RIP Jany van Gerwen; Halve Deinze; Viersel; Vorarlberg; Sunshine; Maine enz. – WTJ 894


WOENSDAG – Dat het leven niet altijd eerlijk is, is een cliché. Het kwam weer boven bij het vernemen van de dood van Jany van Gerwen, sportieve atlete/triatlete uit Geldrop. Wellicht was ze nog bekender als midden afstands atlete. Ze liep alles tussen de 400 en 5000 meter en dat steevast in de kleuren van Eindhoven Atletiek (PSV). Hoogtepunten waren haar deelname aan de eerste Europese Jeugd Olympische Spelen en een nationale titel op de 1500 meter. Tussen 2006 en 2011 deed ze triathlons en won dankzij haar snelle lopen ook sprint wedstrijden in onder meer Nuenen, Eindhoven (NK studenten) en Oud Gastel. De ‘blonde pijl’ uit Geldrop was een opvallende verschijning en bleef tot het laatst op en top vrouw. Zes jaar moest ze knokken tegen een hersenstamcyste. Een gevecht wat niet te winnen viel. 23 augustus overleed Jany. Veel te jong, op 41-jarige leeftijd. Trikipedia wenst familie en nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Jort en Sedef besten in halve Deinze


Altijd moeilijk om het dan weer over de sport te hebben. Maar zo is het leven ook. De halve triathlon van Deinze bijvoorbeeld hadden we nog op ons lijstje.Sander Heemeryck gaat zijn broer Pieter achterna. Hij won met Whytic Priem en Bert Verbeke als naaste concurrenten achter hem.

Op een 17e plaats kwam Jort van Zutphen binnen. De Fries maakte een geweldige opmars tijdens de halve marathon, want hij stapte als 45e van de fiets. Lieven van Meel was op een 54e plaats tweede landgenoot en ook Endy Slock (73e), Maurits de Beer (102e) en mister Tattoo Ron Pihl (115e) deden lekker mee. Niels Persoon viel in kansrijke positie uit. Bij de vrouwen was Helga Sibick royaal de beste. Van Nederlandse zijde eindigde Sedef Ozcelik op een vijfde plaats, Simone Goossens werd zesde en Anja van Zutphen – echtgenote van Jort – kwam als tiende binnen. Sedef is van Turkse komaf, studeert aan Nijenrode.

Sven derde in Viersel

foto Chris Hofkens

Nog in België, maar dan de T3-Series in Viersel. De Teamcompetitie bij onze zuiderburen dus. Winst naar Erwin Vanderplancke voor Pierre Balty en Alexis Krug. Geen Nederlandse inzet in die race, wel op de open kwart triathlon. In de aanloop naar Hawaii deed Bart Aernouts er nog wat snelheid op. Twintig tellen later volgde titelverdediger Tom Suetens hem en ruim drie minuten later was het podium met Sven Strijk compleet. De Bodegraafse sportman komt niet meer uit voor een team in Nederland sinds Triteam Rotterdam zich terugtrok en besloot mee te doen in zijn tweede thuisland. De vrouwenwedstrijd ging naar Charlotte Deldaele. Op een mooie 29e plaats zagen we Kris Mariën weer eens terugkeren in competitie.

Yvonne stapt uit in haar elfde Vorarlberg


In Oostenrijk was de Trans Vorarlberg triathlon zondag aan de beurt. Zo’n beetje een jaarlijke déjà-vu voor Yvonne van Vlerken in haar tweede Heimat. Ze won de halve triathlon in 2012 en vorig jaar en had haar zinnen wederom op de race gezet. Het is er wel vaak koud en dat brak Yvonne dit jaar lelijk op. Ik herinner me foto’s dat ze in dikke winterjas het looponderdeel aflegde. Dit keer voelde ze na het fietsen aan haar rug. Met het oog op Almere leek het niet verstandig de alp richting Lech op te lopen naar de finish. Yvonne dus uit de race. Ze deed voor de elfde keer mee. Daar profiteerde de Oostenrijke Bianca Steurer van, vorig jaar nog acht minuten na Yvonne tweede geworden. De winst was nu wel voor haar. Lon van Schaik was beste Nederlandse vrouw op de 47e plaats. Bij de mannen won de Duitser Sebastian Neef en was het Roland Hufnagel die met NED achter zijn naam 87e en beste Holländer werd.

70.3 Ironmans Sunshine Coast en Maine


Alle ogen zijn zondag gericht op het wereldkampioenschap 70.3 Ironman in het Zuidafrikaanse Port Elizabeth. Twee jaar terug was dat WK nog aan de Australische Sunshine Coast. En afgelopen zondag was daar weer de ‘normale’ 70.3 Ironman. Triatleten met kinderen leken in het voordeel, want Tim Reed – vader van twee zonen – won en Caroline Steffen – terug nadat ze moeder werd – was de snelste vrouw. Spannend was de wedstrijd wel want bij de mannen zaten Craig Alexander en David Mainwaring hun landgenoot op de hielen en ook Annabel Luxford duldde liever geen Zwitserse bemoeienissen om de zege. Toch mooi vijf Nederlanders aan het vertrek. Guido Swinkels op een 171e plaats bij de mannen, Ellen Meelkop op een 75e plek bij de vrouw waren onze beste vertegenwoordigers Down Under. De vierde 70.3 Ironman van dat weekende was een ex-Chellenge/ex-REV3 race in het Amerikaanse Maine. Winnaars daar de Amerikanen Matthew Hurley en Melissa Norcross. Beste Nederlander Robert van Pelt op een 345e plaats.

Hardman en Estonia

De Hardman is in Ierland de laatste overgebleven hele triathlon. Ze wordt gehouden in Killarney. Brian Sexton verbrak het parcoursrecord bij zijn tweede opeenvolgende zege: 9.31.40 uur. Beste van de twee vrouwen was de Ierse Aiofe McKevoy, die iets meer dan 13 uur over de klassieke afstanden deed. 52 deelnemers. Daar doen ze het in Almere niet voor, denk.
En Estland mag dan met de Ironman Tallinn een hele in het wereldwijde circuit hebben, de klassieke Tri Estonia Tallinn bestaat ook nog. Zaterdag was het race-dag. De Fin Tuomas won in 9.07 uur, landgenote Heli Markkanen maakte het succes voor Suomi compleet. Zij legde de afstanden in Keila af in 10.37 uur. Aan de Olympische afstand deed Nederlander Jan Jorgen van der Klugt mee. Hij finishte als 39e.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “RIP Jany van Gerwen; Halve Deinze; Viersel; Vorarlberg; Sunshine; Maine enz. – WTJ 894

  • 30/08/2018 om 23:23
    Permalink

    Dank u wel met dit prachtig stukje over onze prachtige dochter.Toon en Netty van Gerwen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.