Selecties de wereld in; Kirsten snelste stijger WTS-ranking; Inferno-triathlon – WTJ 895

DONDERDAG – Vandaag is het Nederlandse team vertrokken naar Zweden waar het WK voor studenten in het weekeinde op de rol staat. Altijd sterk bezet, maar het Nederlands team oogt ook sterk. Opgesteld zijn Jardy van den Heuvel, Pim Venderbosch, Victor Goené, Finn Timmermans en Wesley Mols. Bij de vrouwen gaan Marije Dankelman, Sophie van der Most, Eva Cornelisse en Joyce Caro hun uiterste best toen studiepunten mee te pakken door een goede klassering. Zondag is dan nog de Mixed Relay. Het speelt zich allemaal af in de van Ironman bekende plaats Kalmar.


Nog meer selecties zijn op weg naar grote wedstrijden. De jeugd is naar het Griekse Loutraki voor het Europees Kampioenschap Festival. Syb de Jong, Jesse Cuijpers, Gjalt Panjer, Ian Pennekamp, Silke de Wolde, Dirkje Lebouille en Barbara de Koning kregen het met school geplooid dat ze deze prachtige ervaring mogen opdoen. Een kwartet atleten is naar de World Cup in het Tsjechische Karlovy Vary. Het gaat om kersvers nationaal kampioen Jorik van Egdom, Donald Hillebregt, Kirsten Nuyes (zie verderop) en Rani Skrabanja. Thomas Buijns en Miriam van Reijen zijn onze vaandeldragers op het WK Powerman in Zofingen en dan is er nog het wereldkampioenschap 70.3 Ironman in Port Elizabeth, Zuid Afrika waar duizenden triatleten naar uitkeken. Onder hen 36 Nederlanders: 23 mannen, 13 vrouwen. Niet in de profcategorie, wel trotse agegroupers. Ze hebben zich weten te kwalificeren en dat wordt – net als voor Hawaii – elk jaar moeilijker. Toch is het de grootste Oranje-ploeg ooit op een WK 70.3 Ironman. Zelfs in Zell am See – dichterbij huis – waren er minder. Van de twintiger Florian Duterloo tot 70-plusser Hugo Boschker. Allen heel veel succes!

Kirsten maakt grote sprong

Cijfertjes en feitjes. U weet, wij smullen ervan. De ITU schotelde de lezers nog wat voor over de voorlaatste World Triathlon Series in Montreal. Snelste splittijden bijvoorbeeld. Dat Henri Schoeman al acht keer als eerste uit het water kwam op dit level wedstrijden en Jessica Learmonth al negen keer. Maar ook de snelste stijgers op de WTS-ranking en daarom vermelden we het hier. Want Kirsten Nuyes maakte in de Canadese hoofdstad de grootste sprong voorwaarts. Ze stijgt vijftien plaatsen van 63 naar 48. Volgens de ranking zelf zijn het zelf 18 positief omhoog, dus naar 45. Top 50 beschouwen we in algemene zin altijd als ‘Olympische Spelen binnen bereik’. Elke race zo’n sprong maken zou al te mooi zijn, maar ere wie ere toe komt : goed bezig Kirsten.
Alle Nederlanders gelijk maar meenemen na deze voorlaatste WTS. 39.Marco van der Stel; 5.Rachel Klamer; 39.Maya Kingma; 45.Kirsten Nuyes. En nu op naar de ITU Grand Final. Na Rotterdam is de Australische Gold Coast van 12 tot en met 16 september aan de beurt. En volgend jaar is het weer wat dichterbij huis: in Lausanne.

Vleugje Xterra

Aan de XTerra Finland namen geen Nederlanders deel. De race in Lappeenranta werd gewonnen door Xavier Dafflon en Carina Wasle uit Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk. Winnaars van de Xterra in het Canadese Quebec waren Josiah Middaugh en Adiana Fabiola Corona Garcia, repsectievelijk USA en Mexico.

