Omar een topper in Vichy; Gert van ’t Hof: presentator en triatleet; Swimrun in winters Zell WTJ 892

MAANDAG – Is het Franse Vichy volgend jaar de Ironman-collega van Maastricht? Vichy zit altijd eind augustus en de Nederlandse Ironman wil wat verder van Hamburg vandaan zitten. Die is om 2019 op 28 juli. De meeste Ironmans hebben hun datum voor volgend jaar al weer vast gelegd, behalve Talinn en Maastricht. We wachten geduldig af.

Vichy is een heel weekend met op zaterdag de 70.3 Ironman en zondag de Ironman over de klassieke afstand. Mooie race, al is het wel handig dat je de Franse taal beetje machtig bent. Er wordt geen woord Engels gesproken. Het andere uiterste dus.

Voor Omar was Vichy zijn beste 70.3 IM tot nu toe


De zaterdagrace verliep subliem voor Omar Brons. Terwijl de Duitser met de Franstalige naam Maurice Clavel de race naar zich toe trok, kwam Omar op een prachtige achtste plaats in 4.07 uur binnen. Die positie nam ie bij het zwemmen al in, hetgeen zijn constante race goed illustreert. ,,Wellicht had ik bij het zwemmen andere voeten kunnen volgen, maar eigenlijk heb ik geen fouten gemaakt. De halve marathon in 1.18 uur stemde me ook zeer tevreden. Hier sta ik dan toch mooi tussen de top tien op een 70.3 Ironman.’’ Zijn beste IM-klassering was tot zaterdag de achttiende plaats in Barcelona in mei dit jaar. Van de 64 gestartte Nederlanders bleven er acht onder de vijf uur. Buiten Omar kwam alleen Bart Davidson bij de bovenste 100 terecht: 96e in 4.33 uur. Clavel klopte de Brit Colin Norris en de Italiaan Mattia Ceccarelli. Snelste vrouw was de Deense Helle Frederiksen in 4.11 uur. Ze nam nooit een hele grote voorsprong, maar hield wel prima stand. De Amerikaanse Jocelyn McCauley en Olympisch zilver winnares (2012) Lisa Norden kwamen nog het dichtst in de buurt.

Beste Nederlandse was Amber Hulleman, die 22e werd in een uitstekende 4.52 uur, maar later alsnog werd gediskwalificeerd. Amber legt het uit: ,,Ik heb twee keer vijf minuten penalty gekregen. Die waren discutabel vanwege het vele stayeren. Maar goed, de diskwalificatie kwam, omdat de jury beweert dat ik één straf niet heb uitgezeten. De derde plaats gaf recht op het WK in Nice volgend jaar. Behoorlijk zuur dus, maar ik ga het nog aanvechten, want heb wel twee keer gezeten.’’ Eerstvolgende landgenote was Roxanne Hofman op een 67e plaats, ruim een uur van de Deense winnares vandaan. Silvia de Reus finishte 102e, maar dat was wel goed voor brons bij de F50.

‘Studio Sport’ in Vichy


Waar het voor onze triathlonevenementen nog steeds stevig lobbyen is om een fragmentje op landelijke televisie te krijgen, daar was Studio Sport gewoon op de 70.3 Ironman van Vichy. Dat wil zeggen: Gert van ’t Hof was er. De sportjournalist uit het Westbrabantse Willemstad, die eerder al eens proefde van de triathlon van Oud Gastel, stond nu aan de start voor zijn eerste halve. Samen met zijn broer Peter-Alexander leverden zij lang geen slechte prestaties. Met eindtijden van 5.32 (Gert) en 5.26 (P-A) was het Willemstads duo respectievelijk achttiende en zestiende Nederlander. En dat op een totaal van 64 landgenoten! Wij voorzien een grote toekomst weg gelegd voor beide sportievelingen en daarmee dus ook meer aandacht voor triathlon in ’s lands bekendste sportprogramma. Intussen noteren we weer een BNer erbij in het rijtje ‘waar ken ik die triatleet toch nog meer van?’ Gert van ’t Hof is 44 jaar, sinds 2013 maakt hij deel uit van het team Studio Sport-presentatoren. Op zaterdagochtenden staat hij in West-Brabant vaak langs de lijn om zijn zonen bij het jeugdvoetbal aan te moedigen.

