Preview op het Wereldkampioenschap 70.3 Ironman in Port Elizabeth; alle Nederlanders – WTJ 896

DONDERDAG – Het wereldkampioenschap 70.3 Ironman mag dan buiten de ITU om gaan, de titelstrijd is naast het WK Ironman op Hawaii één van de meest prestigieuze titels in de sport geworden. Natuurlijk gelden voor de korte afstand atleten de World Triathlon Series, Grand Final en de Spelen, maar ITU WK’s over de halve of lange afstand trekken bij lange na niet het topveld, zoals dat zaterdag en zondag in Port Elizabeth aan de gang gaat. Wereldwijd hebben 130.000 (!) atleten getracht zich te kwalificeren voor dit WK. Uiteindelijk zijn er 3000 vrouwen, die zaterdag om 7.30 uur Nelson Mandela Bay/King’s Beach in duiken en eveneens ruim 3000 mannen, een dag later op exact hetzelfde tijdstip. Tijdverschil met Nederland is er niet, dus dat wordt twee dagen genieten via de Livestreams.


Vanmiddag was de Parade of the Nations vanaf The Boardwalk Hotel. 74 landen liepen mee, waaronder natuurlijk de Nederlandse delegatie. Omdat het zo bijzonder noemen we ze allemaal in alfabetische volgorde. Eerst 13 vrouwen, dan 23 mannen. Als we Leanne Fanoy ook nog mee mogen tellen komen we 37 deelnemers, zeven meer dan het recordjaar 2016 in Zell am See. Tessa Korekaas (Trikipedia!) en Willehard Wortelboer doen de bijzondere WK dubbel: Port Elizabeth én Hawaii. Tussen haakjes staat vermeld wanneer iemand voor de tweede keer of vaker aan dit WK heeft meegedaan/mee doet. Top of the bill is Janet van Woudenberg uit Houten. We zien deze vitale globetrotter uit de F65-klasse zelden tot nooit in Nederlandse wedstrijden, maar des te vaker in de rest van de wereld. 26 Nederlandse triatleten debuteren op dit WK. Op de twaalf eerdere WK’s behaalde Nederland twee medailles. Hanneke de Boer was in Las Vegas 2013 goed voor brons, Marijke Zeekant was in Zell am See 2015 vice-wereldkampioene F55. Bij de mannen stond Carlo van Lienden het dichtst bij een podiumplaats: vierde M35 in Zell am See. Carlo is gestopt, maar binnenkort is van zijn hand een indrukwekkende documentaire over profwielrenner Nikki Terpstra te zien. Maken we kans op medailles? Moeilijk te zeggen. Hugo Boschker bij de M70 en Janet van Woudenberg bij de F65 kunnen er dichtbij komen. Maar eigenlijk is iedereen al een winnaar door hier te mogen starten.
Laura van den Beucken
Ilona Eversdijk


Alida Hagen
Tessa Kortekaas
Julia de Leeuw
Angelina van der Linden (2e x)
Jane Mak (2e x)
Birgitt Ouweneel (2e x)
Manon Peters
Karla Schipper (2e x)
Annemiek Stegehuis
Marion Tuin (3e x)
Janet van Woudenberg (6e x)
Marc Aafjes
Hugo Boschker
Kelvin van der Doe (2e x)
Hessel Dreteler
Florian Duterloo
Bart Elderenbosch


Huib van Engelen
Jacques Geijsen
Olivier Go
Frans van Heteren
Roy Lagenburg
Dave Lommen
Jeroen Nieuwkoop (2e x)
David van Oosten
Ricardo Scholten
Kevin Sleegers
Michel Topper
Floris Vrij
Jorrit Vulker
Edwin Wentink
Michiel de Wilde (2e x)
Willehard Wortelboer (2e x)
Finn Zwager

Zoals gezegd, vrijwel alle profs zijn – zes weken vóór Hawaii – ook op de halve afstand van de partij. Meest succesvolle triatleten op dit WK wat vanaf 2006 gehouden wordt en nu voor het eerst in Afrika, zijn bij de mannen Javier Gomez, Sebastian Kienle, Craig Alexander en Michael Raelert. Alle vier veroverden ze drie titels, Sebastian ook nog twee keer zilver. Meest geslaagde vrouw is Daniela Ryf met drie wereldtitels 70.3 IM. Melissa Hauschildt boekte twee zeges. De Australische geldt als extreme goed op de halve, minder sterk op de hele.

Rest ons van Trikipedia alle 6000 triatleten een geweldig wereldkampioenschap toe te wensen. Speakers Paul Kaye, Gordon Graham en Pete Let your dreams come true!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.