Historische dubbelslag TC Twente; leuke triathlons Oosterhout, Zaltbommel en Noordoostpolder – WTJ 893

DINSDAG – Het was uniek in meerdere opzichten, de dubbelslag van TC Twente. In zeven jaar Teamcompetitie was het niet eerder gebeurd dat dezelfde vereniging/team zowel bij de mannen als bij de vrouwen de wedstrijd naar zich toe trok. Bovendien stond TC Twente überhaupt voor het eerst op het hoogste treetje in de Eredivisie Teamcompetitie. Het was, zoals TC Twente-Godfather Guido Gosselink het noemde, de kracht van het collectief want individuele titels werden door de wit-groene formatie uit het oosten van het land niet behaald. De mannen waren in al die jaren nooit hoger geëindigd dan twee keer derde. De laatste jaren schakelde TC Twente regelmatig meerdere oosterburen in, maar op het NK Veenendaal bleef die inbreng beperkt tot Morten Schmidt. De namen van ‘dit goede stel’ (om met Theo Reitsma te spreken) naast Morten: Stijn Jansen, Jan-Roelf Heerssema, Mark Oude Bennink (ja ja) en Marco Vernooij; bij de vrouwen Marije Dankelman, Deborah Wissink, Sophie Lindelbach en Cindy Brussé. De laatste viel met pech uit. Het mag dan de laatste jaren met FC Twente minder gaan, ik voorzie een grootscheepse huldiging van TC Twente door de binnenstad van Enschede aan het eind van het siezoen.

Daan en Kim revelaties van NK

 
De vrouwen van TC Twente hikten met een aantal tweede plaatsen al dicht tegen de dagzege aan, maar ook zij moesten tot de doornatte Veenendaal-editie wachten vooraleer het lukte. Historie schreven ook de mannen van Kijani, voor het eerst op het podium met een derde plaats (teamlid Jardy van den Heuvel mocht drie keer naar voren komen: 3e overall, 2e bij de beloftes, 3e met het team) en hun collega’s van De Dolfijn. Niet eerder eindigden de Amsterdammers zo hoog: zesde. Kijken we nog even naar de individuele prestaties op dit NK dan waren voor ons de revelaties van de dag Daan Gehlen, die achtste finishte en Kim Hittinger, haast vanuit het niets op een elfde plaats. Het was kortom een natte, maar in vele opzichten ook bijzonder NK in Veenendaal.

Heleen is alle mannen de baas in Zaltbommel

foto facebook

Er waren nog meer wedstrijden in ons land. De Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners hield zaterdag de 19e Paul Meijering recreatieve triathlon te Zaltbommel. De wedstrijd komt niet op de NTB-kalender voor, maar haalt evengoed nog 150 deelnemers. Alle aandacht ging uit naar Heleen van der Meijden. De Herwijnense moest vorig jaar nog twee mannen voor zich dulden, maar nu was ze ze allemaal de baas. Heleen is alle mannen de baas, kopte de krant maandag. Dat zinnetje vond mijn vrouw (ook een Heleen) wel mooi. Van huis uit hardloopster had de Heleen in kwestie na het zwemmen nog geen zicht op de zege. Als vijftiende begon ze aan het fietsen, daar haalde ze al wat concurrenten in, maar de echte inhaalrace begon op haar specialiteit: het lopen. In de laatste vijf kilometer was ook koploper Benny Mulder eraan voor de moeite. Aan de finish op de Waalkade toonde Heleen zich dolgelukkig. ,,Ontzettend blij mee.’’ En ook Benny Mulder uit Tricht maalde niet om zijn nederlaag. ,,Ik ken haar reputatie, maar volgend jaar kom ik terug dan ga ik haar verslaan.’’ Benny op zijn beurt versloeg Thomas van der Kolk en Sebastiaan Baan. Good-old Cees Frikkee eindigde zevende. Bij de vrouwen was het een ‘Heleense strijd’ want de nummer twee was op enige afstand Heleen van Keulen. Krista van Soldt stond alweer voor de achtste keer op het podium, waaronder drie zeges. Nu derde.