Tim is weer terug in de agegroups


De Ironman zelf was agegroup-only. Daar is inmiddels ook oud-pro Tim Brydenbach weer in gestapt. De Belg, die we hier van de Teamcompetities en vele zwemlopen kennen deed het met een tweede plaats in 8.45 uur prima. De winnaar was de vrij onbekende Duitser Norman Banick in 8.37 uur. De Zuidafrikaan Mark Pellew eindigde derde. Beste Nederlander was voormalig Hawaii-ganger Conrad Boerman. Stefan de Laat viel uit. Ook een Duitse winnares (de derde in het Vichy-weekend), maar die kennen we hier wel van haar geregelde deelname in Almere: Beate Goertz was na 9.37 uur klaar. Sandra Fantini uit Frankrijk en Nele Siegmeier bleven ook onder de tien uur-grens.

 

Zoals gebruikelijk bij een hele het overzicht van de gefinishte Nederlanders.
M:
82.Conrad Boerman 9.43.52
281.Stephane Jager 10.43.27
377.Henrik Sellies 11.05.03
580.Jim Townhill 11.49.48
602.Eric Lammers 11.53.04
653.Michiel van der Horst 12.06.176
719.Ton Sweep 12.23.19
789.Eric Smithuis 12.41.00
816.Kees Peereboom 12.50.02
968.Daan Uittenhout 13.42.35
981.Wesley Swildens 13.46.30
V:
60.Yolanda Witteveen 11.55.05 (8e F25)
67.Diana Smeets 12.13.54 (10e F25)

Zell am Schnee

Met een graad of 15 was het wel fris in Vichy, maar het was peanuts vergeleken bij Zell am See. Daar gooide sneew (!) roet in het eten. Geen Zell am See, maar Zell am Schnee dus. Michael Weiss maakte het allemaal weinig uit. Zijn werkdag duurde zelden zo kort: 1.36 uur. Die tijd had de oud-Maastricht winnaar nodig om de swim-run te voltooien. Het fietsen was te gevaarlijk, de wegen spekglad. Veiligheid boven alles en daar hadden de 2500 deelnemers alle begrip voor. Laura Philipp prolongeerde haar zege door de Chileense Barabara Riveros en de Belgische Alexandra Tondeur voor te blijven.


Geen profs van Nederlanders zijde, die zullen er ook geen spijt van hebben. De zwemloop zal meteen de grootste en duurtse zwemloop ooit georganiseerd zijn geweest. Wel 124 agegroupers waarvan Jeanet van den Berg de meest opvallende presatie leverde. De Zwijndrechtse werd vijftiende en tevens winnares F40. Winst was er ook voor Eline Peterse van Hellas bij F18 en derde in die jongste leeftijdsgroep einidgde Elisabeth van Casteren. Dan was er nog een vierde plaats voor Meryl Burger, eveneens Hellas. Van beide Utrechtse atleten weten we dat ze hiermee kwalificatie WK Nice 2019 hebben bewerkstelligd. Dat geldt vast voor meerderen. Zo werd Kyra Meulenberg vijfde F18, Ienke Telgen zesde F55 en Elske Hetebrij zevende F40. Bij de mannen ook twee top tien klasseringen in de betreffende agegroupen. Jurgen Claassen – vorig jaar nog globetrottend richting allerlei triathlons – was tweede master 40. Cerberus-teamgenoot John van Alphen kwam als vijfde M55 het magische tapijt van Ironman op.

Knapp hoor!

Nemen we tot slot de Duitse Knappenmann nog mee. Een hele in Lausitzer Seenland. Dat ligt ver in het oosten van Duitsland al haast tegen de Poolse en Tsjechische grens aan. Niet zo bekend bij Nederlanders dus. De race werd gewonnen door de Duitser Maik Eisleben in een tijd van 8.48.01. Manja Becker was beste vrouwen in 11.17.26 uur. Om met de naam van het evenement te spreken: Knapp gedaan!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.