Inferno met tien Nederlanders, even terug naar 19 augustus

Onder het kopje ‘vergeten wedstrijden in vakantietijd’ brengen we vandaag de Inferno-triathlon. Een bijzondere wedstrijd in Zwitserland tussen Murren en Schilthorn. Er moeten twee fietsen mee in de auto, want na 3 kilometer zwemmen en 97 kilometer fietsen op de weg volgen 30 kilometer mountainebiken en tenslotte 25 kilometer lopen. Eindtijden zijn een beetje vergelijkbaar met de hele afstand, maar ook weer niet helemaal. De Inferno is de laatste jaren steeds meer in trek bij Nederlanders. Gemiddeld doen er jaarlijks tien mee, zowel liefhebbers van de extreme triathlons als ‘gewone sterverlingen’. Zoals Henk Elbertsen bijvoorbeeld. De triatleet van Oude Veer is doorgaans actief in kwarts en halves en zelden in crosstriathlons, maar de Inferno stond op de bucketlist van de Noord-Hollander. Hij werd precies honderdste in iets meer dan twaalf uur. Daarmee beste Nederlander, maar toch al gauw 3,5 uur later op de top van de Berner Alp dan vijfvoudig winnaar Samuel Hurzeler. De Helveet is schier onklopbaar in deze quatrathlon, al is ie nog altijd vijf zeges verwijderd van de absolute recordhouder Marc Pschebizin. Een klein half uur later kwamen de volgende Zwitsers Thomas Kaiser en Micha Gudel als tweede en derde boven. Knap staaltje combisporten van Lena Berlinger uit Duitsland: negende totaal en uiteraard snelste vrouw. En omdat we het van de hele doen, doen we het ook van de Inferno: alle Nederlanders vernoemen:
M:
100.Henk Elbertsen 12.01.56
119.Bastian Jansen 12.26.29
122.Marc Hulzebos 12.27.10
147.Edwin Spek 12.56.17
148.Rudo Verhoef 12.56.53
153.Eric Severins 13.05.11
178.Jasper Wattjes 13.48.58
V:
24.Alice Cardoso 13.32.09
28.Esmeralda Spek-Hovestad 13.45.11

Bjzondere vermelding verdient Eric Severins. De voormalig NTB-voorzitter uit Gelderland volbracht de barre race voor de negende keer, twee keer stapte hij uit. Hij werd trouwens ook negende in de categorie 50-plus. De M60 bestaat hier niet, anders was de 62-jarige Eric – nestor van het 264 koppen tellende startveld – winnaar.

Het is nu zeker: Long Course Weekend in Beesel

Tot slot, we maakten er woensdag al melding van. De kogel is door de kerk: van 17 tot en met 19 mei is het Long Course Weekend in het Noord-Limburgse Beesel. Nooit eerder was er een triathlon, maar voor de uit Wales overgewaaide LCW worden toch 1500 deelnemers verwacht. Wethouder Marcel Roelofs verwacht er zijn gemeente op een mooie manier mee op de kaart te zetten. Zwemmen gebeurt bij het Drakenrijk, fietsen geschiedt zowel op Nederlands als Duits grondgebied met buurgemeente Brüggen en lopen door de kernen van de gemeente Beesel. Atleten hebben de keuze uit verschillende afstanden, maar hoeven dus niet van het ene naar het andere onderdeel te wisselen. Daar zit een nacht tussen. De organisatie kost 80.000 euro, de immer sportmindede provincie Limburg draagt tien mille bij. Ambtenaren, wethouder Roelofs en organisatiebureau Extra Leisure namen afgelopen zomer alvast een kijkje in Wales. De wethouder is van plan 4 kilometer te zwemmen. Het organisatiecontract loopt voor drie jaar.

Het seizoen 2019 is zich dus al aan het vullen met bijzondere wedstrijden. Het EK Weert wisten we al geruime tijd, deze week kwam er ook het EK lange afstand/Challenge bij in Almere. Het wordt de zevende keer dat in de Flevopolder gestreden wordt om de Europese titels over de lange afstand. Eén keer gebeurde dat ook om de wereldtitel, in 2008 om precies te zijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.