Dieter en Nelleke winnen Triathlon Experience Oosterhout


In het Brabantse Oosterhout zetten de Ironmanagers voor het derde jaar de Triathlon Experience op poten. Ruim 200 deelnemers en twaalf bedrijventrio’s gingen op de zonnige zondagmorgen van start. Het was de Belg Dieter Staelens, die als eerste over de finish kwam. Voor de atleet uit Maldegem al weer de vierde zege op Nederlands grondgebied. Snelste vrouw was Nelleke Baldé uit het Zeeuwse Grijpskerke. Eerder dit seizoen won ze al in Enschede, Wilhelminadorp en de vrouwentriathlon Utrecht. Eerste Oosterhouter was Remy den Boer, die net voor Nelleke als twaalfde finishte. over de sprint afstand. Samen met Robin den Boer kwam Remy wel als snelste aan de kant. Patrick Dekkers uit het Brabantse Nuland maakte een grote opmars bij het fietsen. In de wisselzone kwam hij achter Dieter als tweede aan. Onze zuiderbuur was echter ook de beste loper, Patrick finishte tweede en de Zaandammer master Eddy van Leeuwen liet de derde eindtijd noteren.
Achter Nelleke kwam Floor van den Brand – uitkomend voor Ferro Mosae in de RBR-Series – als tweede over de finish. Het was één van haar eerste triathlons. Janneke van Schijndel maakte vier minuten na de winnares het podium compleet. Annick Hacking – partner van Armand van der Smissen – finishte vierde en snelste master. Michiel Volkers uit Rosmalen had vast nog wat korter kunnen eindigen, als hij niet kort voor de start zag dat hij stukken aan zijn racefiets had. Met een geleende stadsfiets van een toeschouwer deed hij mee en werd alsnog 178e van de 212 finishers. Respect. Het trio van de Bergse familie Van Dijke won de estafette.

Erik klaar voor Hawaii met winst in Emmeloord; Marjan wint weer


Zondag was het de beurt aan de Fit Fun triathlon in de Noordoostpolder. Erik Doornbos, nummer drie van Nederland op de lange afstand en via Ironman Maastricht ook nog gekwalificeerd voor Hawaii, besloot zich eens te testen op snelheid.Dat gebeurde weliswaar na een zware trainingsweek. Met nog zes weken tot Hawaii neemt de omvang wel toe. En dan stond er – zoals altijd in de NOP – veel wind. En vooral op kop op de lange rechte stukken. Na 1.54.56 was Erik binnen. De man uit Badhoevedorp constateerde tevreden dat hij de Limburgse Ironman goed verwerkt had. Het was oud-winnaar Tjardo Visser, die niet alleen als eerste uit de Urkervaart kwam, maar ook na het fietsen nog op kop lag. Erik Doornbos en Han Peter Lucas zaten echter op het vinkentouw en schoten bij het lopen nog over de man van Challenge/TVA heen. Mooi podium derhalve bij de derde editie. Tiedo Tinga is het triathlonnen ook nog niet verleerd. Hij eindigde zesde.


Friezin Marjan Andringa-Van der Woude had na de winst in Urk haar zinnen gezet op de race in Emmeloord. Ongekroonde koningin van de Noordoostpolder werd ze door Cynthia Zetz uit Almere en de Haagse Brenda Schuurkamp te verslaan. Voor Marjan geen Hawaii of lange afstanden. ,,Hier ben ik goed in.’’

 

De sprint triathlon in Emmeloord was een kolfje naar de hand van ‘dubbelaar’ Ruben Slot, die nu Veenendaal/Emmeloord in hetzelfde weekend deed. Vijfde was ie op zaterdag, winnaar op zondag. Bij de vrouwen won Nicole Voet de sprint, daarmee vriend Joost Christiaans enigszins troost biedend. Joost merkte in zijn eigen Renkum dat organiseren, hard werken en sporten niet de meest ideale combinatie is. Hij werd er tiende mee, maar Nicole bracht een bosje bloemen als troost mee uit Emmeloord. Bij de mini’s waren het Maquinho Vorst – ook twee wedstrijdjes in 1 weekend – en Olga Appelo, die de grootste bekers veroverden. Snelste trio van de dag was Regiobank Klif met Ingrid Herder, Jacco Overtoom en Tjeerd Popkema. De Fit Fun Triathlon had het qua weer beter getroffen dan de zaterdagwedstrijden. Het zonnetje scheen geregeld, maar wind stond er wel. Altijd trouwens in NOP/Flevopolder.


Europese junioren streden in het Roemeense Tulcea op een ETU Junior Cup-race. Dit keer geen Nederlandse inbreng. De winst ging naar de Oekraïner Hennadii Anzin. Bij de meisjes was het podium geheel Oostenrijks gekleurd: Pia Totschnig won.
Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.