Previews Anna Paulowna, Renkum, Borne, NOP; Frank Mi Tritanium; IM Mont Trembland – WTJ 889


VRIJDAG – Gek idee, maar voor de Hawaii cyclus 2019 begint aanstaand weekend het nieuwe seizoen. De Ironman in het Franse Vichy biedt de eerste kwalificatiemogelijkheden voor het 41e WK op Kona. Alleen voor agegroupers, want de profs komen uit op de halve afstand – de 70.3 Ironman. Die is zaterdag, de hele zondag. Franse en Spaanse wedstrijden hebben nog wel eens de neiging geen nationaliteiten te vermelden. Zondag zien we beter wie er uit NL allemaal meegedaan hebben. Bij de profs op de 70.3 is Omar Brons onze troef. En we tellen ook Frankie Sanjana doet mee.

36x Kwartje Anna Paulowna

Even lang bezig als Veenendaal, alleen niet altijd onder NTB-vlag: zaterdag is ook de 36e editie van het Kwartje Anna Paulowna. De watertemperatuur van de Oude Veer is 21 graden. Deelnemers wordt verzocht hun oude sportschoenen in te leveren ten behoeve van een beter milieu. Een duurzame wedstrijd, zoveel is duidelijk. Zo maar een paar kanshebbers noemend: Mathijs Künzel, Emiel van Tongerlo, Henk Elbertsen en Michael Emmerik en bij de vrouwen Talisa van der Fluit en Renee Woutering. Het Kwartje ‘valt’ om 13.15 uur. De winnaar wordt even na 3 uur verwacht. Zwemmen is vanaf de jachthaven aan de Kerkweg. Anna Paulowna kampt wel met drie keer de oversteek van een spoorwegovergang. Wie niet stopt bij rood stoplicht, ligt er meteen uit. De tweede wissel is bij het ZAP-complex, de finish van de triathlon ligt op het Ceresplein. De eerste winnaars waren in 1983 Wil van Kooten en Rob Barel. Maar die heeft deze zaterdag geen tijd….

Vanuit de Rijn zo de bossen van Renkum in crossen


De crosstriathlon van Renkum is feitelijk maar 20 kilometer bij Veenendaal vandaan. Beetje ongelukkig samenvallend wellicht al waren er vorig jaar die de ‘dubbel’ deden. Maar Renkum kiest ook traditiegetrouw voor de laatste zaterdag van augustus. Zwemmen in de Rijn, fietsen in de bossen van Oranje Nassau’s Oord en lopen in de Jufferswaard en Noordberg. Tussen 10.15 en 13.00 uur gaan de vier series crosstriathlon over verschillende afstanden van start. Winnaars vorig jaar waren Mark Hamersma en Linda van Vliet, daarmee tevens Nederlands kampioenen. De titelstrijd gaat dit jaar echter naar Ameland twee weken later. Tussen de series door is er de Rijntocht. De zwemtocht is de basis van het evenement, voor het eerst gehouden in 2011. Twee jaar later kwam daar de crosstriathlon bij.

Oudste duathlon van ons land in Borne


Zaterdag is ook de erg populaire run-bike-run in Borne. Editie 28 en daarmee zo’n beetje de oudste duathlon van ons land. Trekt altijd veel publiek en daarmee sfeervol. Beelden van Borne doen altijd denken aan de triathlon in Holten, niet ver er vandaan. Het lopen begint bij het Dorsetplein naar de Stroom Ersch en terug naar het centrum van Borne. Het fietsen gaat via Weerselo en Hertme, de tweede loopronde is iets korter dan de eerste. Kort voor 16 uur start de jeugd, stipt om vier uur is het de beurt aan de individuelen en een uur later komen de duo’s in actie. Veel Brabantse winnaars. Zeven keer won Armand van der Smissen, de laatste vier jaar was Alexander Picard de beste van de maximaal 200 deelnemers. Lelsey Smit was drie keer de beste in haar ‘thuiswedstrijd’.

