman op de 451e plaats. Marijke Beltman werd 103e bij de vrouwen.


Prominenter waren de Nederlanders in beeld in een Duitse klassieker: de Allgau-triathlon van Immenstadt. Jan-Roelff Heerssema bijvoorbeeld eindigde zesde, snelste M30 en daarmee winnaar van een fraaie Beierse koebel…. TC Twente-clubgenoot Bert van Veen kwam achtste binnen en Fries David van Oosten arriveerde als negentiende. Overtuigend winnaar was de Duitser Niclas Bock. Anne Reischmann won het vrouwenklassement met Nienke Vlak op een 28e en Hanneke Rus op een 33e plaats.

ICAN-triathlons. Ja, ze bestaan nog. Niet in Amsterdam, wel in het Duitse Nordhausen. Konstantin Bachor en Laura Zimmermann wonnen zondag de zesde editie. TV Stein-atleet Rob Thissen, getraind door Sarissa, was op de 47e plek beste landgenoot. De Britse Monster 113-triathlon was voor Nathan Ford en Claire Weller, beiden UK. Hier was het Guido Hakkenberg die op de 101e plek de eer kreeg beste Nederlander te zijn.

In Noorwegen zijn de wedstrijden allemaal binnen een tijdsbestek van 5 weken. Afgelopen weekend liefst drie: Lofoten, ThorX Stavanger en Coastman Tjeldstø. Die laatste heeft ook een hele. Tor-Aanen Kallekleiv was van de 13 (!) deelnemers de snelste in 9.21.17 uur. En volgend jaar is er weer gewoon een Coastman, zelfs als er maar 10 mee doen. Kom daar in Nederland maar eens om.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.