Fin en Fun naar NOP


Zondag is het tijd voor de Fit Fun triathlon in de Noordoostpolder. Om 12 uur de 1/16e en de business triathlon, om 13 uur de 1/8e en om 14 uur de kwart afstand. De start van de langste afstand is aan de Nagelerbrug in rechte lijn zwemmen de deelnemers naar de wisselzone toe. Het fietsen is een heen- en weerparcours en lopen doen de deelnemers binnen de bebouwde kom van Emmeloord. Martijn Boot en Ingrid Eelkema waren de vorige winnaars. Twee keer was Corine Nelen de snelste, twee keer ook Stefan van der Pal. Wie zondag wint, is gissen. Startlijsten zijn nog niet voor handen. Dat houdt het spannend.

Druk in Zell am See

Over de landsgrenzen kijkend, is de 70.3 Ironman in het Zwitserse Zell am See als wedstrijd het meest in trek bij, in elk geval, 117 Nederlanders. De wedstrijd aan dit beroemde meer was een paar jaar terug nog wereldkampioenschap 70.3 IM en dat was niet voor niks. Hoewel veel toppers al naar Zuid-Afrika zijn afgereisd voor het WK 70.3 IM een week later, is Zell nog altijd hot. Jim Doornbosch doet mee,maar ook Roderick van Zuylen, Edwin Ruumpol, Jurgen Claassen, Barry Dooper, Martin Vermeer en IM-organisator Rob Frambach. Bij de vrouwen doet Jeanet van den Berg mee.

Frank Janssen vierde in Amerikaanse hele

Nog ’s terug naar het vorige weekend, want er waren nog een paar minder bekende heles. De Mi Tritanium bijvoorbeeld in het Amerikaanse Versluis Park Plainfield. De Amerikaanse winnaars Erik Peterson en Holli Finneren deden de hele afstand in 9.31 respectievelijk 11.05. Bij de mannen werden Craig Hoogerwerf en Brad Pruim tweede en derde. Allebei Nederlands aandoenende achternamen, maar Frank Janssen die vierde werd in 10.26 uur is wel degelijk een Nederlander. En Susan Haag finisthe als twintigste vrouw in 16.22.

Cody Beals wordt een goeie op de hele

We noemden al wel de acht Nederlandse finishers in de Ironman Mont Tremblant, maar lieten het boeiende Canadese duel Lionel Sanders en debutant Cody Beals achterwege. De zesvoudige 70.3 IM-winnaar Cody Beals was op alle fronten beter/sterker dan The Colonel. Het kan altijd zijn dat de laatste in zijn hoofd al met Hawaii bezig was, maar toch. Beals zien we ongetwijfeld volgend jaar terug in meer Ironmans en op Hawaii. Het verschil van 14 minuten was aanzienlijk. Matt Russell, die Hawaii nog kon halen, eindigde derde. Hij is als het ware nu eerste reserve voor de startlijst. Bij de vrouwen is dat overigens toch nog Angela Naeth uit Canada. Spannend dus. De vrouwenrace in het Franstalige ski-oord (Mont Temblant betekent dus Bevende Berg) werd gewonnen door de Australische Liz Blatchford. Zij bleef haar landgenotes Lauren Brandon en Meredith Kessler voor. We gaven in het maandag overzicht al de namen van vijf Nederlandse finishers. Achteraf moeten dat er zeven zijn. Hier de twee, die er niet bij stonden.
499.Bouke Boersma 11.54.33
507.Hans van Vliet 11.55.33

Vrouwen sneller dan mannen

Tenslotte nog de Peasantman, een kleine hele triathlon in Pan Yan aan de oostkust, de staat New York. Opvallend daar de overall winst van de Amerikaanse Kerzia Marchant, die niet alleen haar elf concurrentes verslaat, maar ook baas over baas is van veertien mannen. Marchant finisht in 10.33.56. De nummer twee is Cory Fleming in 10.54.10 uur, tevens eerste man.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.